TORNAR

3, 2, 1... La Mostra inicia el compte enrera per al seu enlairament

La fira de teatre ha presentat el cartell de l’edició d’enguany, obra de l’il·lustrador igualadí Xavier Mula

cultura
Dimarts, 26 gener 2016. 03:00. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

La Mostra d'Igualada ja ha iniciat el seu compte enrera, amb la presentació de la imatge gràfica de la propera edició, obra de l'il·lustrador igualadí Xavier Mula. La fira teatral igualadina se celebrarà del 7 al 10 d'abril, amb un total de 55 propostes. En aquest article us n'avancem un tast.

El terrat de l'Ajuntament d'Igualada ha estat l'escenari escollit per presentar el cartell d'una nova edició -la 27a- de la Mostra d'Igualada - Fira de teatre infantil i juvenil. El lloc no és casual: l'autor de la imatge, l'il·lustrador igualadí Xavier Mula, ha plasmat en la seva proposta "el concepte que volem transmetre des de la Mostra, de veure el teatre com una manera de viatjar, de transportar-se a altres llocs imaginaris, de submergir-te en llocs plens d'emocions i de viure noves experiències" tal i com va explicar el director de la fira Pep Farrés, que va afegir que "la Mostra, a la vegada, també vol ser una plataforma de llançament per als artistes".

Tal i com va explicar el seu autor, el cartell "és explosiu i vistós", afegint que "tots els públics s'hi veuran identificats". Xavier Mula ha rebut diverses distincions en els darrers anys, tant a Catalunya com a l'estranger. Ha estat reconegut amb els premis Laus Or (2014), el premi Junceda d'Il·lustració (2014), Museums on the Web (2014) o el Premi Ciutat d'Igualada d'Art Digital (2013), entre d'altres. Ha estat seleccionat en el darrer catálogo Iberoamericano de Ilustración (2015), un mercat, el de l'Amèrica del Sud, on l'artista igualadí s'ha anat obrint. Mula ha treballat per a la Generalitat de Catalunya, Obra social “La Caixa”, Ómnium Cultural, 4D Cities, PSC, CUP, Som Escola, Ajuntament d’Igualada, Ajuntament d’Òdena, Institut Municipal de Cultural d’Igualada, Museu de la Pell, Joventuts Musicals de Catalunya, laBastida, Escola del Bosc, Vol’e Temps, Global Production, La Kaserna, Fruitnatura, Worlprint3, El Malpensante (Colombia), Cuina, Descobrir Catalunya, The Church of Horrors, Opticks, Solo Boca (Argentina), Directa, Le Cool, Diálogos, Barcelona educació, entre d'altres. 

 Pere Camps, Xavier Mula i Pep Farrés

La Mostra vol enlairar el public amb 55 propostes

Amb la presentació del cartell, l'organització va avançar algunes de les 55 propostes que es podran veure del 7 al 10 d'abril a Igualada, que es convertirà, un any més, en la capital catalana del teatre infantil i juvenil i en el punt de trobada de les millors produccions del sector de les arts escèniques dedicades a nens i nenes, amb una programació que ha estat seleccionada d’entre més de 430 sol·licituds de companyies, un 34% més que en la passada edició. 

Entre les propostes programades cal destacar les companyies que estrenaran els seus espectacles a Igualada. La companyia sabadellenca Engruna Teatre estrena Loops, en què dues actrius juguen amb loops musicals en una proposta per als més petits que reflexiona sobre el pas del temps. També estrena muntatge Inspira Teatre, que oferirà en primícia l’espectacle Dibi dubi dubà, el nom de tres autòmats que, cansats d’estar oblidats i apartats en un magatzem, crearan el seu propi parc d’atraccions. També dues companyies valencianes arriben a Igualada amb noves creacions sota el braç: El teatre de l’home dibuixat, de Castelló –companyia responsable de l’aplaudit Pedra a pedra, que ha estat girant pel món 10 anys–, que estrenarà Screen Man, el protagonista del qual  és un personatge que es podrà veure alhora a la pantalla i com a titella. Per altra banda, Bambalina Teatre Practicable, de València, presentarà Cubs, un espectacle que canvia en cada representació, ja que depèn de com queden distribuïts els seus cubs per l’escenari. 

Des de l'estranger també vindran a Igualada companyies que estrenaran els seus darrers treballs. La Rous, de Granada, proposa Hilos, en què ens parla dels camins de la vida a través d’un personatge que teixeix. Touch Clown i Accademia Perduta són dues companyies italianes que vindran a Igualada per presentar les seves noves creacions. Els primers són un grup compost per 12 clowns que jugaran a rugbi pels carrers de la ciutat, interactuant amb els passavolants i el mobiliari urbà. L’espectacle, que té el mateix nom de la companyia, acabarà de ser creat a Igualada, on els seus membres s’instal·laran una setmana abans de començar La Mostra per fer una residència. Pel que fa a Accademia Perduta, oferirà el seu espectacle H+G, sigles dels protagonistes del conte dels germans Grimm: Hansel i Gretel. Una versió molt especial i emotiva en què tots els actors que apareixen dalt de l’escenari tenen alguna discapacitat, sigui física o mental.

Cal destacar, també, l'aposta de la direcció de la Mostra per potenciar la franja de públic jove, de 12 a 18 anys. Així, s’amplia la franja d’edat jove, que l’any passat arribava únicament als 16 anys, amb un espectacle que estarà dedicat a l’alumnat de batxillerat. Una altra novetat és que en aquesta edició es centralitzaran totes les propostes dedicades al públic jove a l’espai de L’Escorxador. Per la Mostra, els joves podran veure a Igualada serà Ragazzo, de Teatre Tot Terreny, l’obra protagonitzada per Oriol Pla que ha entusiasmat crítica i públic; i Amortal Combat, un muntatge de dansa contemporània estripat i carregat d’humor, a càrrec de la companyia Los Moñekos.

 Xavier Mula, amb el cartell de la Mostra

El repte: obrir-se a l'exterior

El director artístic de la Mostra també ha posat de manifest que amb la voluntat d’obrir-se a Europa. Per aquest motiu, La Mostra enguany s’ha agermanat amb dos festivals "amics", similars a la fira igualadina: Au Bonheur des Mômes, a la població dels Alps francesos de La Grand Bornand; i per altra banda, Segni d’Infanza, que se celebra a Mantova, al nord d’Itàlia. Amb aquest intercanvi la Mostra vol "compartir i intercanviar experiències i coneixement i obrir-nos a l'exterior", ha explicat Farrés. En aquesta línia, la Mostra s'ha adherit a la Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas (COFAE), presidida per l'igualadí Pau Llacuna, i de la qual  formen part fires tan importants com: MADferia Artes Escénicas, de Madrid; FETEN. Feria Europea de Artes Escénicas para Niños y Niñas, de Gijon; dFERIA Donostia; la Fira de Teatre de Titelles de Lleida; la Mostra de Teatre d´Alcoi; FiraTàrrega Teatre al Carrer o la Fira Mediterrània de Manresa, entre d'altres. "La participació a la coordinadoras, així com a les diverses fires, ens donarà a conèixer i farà créixer la nostra capacitat per atraure programadors", ha assenyalat Farrés.

 

Una fira estratègica

 La Mostra d'Igualada és una de les sis fires que formen el mapa dels mercats estratègics de les arts escèniques i de la música a Catalunya. Els mercats estratègics recolzats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya són La Mostra d’Igualada (teatre infantil i juvenil), Sismògraf d’Olot (dansa), Trapezi de Reus (circ), FiraTàrrega (arts escèniques i especialment de carrer), Mercat de Música Viva de Vic (música) i Fira Mediterrània de Manresa (cultura popular i les músiques del món). Aquestes ciutats, Igualada inclosa, esdevenen veritables capitals culturals, atraient un nombrós públic que beneficia de forma directa l’economia local. Els creadors, les empreses que els representen, els programadors i tots els professionals del sector de les arts escèniques i de la música troben el marc propici per desenvolupar les seves activitats. Igualada en el seu camp, i la resta de fires estratègiques, són fonamentals per a la dinamització de les diferents disciplines artístiques, ja que afavoreixen la contractació i impulsen la creació de públics. En aquest sentit, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps, ha destacat la “importància i orgull que és la Mostra per a la ciutat, una de les sis fires culturals estratègiques del país, que acull 35.000 espectadors i més de 500 professionals”.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.