TORNAR

Uns 40 calafins ressegueixen les passes de Pedrolo pels Plans de Sió

Durant l’excursió es va també visitar el patrimoni de l’època romana de la zona

cultura
Dimecres, 30 maig 2018. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La sortida organitzada per l'Ajuntament de Calaf va ocupar tot un matí. Una excursió on es va repassar els primers anys del gran escriptor nascut a la comarca veïna.

Aquest darrer diumenge de maig, una quarantena de calafins van recórrer alguns dels indrets de la Segarra natal de l'escriptor Manuel de Pedrolo. Es va sortir des del Casal de Calaf en autobús direcció el Castell de Montcortés per participar en la ruta "Seguint les passes de Pedrolo". A 2/4 de 9 es va iniciar la ruta des de Montcortés, on la regidora de Calaf Montse Mases va saludar als assistents i els va recordar que aquest any, des de la regidoria de Cultura, estava previst realitzar diverses activitats al llarg de l'any per recordar i homenatjar l'escriptor en motiu del centenari del seu naixement.

Els calafins i calafines, en una foto a ConcabellaSeguidament, Pere Tardà, de Cat Patrimoni, va iniciar i guiar la caminada direcció al castell de l'Aranyó, on va néixer Manuel de Pedrolo l'any 1918. En el decurs del trajecte, es va fer parada obligatòria i explicació al columbari romà, una construcció funerària d'època romana on es dipositaven les urnes amb les cendres dels difunts que al semblar "colomars" té aquest nom. Pocs metres després, també es va poder conèixer la llegenda dels pallers de pedra que explica que són així ja que un dia Déu disfressat de pelegrí va demanar al masover poder-se quedar a dormir a la palla i com que no el va deixar, va convertir el paller en pedra.

Ja a l'Aranyó, la filòloga Vanessa Grau, va fer una introducció de l'escriptor Manuel de Pedrolo i la seva prolífica obra, tot explicant detalls i anècdotes de la seva infantesa, estius a La Segarra i relacions familiars, que va anar ampliant al llarg del trajecte. La ruta va continuar cap a les fortificacions Republicanes i l’Aeròdrom de la guerra civil. A banda de conèixer-ne la importància històrica i veure part de les instal·lacions que encara es poden visitar, es va explicar la vinculació que Pedrolo va tenir amb la guerra, ja que es va allistar de forma voluntària a  l'exèrcit popular republicà on va anar-hi com a auxiliar d'infermeria primer i després acabà fent-hi de mestre.

La caminada va acabar a la 1 al castell de Concabella que actualment acull a la tercera planta l'Espai Pedrolo, un centre d'interpretació on s'hi troba una exposició sobre l'autor. Els participants que eren de Calaf i altres pobles de la comarca van gaudir molt de les gairebé quatre de caminada pels indrets de La Segarra pedroliana al llarg d'un recorregut planer d'uns 12 quilòmetres aproximadament.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.