TORNAR

23 colles sardanistes competiran aquest diumenge a la plaça de Cal Font

Quaranta-tres anys de competició sardanista

cultura
Dissabte, 14 abril 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest diumenge, a les 12 del migdia, tindrà lloc el 43è Concurs de Colles Sardanistes d’Igualada, on hi prendran part un total de vint-i-tres agrupacions. Sota l'atenta mirada de 10 especialistes, el jurat encarregat de determinar la classificació, més de tres-centes persones lluitaran per començar amb bon peu una nova temporada del calendari sardanista de competició.

El concurs començarà puntualment a les 12 del migdia a la plaça de Cal Font. Si el temps no acompanya i la pluja fa acte de presència, l'acte es desplaçarà fins al pavelló de la Divina Pastora. La part musical del concurs anirà a càrrec de la cobla Lluïsos de Taradell, que interpretarà les sardanes de concurs agrupades en dues rondes, la primera per a les colles que competeixen a la Territorial de les Comarques Barcelonines que ballaran ‘Essència d'Aplec’ d'Enric Ortí i ‘Gresca Pirata’, de Xavi Piñol.

Amb aquest concurs, Igualada deixarà inaugurat aquest campionat, en el que les colles buscaran accedir a les primeres posicions per tal de poder participar en el Campionat de Catalunya que se celebra a partir del mes de maig. La segona ronda serà per les colles lliures, que ballaran ‘Aigua Xelida’, de Ricard Viladesau i ‘Ara és l'hora de Bamnyuls’, de Jordi Beumala. L’acte es tancarà amb la sardana de germanor Diada d'Aplec, de Francesc Mas Ros i la lectura de classificacions.

La sardana revessa

Enmig de les dues rondes de competició, els Lluïsos de Taradell interpretaran també la sardana revessa corresponent. Per aquells menys acostumats a la vessant competitiva del sardanisme, la sardana revessa és en realitat, un problema musical, en el que el seu compositor ha esmerçat els seus coneixements, per dificultar i fins i tot impossibilitar la resolució del seu tiratge.

Des del mateix moment en què la cobla comença a interpretar aquesta sardana, les colles que la ballen accepten el repte establert pel seu compositor, i utilitzen diverses tècniques, alguna d’elles força sofisticades, fins arribar a la solució del problema que els ha estat plantejat.

Les colles comencen a ballar la revessa amb les anelles tancades, per facilitar les consultes, fins que el seu delegat lliura la tarja amb el tiratge obtingut, moment en el que les anelles s’obren, per finalitzar, ballant-la com una sardana de lluïment.

Un concurs amb història

El primer Concurs de Colles fou organitzat per ‘Educación y Descanso’ el dia 27 d’agost de 1944 dins els actes de Festa Major. Hi participaren un total de 14 colles. El Concurs no s’organitzava anualment. Va ser a partir del pubillatge de 1974 que el concurs de la ciutat passà a celebrar-se cada dos anys fins el 1990 en que se celebrà el 23è Concurs de Colles Sardanistes, el dia 12 d’octubre, amb un total de 39 colles. A partir d’aquest any i fins l’actualitat se celebra anualment.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.