Una exposició i un llibre de la història d'aquest establiment recorden els 75 anys des de la seva obertura. Un espai que va ser (i és) centre de la vida social igualadina. A través de fotografies, cartes, minutes, dedicatòries i objectes, se'ns representa una microhistòria que vol contribuir a la memòria col·lectiva de la ciutat.
La col·laboració d'Henar Morera, Marc Vila i Àlex López -el grup Bugada Creant- ha donat llum a un llibre i una exposició sobre la Granja Pla. La mostra, oberta del 21 d'abril al 8 de maig a la Sala Municipal d'Exposicions, recorre la història d'aquest entranyable espai. El mateix dia 21, a 2/4 de 8, al mateix lloc, es presenta el llibre. Tot va arrencar amb el pastisser Manuel Pla Llobet, hereu de la confiteria que havia obert el seu pare el 1888 a la Rambla Nova 43 i creador de les Coques d'Igualada, que va inaugurar un saló degustació el juliol de 1940 a la Rambla de Sant Isidre 12. L'establiment, inspirat en la famosa Granja Royal de Barcelona, se situa en l'artèria de la ciutat, —la carretera Nacional de Madrid a França—, plena de cafès i terrasses: el Núria, el Foment, el Suís, el Canaletas, el Goya i l'Americano... Cada local té el seu públic, però es tracta de bars, i en aquell temps no està ben vist que hi entrin les senyores. La Granja Pla, amb la nata i el suís, els bombons i els pastissos, i la seva decoració elegant, el piano i els miralls, oferirà un ambient familiar que farà que tothom s'hi senti còmode. L'ambient canvia segons van passant les hores del dia i els dies de la setmana.
La coberta del llibre
L'exposició pretén recrear l'atmosfera d'aquest mític establiment amb fotografies, textos, objectes, mobiliari, música i veus, de tal manera que qui entri a la Sala Municipal i es passegi pel local es pugui endur una impressió de com era "ser a la Granja". Ha estat impossible, però, capturar la memòria de les olors que només la nostra gent gran recorda.