//Plugins sense CDN ?>
Ja es coneixen els noms dels Premis Compromís, que atorga a secció anoienca d’Òmnium Cultural. En la seva 15a edició, els guardonats seran l’escriptora Anna Vila i el poeta Feliu Formosa, en l’apartat individual i l’entitat Eixarcolant en l’apartat col·lectiu. Els premis es lliuraran en un acte obert a tothom, aquest divendres 26 d'abril, a 2/4 de 8 del vespre, al Teatre Municipal Ateneu, amb la intervenció de Marina Llansana, vicepresidenta d’Òmnium Cultural i l’actuació musical del grup igualadí JOKB. També es farà un reconeixement a "Música per la llibertat".
En la categoria individual, Òmnium Cultural ha volgut premiar el "compromís amb les lletres" de l'escriptora igualadina Anna Vila i el poeta sabadellenc i resident a Igualada Feliu Formosa.
Formosa va estudiar filologia romànica a la Universitat de Barcelona i, posteriorment, va ampliar els seus estudis a Heidelberg (Alemanya), especialitzant-se en treballs sobre la germanística. Formosa "és autor d’una basta obra poètica, amb una vintena de títols. També s’ha dedicat intensament al món del teatre; fent de rapsoda i d'actor, ha escrit obres de teatre, i ha exercit de professor a l'Institut del Teatre. Ha excel·lit en la traducció literària, sobretot de textos alemanys. Ha rebut diversos guardons, entre ells la Creu de Sant Jordi (1988)" expliquen des d'Òmnium.
Feliu Formosa comparteix premi amb la seva parella, la infernera i escriptora igualadina Anna Vila. Vila és autora de narrativa infantil i novel·les, que foren guardonades amb diferents premis, com el Premi Pere Quart d'humor i sàtira (1993) o el premi Apel·les Mestres de literatura infantil (2002).
En aquesta categoria individual, Vila i Formosa agafen el relleu de n'Antoni Badia i Margarit (2004), Celdoni Fonoll (2005), Josep M. Torras i Ribé (2006), Carme Junyent (2007), Magí Puig (2008), Miquel Ball (2009), mossèn Valentí Miserachs (2010), Ma. Teresa Sàbat (2011), Jaume Farrès (2012), mossèn Josep Ma. Pujol (2013), Paco Ramon (2014), Antoni Dalmau (2015), Encarna Viarnès (2016) i Rosa Munté (2018).
Emn l'apartat col·lectiu, Òmnium Cultural vol reconèixer la tasca de l'associació anoienca Col·lectiu Eixarcolant i el seu treball per "recuperar les plantes oblidades". Precisament, el passat dissabte 13 d'abril va celebrar amb un gran èxit de participació, la 4a edició de la Jornada de les Plantes Oblidades.
La recuperació dels usos tradicionals de la vegetació és el principal objectiu del Col·lectiu Eixarcolant, una entitat sense ànim de lucre que " treballa per recuperar i popularitzar els usos que els habitants d’un determinat territori donaven a les plantes silvestres i varietats agrícoles tradicionals, adaptar-los a la realitat del segle XXI, i posar de nou a disposició de la societat aquestes espècies i els seus productes derivats, per tal que siguin utilitzats amb normalitat en el quotidià, són elements indispensables per fer possible la transformació del model agroalimentari esmentada" destquen des d'Òmnium Cultural, afegint que "la recerca, la divulgació i el desenvolupament de productes i assessorament són els seus principals eixos de treball. Òmnium Cultural destaca en aquest reconeixement l'organització, des de l'any 2016, de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, "una trobada pionera en el seu àmbit, que inclou xerrades, tallers, jornades tècniques, demostracions, tastos,... i que atrau un nombrós públic provinent de diferents ciutats i pobles del país".
En les 14 edicions precedents han estat guardonats el Club de Bitlles d’Igualada (2004), la comissió igualadina de la Flama del Canigó (2005), el Ball de faixes de Tous (2006), els grups de cultura popular de La Llacuna (2007), la Comissió Organitzadora de Música Tradicional de Calaf i la Taverna de Cal Macarró (2008), associació sociocultural Atlas (2009), les Coordinadores anoienques que van organitzar consultes sobre la independència (2010), la Xarxa d’espectacles infantil i juvenil (2011), l'Associació Cultural La Llobreia (2012), l’associació de veïns del barri de sta. Caterina (2013), els Moixiganguers d’Igualada (2014), les llibreries Aqualata i Llegim...? (2015), el Hot Blues (2016) i l’AUGA (2018).
Durant l’acte d’enguany, Òmnium Cultural també farà un reconeixement a "Música per la llibertat", una iniciativa "que duu més de 500 dies recordant els presos polítics i exiliats a través d’una concentració diària al centre d’Igualada, interpretant el Cant dels Ocells i altres cançons".
L'acte, gratuït i obert a tothom, serà amenitzat amb la música del grup igualadí JoKB i comptarà amb la participació de la vicepresidenta d’Òmnium Cultural Marina Llansana.