TORNAR

Igualada destina gairebé 700.000 euros de fons Next Generation per renovar la museografia i l'edifici de Cal Granotes

L’antiga adoberia del segle XVIII serà més accessible i sostenible mediambientalment

cultura
Dilluns, 15 juliol 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Igualada destinarà 673.000 euros de fons Next Generation per renovar la museografia de l'Adoberia de Cal Granotes i actualitzar l'edifici per fer-lo més accessible i sostenible. La regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Igualada, Carme Riera, ha explicat que les obres s'allargaran fins el primer trimestre del 2025 i volen que sigui un "espai viu, que parli del passat, del present i del futur". La proposta expositiva serà més immersiva i lligada amb el barri del Rec. De la seva banda, la directora del Museu de la Pell, Glòria Escala, ha dit que el relat de Cal Granotes era "únic", ja que només parlava del procés d'elaboració de la pell. Ara, en canvi parlarà del context industrial, de la història de l'ofici o de la vida dels treballadors.

Cal Granotes és una adoberia del segle XVIII, situada al mig del barri del Rec d'Igualada, i que conserva intactes els elements més característics d'una adoberia de fa 300 anys. L'any 1990 aquest espai es va convertir en un museu on s'explicava el procés artesanal d'elaboració de la pell. 34 anys després l'Ajuntament d'Igualada i el Museu de la Pell han aconseguit una subvenció europea per poder actualitzar l'edifici i fer una nova museografia. Escala explica que era una actuació "molt necessària".

Des d'aquest mes de juliol l'adoberia romandrà tancada fins que finalitzin les obres, al voltant del primer trimestre del 2025. En concret, les obres consistiran en adaptar l'edificació als estàndards de sostenibilitat ambiental i també a fer-la més accessible. A més, s'implementarà una nova museografia més immersiva que explicarà des dels orígens de la ciutat d'Igualada, la creació del barri del Rec, fins arribar als nostres dies amb l'ofici d'adobar les pells al segle XXI.

La directora de l'equipament ha detallat que es mantindran elements actuals com la zona arqueològica dels clots de la planta baixa, on es remullaven, es pelaven i es descarnaven les pells salades. En conjunt, però, la visita serà "més vivencial i immersiva" i també s'explicaran "nous relats". Fins ara, ha detallat Escala, només s'explicava com es feia la pell des d'un punt de vista tècnic. Amb el nou projecte, ha explicat, s'inclourà molta més informació com ara el context del barri del Rec, la seva relació amb la ciutat, la història i l'argot de l'ofici o tots els oficis que intervenien en l'adobat de pells com ara el traginer, l'escorçaire o el blanquer.

Al llarg del recorregut s'instal·laran vuit plafons explicatius que també contindran codis QR perquè el visitant pugui ampliar la informació. A més, Escala ha explicat que també es disposarà d'una audioguia teatralitzada i que s'inclouran dos audiovisuals al principi i al final del recorregut. També hi haurà una maqueta tàctil per a les persones amb dificultats visuals i quatre objectes d'experimentació tàctil.

ACN/MarMartí


1 Comentaris

E

Eduard Ruiz

Igualada

15 de juliol 2024.08:40h

Respondre

Em sembla molt bé que es conservi el PASSAT. I esforços i recursos per afrontar el FUTUR ??

I dels altres temes importants de ciutat, com l ”exemple paradigmàtic de la regressió... Llegir més INDUTRIAL d’Igualada” i la renovació de un nou POUM, QUÈ ¿?,

“Com si sentís ploure” en temps de llarga sequera …

Farà més d‘un any de les eleccions municipals, i els temes transcendentals, com de l’APROVACIÓ de un nou POUM (Pla d’Ordenació Urbana Municipal) , “el més calent és a l’aigüera”

L’actual POUM de Igualada data dels 1986 (més de 38 anys !!!), i des de llavors han canviat molt les circumstàcies econòmique i socials. Només cal donar-se un volt pel Rec i altres carrers amb edificis d’antigues fàbriques avui en desús.

Recordem que el POUM és l’instrument de planejament urbanístic bàsic per a l’ordenació integral del integral del territori d’un o diversos municipis comprèn necessàriament:
1. La classificació del sòl que vincula tot el del territori planejat amb un destí urbanístic bàsic així com amb el corresponent règim jurídic.
2. La definició dels elements fonamentals de l’estructura general de l’ordenació urbanística del territori planejat, és a dir les vies de comunicació principals, ús residencial o d’activitat econòmica, els equipaments i serveis comunitaris més rellevants i les zones verdes o lliures, etc.
3. La fixació del programa per al desenvolupament i execució de les corresponents previsions, així com el període mínim de vigència del mateix pla.

Tindria de ser un instrument, per remuntar el DECLIVI INDUSTRIAL de l’Anoia, amb una indústria innovadora, eficient, sostenible, creadora de ocupació de qualitat. en benefici de la gran majoria de la població (particularment el més vulnerables social i econòmicament.

Tant debò les diferents formacions i grups polítics, govern i oposició, siguin capaços de practicar el DIÀLEG, PACTE i CONSENS en temes tant cabdals, pel present i futur.

Masa demanar, somiar ?. Es va iniciar nou cicle de 4 anys, i els mesos, anys corren. Veurem el balanç que resulta ....

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.