TORNAR

L'Anoia celebra les Jornades Europees del Patrimoni

cultura
Divendres, 7 octubre 2022. 12:13. Redacció AnoiaDiari.

Un any més, diversos municipis anoiencs se sumen a la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d'Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991. És considerada l'activitat participativa més important d'Europa en relació amb el patrimoni cultural.

Els dies 7, 8 i 9 d'octubre us convidem a viure noves activitats i experiències en aquesta jornada de descobertes del nostre patrimoni cultural. Un gran ventall de propostes que es podran consultar, organitzades temàticament i geogràficament, en l'agenda en línia. Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per donar a conèixer la riquesa i l'atractiu del nostre patrimoni cultural, amb l'objectiu principal d'estrènyer els vincles entre aquest i la societat.

Les Jornades Europees de Patrimoni compten amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis, l'Institut Ramon Muntaner, i l'Associació Capital de la Cultura Catalana.

Patrimoni sostenible

Enguany, les Jornades Europees de Patrimoni se celebren sota el lema 'Patrimoni i sostenibilitat', proposat pel Consell d'Europa. Amb aquest tòpic, conviden a reflexionar sobre la protecció del nostre patrimoni (material, immaterial i natural) i a explorar l'ús dels recursos en relació amb la seva preservació, en un context marcat pel canvi climàtic. Ens convida a explorar el paper del patrimoni cultural en un futur sostenible.

Amb aquest tema, l'edició d'enguany de les Jornades anima a totes les institucions, entitats i associacions que participen en l'esdeveniment a recomanar iniciatives que contemplin l'efecte ambiental de les seves activitats amb la finalitat de reduir o moderar el consum de recursos i la despesa energètica, de minimitzar l'impacte ambiental en la programació i gestió dels diferents projectes patrimonials.

Igualada, Capital de la Cultura Catalana 2022

Aquest 2022 les JEP tindran un especial protagonisme a Igualada, Capital de la Cultura Catalana, amb el projecte RECorreguts. Rutes per descobrir el patrimoni industrial del barri del Rec d'Igualada, realitzat amb la col·laboració del Museu de la Pell d'Igualada i l'Ajuntament d'Igualada. Aquesta iniciativa té l'objectiu de donar a conèixer el valor patrimonial del barri del Rec, un conjunt arquitectònic declarat Patrimoni Industrial de Catalunya, a través d'uns recursos i materials de difusió accessibles i per a tots els públics: un mapa-guia imprès amb una selecció dels elements patrimonials més destacats per poder fer unes rutes autoguiades pel barri; el web www.recigulada.cat, fet amb la complicitat del teixit associatiu del barri; un vídeo promocional del barri del Rec; i un programa d'activitats previstes per al cap de setmana de les Jornades Europees de Patrimoni.

Capellades

Tallers gratuïts al Museu Molí Paperer dissabte dia 8. Per participar-hi cal enviar un correu

electrònic a reserves@mmp-capellades.net. Recordem que el Museu Molí Paperer fa visites guiades habitualment els dissabtes, a les 11 h i a les 12.30 h.

Visites guiades a l'Abric Romaní, també el dissabte 8 d'octubre. La primera serà a les 11.15 h i la segona a les 12.45 h. Cal fer reserva prèvia a entrapolis.com, ja que l'aforament és limitat.

Igualada

Professionals del patrimoni: l'organista. Activitat programada per demà divendres a partir de les 7 de la tarda. Catalonia Sacra organitza una visita a l'orgue de la basílica de Santa Maria d'Igualada guiada per l'organista Jonatan Carbó. Reserva prèvia necessària a cataloniasacra.cat/agenda/detall/info/670.

RECorreguts, rutes per descobrir el patrimoni industrial del barri del Rec. Dissabte a les 6 de la tarda, des de Cal Maco. Alberg i Centre de visitants inici de la ruta i presentació del vídeo promocional del barri.

El mateix dissabte, a les 18:30 h, tindrà lloc l'acte d'homenatge a Manel Caro, en el 10è aniversari de la seva mort. Caro va ser activista de la preservació del patrimoni del barri del Rec. Serà a l'antiga Xemeneia del Tint del Pallarols (Ronda del Rec/carrer Creueta). L'acte enllaçarà amb el concert d'Orquestra Fireluche a La Bastida, a les 19 h; el concert de l'Orchestra Fireluche s'emmarca dins del cicle Eclèctics. Reserva d'entrades a: labastidareserva@ gmail.com.

Diumenge a 2/4 de12 del migdia al Museu de la Pell d'Igualada, taller familiar, gratuït, d'estampació Estamparem l'skyline del Barri del Rec, dissenyat pel Nil Morist i la Marina Camprubí, sobre una bossa o una samarreta. A càrrec de Renec! i La MaCa. Reserva prèvia necessària al telèfon 93 804 67 52.

Santa Margarida de Montbui

Concert al castell de la Tossa de Montbui. Dissabte a les 6 de la tarda, amb el grup musical 101trio (flauta, violí i violoncel) oferirà un concert amb música de Haydn i Mozart. El concert es farà a la terrassa de la Torre del Castell. Activitat gratuïta.

Portes Obertes a la Tossa de Montbui. Diumenge dia 9, a partir de 2/4 d'11 del matí portes obertes a l'església romànica i a la torre del castell de la Tossa de Montbui.

Gimcana turística de Montbui. Presentació de la gimcana turística del nucli antic; activitat adreçada a les escoles.

El Montbui industrial. Visita guiada prevista pel dissabte a partir de les 6 de la tarda. Visita guiada pel complex de la Vinícola, per recordar la industrialització montbuienca. Un repàs per la història de les adoberies i l'explotació vitivinícola. S'inicia la visita a l'Ajuntament de Santa Margarida de Montbui.

Sant Martí de Tous

La regeneració del bosc "post incendi" i la seva gestió. L'activitat es realitzarà a la zona cremada de Cal Gol. Passejada, on s'explicarà el tipus de formació forestal preexistent, els incendis mediterranis, la capacitat de regeneració del bosc i la gestió forestal post incendi que s'està fent. Per Mara Paneghel i Gil Torné (CTFC-UdL). Reserva prèvia necessària al telèfon 606202828 o a amicsdetous@gmail.com. Serà dissabte en horari de matí.

Calaf

Portes obertes a l'ermita de Sant Sebastià. Jornada de portes obertes, diumenge al matí a partir de les 10. L'activitat és gratuïta.

Portes obertes al castell de Calaf i experiència virtual.

Activitat programada pel dia 8 en horari de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores. Portes obertes al castell de Calaf i experiència en Realitat Virtual de la història del castell.

Masquefa

Exposició: Masquefa, un recorregut per la història. Dissabte, a la Capella del Roser, un dels primers edificis de la vila, de les 11 del matí a la 1 del migdia, obertura de l'exposició "Masquefa, un recorregut per la història" que repassa el passat del territori de la Masquefa actual des de la prehistòria fins a l'actualitat. Visita guiada a La Fàbrica Rogelio Rojo. El mateix dissabte, a 2/4 de 7 de la tarda, visita guiada a La Fàbrica Rogelio Rojo. En acabar hi haurà música en directe.

Calonge de Segarra

Fes de miner a la Mina Vicenta. Diumenge en horari de matí, portes obertes a la mina. Visita guiada. Àmplia exposició d'eines, documents, fotografies, plànols, etc. vinculats al treball de les mines de la conca minera.

Demostració, en viu, de carbó de lignit cremant en un fogó tal com es feia en el territori ara fa més de cent anys.

La Mina Vicenta és al Camí de Les Morelles, tocant a la carretera B-300, paral·lel a la C-25.

Castellfollit de Riubregós

Jornada Portes Obertes Castell de Sant Esteve. Dissabte i diumenge a les 11 del matí. Reserva prèvia al telèfon 938693031 o a castellfollitr@diba.cat.

Cap de setmana de portes obertes al Castell de Claramunt. Dissabte i diumenge: de 9:30 h a 14 h i de 15.00 h a 17 h, portes obertes al Castell de Claramunt. Edificat durant el segle X sobre un turó que dominava tota la Conca d'Òdena, el Castell de Claramunt, formava part de la xarxa de castells de frontera que protegien el comtat de Barcelona dels territoris de l'al-Àndalus.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.