//Plugins sense CDN ?>
El Pla director, que ha estat elaborat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), de La Diputació de Barcelona, té com a objectiu estudiar les restes existents per definir el seu traçat i determinar les actuacions necessàries per recuperar i remarcar aquesta estructura. El treball inclou l'anàlisi del conjunt i l'establiment d'un pressupost de 436.000 euros per a les actuacions necessàries per conservar-lo i potenciar-ne els valors històrics, arquitectònics i simbòlics.
El pla establert per l'ajuntament consta de tres fases d'actuació: la primera consisteix en la neteja del traçat de la muralla, l'excavació arqueològica i la consolidació dels trams existents. La segona fase inclou la neteja de la vegetació per recuperar la visibilitat del castell i la seva adequació per a les visites públiques. La tercera fase se centrarà en la interpretació dels trams perduts de la muralla.
El conjunt de la Tossa de Montbui, Bé Cultural d'Interès Nacional, està format per una muralla perimetral, de la qual només es conserven restes en alguns punts. A l'interior de la muralla es troba el castell, l'església de Santa Maria, la sagrera i les feixes dels seus voltants.
La Diputació de Barcelona va restaurar l'església de Santa Maria entre 1954 i 1961 i va realitzar un estudi històricodocumental del conjunt el 2020, en què també es va intervenir en el castell. Actualment, es poden localitzar dos punts on es conserven restes de la muralla a la vista, mentre que en altres llocs només es poden intuir les seves traces o formen part dels murs de contenció i les feixes.