//Plugins sense CDN ?>
La vila valenciana d'Alcoi és la pionera en les Cavalcades de Reis. Quan fa dos anys Igualada va fer efectiva la candidatura del Cicle de Reis com a Patrimoni Immaterial, des de terres alacantines es va clamar que l'origen era importat. Ara, avancen en el procés per portar la candidatura del seu Cicle de Nadal a l'Unesco.
"Alcoi, Ciutat del Nadal". Amb aquest lema la ciutat s'està postulant per portar les diferents celebracions durant les festes a l'Unesco perquè siguin declarades com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Una candidatura que entra en col·lisió amb la dels Reis d'Igualada, perquè el Ministeri de Cultura espanyol només en pot seleccionar una per elevar-la a la Unesco; i, sobretot, perquè el Cicle de Nadal alcoià inclou la celebració d'una Cavalcada de Reis més antiga que Igualada. Josep Lluís Santonja, arxiver municipal d'Alcoi i una de les veus més reconegudes a nivell de patrimoni festiu de la localitat, considera que "a més que molts elements d'Igualada estan agafats d'Alcoi, el que es fa aquí no es limita als Reis sinó que hi ha moltes més manifestacions com el Betlem de Tirisiti, varietats gastronòmiques relacionades amb la festa... és molt més complet que Igualada".
Les festes de Nadal de la vila ja consten com a Bé d'Interès Cultural de la Generalitat valenciana i ara s'està pendent que la conselleria de Cultura elevi la proposta al Ministeri. La candidatura "porta anys preparant-se. Es va aprovar ja per plenari de la ciutat i continuem amb la recollida de documentació i suports institucionals". Al voltant de les manifestacions nadalenques d'Alcoi hi ha diverses publicacions, amb antologies musicals, dolços exclusius de la vila per a les celebracions nadalenques i Santonja remarca que "no és només la Cavalcada, nosaltres englobem moltes més activitats durant les setmanes de Festes i seguim innovant".
Una d'aquestes novetats que s'ha proposat a Alcoi és el Campament Reial, que l'any passat -primera edició- va ser visitat per unes 4.000 persones i que aquest any es repeteix. El lloc de parada dels Reis d'Orient va registrar una alta afluència de persones, amb cues des de primera hora del matí. "No parem de replantejar coses per tal d'anar enriquint la nostra festa" explica Santonja.
La Cavalcada d'Alcoi, que oscil·la sobre el miler de patges, "té la primera menció el 1885. Van ser treballadors alcoians que es van desplaçar a Catalunya qui van portar aquesta festa a Igualada. A finals de segle XIX els fluxos de treball depenien molt de les èpoques de sequera i en aquests casos els obrers, si no hi havia aigua, anaven a treballar a Catalunya. Alcoi i Sabadell, per exemple, tenen una relació molt estreta aleshores". Per tant, segons Santonja, "els elements fundacionals d'Igualada estan agafats d'Alcoi".
Santonja declara que "estem dolguts" perquè allò més lògic, quan Igualada va impulsar fa dos anys la candidatura, "hauria estat bé tenir la deferència de parlar amb nosaltres, que tenim els mateixos elements". De moment, el Ministeri de Cultura no ha avalat la candidatura igualadina -la Generalitat catalana no veu viable que es consideri fins passat un lustre- i es podria donar la circumstància que les dues propostes estiguin sobre la mateixa taula del Ministeri.
El uno ”contra” el otro la casa sin barrer.
Si cadascú va al seu aire ningú aconseguirà res. Mirem com temes similars han aconseguit la declaració: Sibil·la, Castell, Falles, etc. Cal que algú sigui el suficientment generós com per... Llegir més liderar un procés incorporar-t’hi a tothom. Aquest si que seria un bon regal de Reis.
Josep
Igualada
16 de desembre 2016.12:47h
Siguem objectius: la festa dels Reis d’Igualada és bonica, molt participada i sobretot molt estimada. Però és molt lluny de ser declarada patrimoni immaterial per la UNESCO.
Per què no... Llegir més centrem esforços en tenir una relació amb Alcoi i la seva festa? Segur que en podrem aprendre i coneixerem millor d’on ve la nostra festa, a part que també els podrem recolzar perquè la festa de reis d’Alcoi sigui declarada patrimoni de la humanitat.
Serà més profitós per la ciutat tenir una bona relació amb Alcoi i conèixer bé la seva festa que no pas anar sola i intentar ser els millors, ser els primers etc etc.
Siguem més ”amables”.