TORNAR

Alessandro Baricco presenta el manifest fundacional del Festival Clàssics

És un projecte de La Casa dels Clàssics, que dirigeix la igualadina Sira Abenoza

cultura
Divendres, 23 novembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

"La bellesa" és el nom de la conferència que oferirà l'escriptor italià Alessandro Baricco aquest diumenge a Barcelona, unes paraules que es convertiran en el manifest fundacional del primer Festival Clàssics, que se celebrarà la tardor de l'any vinent, i que ja té presències confirmades com les d'Àlex Rigola, Josep Maria Pou, Paula Bonet, Josep Pedrals, Roger Mas, Albert Noya i Clara i Ariadna Peya. El festival és organitzat per La Casa dels Clàssics, un projecte amb segell igualadí: és dirigit per Sira Abenoza i és un projecte del Grup Som, del qual n'és director general Oriol Soler, veí d'Igualada.

Soler, Abenoza, Garrigasait i Martinez.

La conferència de Baricco tindrà lloc aquest diumenge 25 de novembre, a 2/4 de 6 de la tarda, a Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) i s'acompanyarà d'una lectura dramatitzada de fragments de la Ilíada, d'Homer, a càrrec de Clara de Ramon i Marc Rius. (Podeu comprar les entrades aquí).

Barcelona es convertirà la tardor del 2019 en la primera ciutat que acull un festival multidisciplinari dedicat a la cultura clàssica. És el Festival Clàssics, impulsat per La Casa dels Clàssics i coorganitzat pel Grup Focus. "El Festival Clàssics és el projecte d'activisme més important que impulsem des de La Casa dels Clàssics" ha expicat l'Oriol Soler, director general del Grup Som, a la presentació del festival. El Festival Clàssics és una cita anual per reivindicar la importància dels clàssics, per vincular-los amb les energies creatives d'avui i reflexionar sobre temes que han preocupat des de sempre la humanitat.

Alessandro Baricco presentarà el manifest que guiarà la primera edició del Clàssics i és la la base sobre la qual treballaran, durant un any, artistes com Àlex Rigola,  Josep Maria Pou o Paula Bonet que oferiran les seves obres dins el festival. "Cada artista presenta una visió de la bellesa en diàleg amb un clàssic. Cada artista presenta una obra inèdita, una experiència única i singular", assenyala Raül Garrigasait, president de La Casa dels Clàssics.

El concepte de bellesa guiarà la primera edició del festival, en un moment en què és més urgent que mai repensar-lo i reflexionar-hi. La igualadina Sira Abenoza, directora de La Casa dels Clàssics, explica que s'ha confiat en Baricco per fer el manifest fundacional "perquè és un gran coneixedor dels clàssics, perquè he fet l'exercici d'utilitzar la Ilíada com a font creativa i fer-la accessible a tothom i, a més, l'ha llegida com a un text que parla de la bellesa".

El Festival Clàssics està impulsat per La Casa dels Clàssics i coorganitzat pel Grup Focus. En paraules de Daniel Martínez, president del Grup Focus,  "és un nou festival que neix en un moment d'atonia de la ciutat de Barcelona, que lluita contra les definicions dogmàtiques i les intransigències del moment. Necessitem esdeveniments culturals com aqusts que donin un toc d'atenció a les autoritats i a la societat". Oriol Soler afegeix que "el projecte va més enllà del conjuntura política" i que "és necessari tornar a posar el focus en la cultura per situar-la al lloc que es mereix".

 

El Festival Clàssics

Clàssics és un festival anual de caràcter multidisciplinari vinculat als temes essencials de la humanitat. Cada edició se centrarà en una idea, i creadors de primer nivell músics, poetes, dramaturgs, videoartistes, escriptors, etc. hi presentaran experiències d'art i de pensament inspirades en els clàssics de tots els temps.

El festival neix amb la voluntat de divulgar el llegat clàssic, proposar noves mirades i interpretacions, úniques i diverses, sobre aquest llegat, i provocar una reflexió sobre el present per entendre'l d'una manera més profunda, dinàmica i participativa.

Personalitats destacades del món de les humanitats donaran la benvinguda a cada edició del festival un any abans de la seva celebració a través de la creació i lectura d'un maneifest inaugural. Aquest manifest servirà de base als diferents creadors per elaborar les seves propostes artístiques.

El festival està coorganitzat per La Casa dels Clàssics i pel Grup Focus. Una part del seu finançament és un mecenatge pel miler de persones que han comprat l'obra Aurea dicta de Miquel Barceló. Els beneficis obtinguts amb la seva venda serveixen per finançar els projectes divulgatius de La Casa dels Clàssics.

 

La bellesa com a reflexió

La bellesa ha estat objecte de reflexió i preocupació literària al llarg de totes les èpoques. A partir dels clàssics, experimentarem diferents classes de bellesa: de la més innocent a la malvada, passant per la dolorosa o la sagrada. De Ramon Llull a Goethe, de Bataille a Maria Mercè Marçal o de Dante a Verdaguer, els clàssics ens portaran a reflexionar i gaudir de la bellesa.

De la concepció grega de la bellesa en tant que bondat a la idea que la societat en té avui hi ha un abisme. Un abisme preocupant si pensem com l'actual idea de bellesa pot arribar a provocar malalties alimentàries, depressions o vides buides de sentit a la recerca constant d'una bellesa superficial.

Per això, el primer festival Clàssics  vol provocar una reflexió urgent sobre la bellesa: què és avui la bellesa? D'on prové la idea que en tenim? Com ha evolucionat la idea de bellesa al llarg de la història? On ens ha portat individualment i col·lectivament?

Inspirats en la conferència sobre la bellesa pronunciada per Alessandro Baricco, diversos artistes presentaran les seves creacions en la primera edició del Festival Clàssics , que se celebrarà la tardor del 2019. Amb el cartell del programa encara obert, ja s'han donat a conèixer els primers noms dels participants: els actors i directors teatrals Àleg Rigola i Josep Maria Pou; l'artista Paula Bonet; el poeta i rapsode Josep Pedrals; el cantautor Roger Mas; les germanes Clara i Ariadna Peya, pianista i coreògrafa o el cineasta Albert Moya.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.