TORNAR

Els 75 anys de la Granja Pla se celebren amb una exposició i un llibre

La mostra s’obre aquest dijous 21 d’abril, junt a la presentació del llibre

cultura
Dimecres, 20 abril 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Una exposició i un llibre de la història d'aquest establiment recorden els 75 anys des de la seva obertura. Un espai que va ser (i és) centre de la vida social igualadina. A través de fotografies, cartes, minutes, dedicatòries i objectes, se'ns representa una microhistòria que vol contribuir a la memòria col·lectiva de la ciutat.

La col·laboració d'Henar Morera, Marc Vila i Àlex López -el grup Bugada Creant- ha donat llum a un llibre i una exposició sobre la Granja Pla. La mostra, oberta del 21 d'abril al 8 de maig a la Sala Municipal d'Exposicions, recorre la història d'aquest entranyable espai. El mateix dia 21, a 2/4 de 8, al mateix lloc, es presenta el llibre. Tot va arrencar amb el pastisser Manuel Pla Llobet, hereu de la confiteria que havia obert el seu pare el 1888 a la Rambla Nova 43 i creador de les Coques d'Igualada, que va inaugurar un saló degustació el juliol de 1940 a la Rambla de Sant Isidre 12. L'establiment, inspirat en la famosa Granja Royal de Barcelona, se situa en l'artèria de la ciutat, —la carretera Nacional de Madrid a França—, plena de cafès i terrasses: el Núria, el Foment, el Suís, el Canaletas, el Goya i l'Americano... Cada local té el seu públic, però es tracta de bars, i en aquell temps no està ben vist que hi entrin les senyores. La Granja Pla, amb la nata i el suís, els bombons i els pastissos, i la seva decoració elegant, el piano i els miralls, oferirà un ambient familiar que farà que tothom s'hi senti còmode. L'ambient canvia segons van passant les hores del dia i els dies de la setmana.

La coberta del llibreCom a centre de la vida social igualadina, la història de la Granja i la de la seva parròquia és indestriable d'un temps de postguerra i dictadura. Tanmateix, els seus protagonistes no surten als llibres d'història sinó que perviuen en la memòria oral de famílies i colles d'amics. El llibre 'La Granja Pla', vol retenir, amb imatges i paraules, l'eco de la remor de milers de converses i molt de fum a la barra atapeïda, a les taules i als salons, com en una gran àgora ciutadana: colles, entitats i parroquians molt diversos s'hi van reunir durant més de trenta anys. L'any 1972 marca el final de la Granja Pla tal com havia estat des dels seus inicis, quan la família decideix llogar part de l'immoble a una sucursal bancària. La Granja remodelada reobrirà amb una nova fesomia. Arribarà la democràcia, i la frase "Quedem a la Granja?" continuarà fent del local un mític referent per a moltes colles. L'èxit, però, el tindrà llavors amb el restaurant El Jardí de la Granja Pla que aconseguirà una estrella Michelin.

L'exposició pretén recrear l'atmosfera d'aquest mític establiment amb fotografies, textos, objectes, mobiliari, música i veus, de tal manera que qui entri a la Sala Municipal i es passegi pel local es pugui endur una impressió de com era "ser a la Granja". Ha estat impossible, però, capturar la memòria de les olors que només la nostra gent gran recorda.  


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.