TORNAR
PUBLICITAT

L'Anoia obre portes a les Jornades Europees del Patrimoni

Més d'una desena de municipis participen a la iniciativa europea que té lloc aquest cap de setmana

cultura
Divendres, 23 setembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Des d'aquest divendres fins diumenge, l'Anoia celebra les jornades del Patrimoni, una iniciativa que es duu a terme a tot Eurpa per apropar als ciutadans el patrimoni arquitectònic monumental de cada zona. Diversos municipis de la comarca s'han adherit a les Jornades, i han previst activitats i visites guiades pels diferents monuments i punts importants des del punt de vista arquitectònic i històric. A l'Alta Anoia prenen part de la iniciativa europea Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, Copons, Els Prats de Rei, Rubió i Sant Pere Sallavinera i, pel que fa a la resta de la comarca, també hi participen Capellades, Igualada, La Llacuna, Piera, La Pobla de Claramunt i Santa Margarida de Montbui.

Església de Sant Pere de l'Arç, a Calonge de Segarra

L'església de Sant Jaume de Sesoliveres és un bé cultural d'interés nacional

Les Jornades Europees del Patrimoni es duen a terme des de l'any 1991 i, a Catalunya, estan promogudes pel departament de Cultura de la Generalitat, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. Alhora, es compta amb el patrocini del Consell d’Europa.

Aquest any , en aquestes jornades, participen uns 200 municipis catalans i, entre tots, s'ofereixen més de 300 activitats diferents, com exposicions, conferències, visites guiades, concursos de fotografia, rutes a peu, tallers i jornades de portes obertes.

Alta Anoia

Diversos municipis de l'Alta Anoia s'han adherit a la iniciativa europea i, per aquest motiu, organitzen activitats i visites als patrimonis de cada zona. Per la seva banda, el Consorci per la Promoció Turística de l'Alta Anoia té previstes dues rutes diferents per visitar el patrimoni. La primera ruta es farà dissabte dia 24 al Castell de Frontera de l’Alta Anoia. La sortida serà de l'estació d'Igualada a 3/4 de 9 del matí i la visita guiada a la Torre de la Manresana començarà a les 10. A les 12 es farà la visita al Castell de Boixadors i s'arribarà a Igualada a les 2 del migdia.

Diumenge es realitzarà una segona ruta a Rubió i Copons. La sortida serà a la mateixa hora, a les 9, i a 2/4 d'11 s'iniciarà la visita guiada a l’església de Santa Maria i el seu retaule gòtic. A les 12 es durà a terme la visita al municipi de Copons i es retornarà a Igualada a les 2.

Sant Pere Sallavinera: Visita guiada al Castell de Boixadors

Dia 24 de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 18:00 h.

El terme de Boixadors està documentat des de l'any 1015, i els seus senyors, els Boixadors, ho són des del 1100. A partir del segle XIV es van constituir en barons d'un terme que comprenia també els castells de la Llavinera i de la Fortesa. El 1425 passà, per matrimoni, als Foixà. La nissaga Foixà-Boixadors en va mantenir el domini fins el segle XIX.

Calaf: Descobreix els orígens de Calaf

Dia 24 a les 11 i a les 12.30 h. Punt de trobada: davant l’Oficina de Turisme de Calaf (pl. dels Arbres, s/n, Calaf)

Visita guiada pel centre històric de Calaf per conèixer el castell, les muralles i portals, les esglésies i la plaça porticada, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. S'explicaran els orígens històrics de la vila i del seu famós mercat i es podrà descobrir per què sense Calaf no hi hauria hagut 'pessetes'.

Calonge de Segarra: Jornada de portes obertes a l’església de Sant Pere de l’Arç i els seus retaules barrocs

Dia 25 de 10.30 a 13 h. Visites guiades: 10.30 i 12 h. Punt de trobada: davant l’església de Sant Pere de l’Arç

Jornada de portes obertes a l’església romànica de Sant Pere de l’Arç i els seus retaules barrocs; es faran dues visites guiades.

Castellfollit de Riubregós: Visita guiada al Priorat de Santa Maria de Castellfollit de Riubregós. Concert 'Des de l’òpera antiga fins a la cançó catalana'.

Dia 24 de 17 a 21 h. Punt de trobada: Priorat de Santa Maria (ctra. C-1412, km 27)

De 17 a 19 h, visita guiada, a càrrec de Maria Morros. De 19 a 19.30 h, berenar per a tots els assistents. A partir de les 19.30 h, concert 'Des de l’òpera antiga fins a la cançó catalana', a càrrec d’Assumpta Cribillers, mezzosoprano i Roser Sans, piano.

Capellades

Taller de fer paper a mà

Dia: 24 de 10.30 a 14.30 h. Punt de trobada: Museu-Molí Paperer de Capellades (C/ de Pau Casals, 10)

Taller pràctic on cada participant podrà realitzar el seu propi full de paper fet a mà tal com es feia en una molí paperer del segle XVIII.

Visita a l’Abric Romaní i taller de prehistòria

Dia 24 d’11 a 15 h. Punt de trobada: Abric Romaní (ronda del Capelló, s/n)

Ara fa entre 75.000 i 40.000 anys, els grups caçadors recol·lectors neandertals varen establir els seus campaments a l’Abric Romaní. La recerca arqueològica ha posat al descobert un significatiu conjunt de restes de les activitats d’aquests homínids que permeten conèixer com ocupaven i estructuraven aquests campaments, les estratègies de subsistència, la tecnología del foc i de les eines. Amb la visita a l’Abric Romaní, es podrà descobrir com eren i com vivien els grups de neandertals, conèixer les tècniques de la investigació arqueològica i fer un taller de tir amb arc i propulsor.

Igualada

Visita guiada a l’església de Sant Jaume Sesoliveres

Dia: 25 a les 10 h. Punt de trobada: davant l’església de Sant Jaume Sesoliveres (urbanització Sant Jaume Sesoliveres. C. de l’Ermita, s/n)

Visitar l’Església romànica de Sant Jaume Sesoliveres és endinsar-se en el coneixement del Camí de Sant Jaume al seu pas per Igualada en la ruta entre Montserrat i Cervera. Sant Jaume és de pas obligat pels pelegrins que han iniciat el Camí al Monestir de Montserrat després de completar els 31 km de la primera etapa fins a Igualada. Construïda a finals del segle XII, depenia de la comunitat benedictina de Montserrat. Va ser restaurada el 1995 i és Bé Cultural d’Interès Nacional.

La Llacuna

Excursió a la plana d’Ancosa

Dia: 25 de 9 a 13 h. Punt de trobada: pl. Major de la Llacuna

L’excursió consistirà en la visita a les restes del monestir cistercenc d’Ancosa, el pou els monjos, el roure monumental d’Ancosa i finalment una visita a Venc. La sortida, que tindrà lloc a les 9 h a la plaça Major, es farà en cotxe particular fins a Torrebusqueta, es caminarà uns 35 minuts fins a la primera parada; la tornada fins al punt d’inici es farà caminant.

Piera

Coneixent el nostre entorn

Dia 24 a les 16 h. Punt de trobada: Estació dels FGC de Piera

Passejada per Piera i el seu entorn natural més proper: la Plana, la riera Guinovarda, el nucli antic de Piera, el Castell de Fang i el torrent del Gall Mullat. L’excursió ofereix aquest ventall de possibilitats tot caminant per la riera Guinovarda i el Castell de Fang. Es descobrirà el perquè de la seva importància al llarg de la història de Piera, així com el tarannà que ha pres la vila ahir i avui.

Patrimoni de Piera: els joves descobreixen el nostre entorn

Dia: 25 a les 10 h. Punt de trobada: font del Prat (final del passeig del Prat)

Excursió a Mas Bonans. Des de la font del Prat passant per la urbanització de la Venta Can Mussarro s’arribarà a Mas Bonans. L’itinerari que se segueix és planer i senzill en tot el seu recorregut i està envoltat de bons paisatges fins a arribar al conjunt històric de Can Orpí, sense oblidar l’ermita de la Mare de Déu del Roser, que es manté fidel a la masia al llarg dels anys i de la història pierenca.

La Pobla de Claramunt

Visita guiada al castell de Claramunt

Dies: 23, 24 i 25 de 10 a 13.30 (+30) i de 16 a 18.30 h (+30). Punt de trobada: Al Castell de Claramunt

El castell de Claramunt és el principal atractiu arquitectònic, històric i turístic de la Pobla de Claramunt. Data del segle x i se situa dalt d’un turó des del qual es pot contemplar una magnífica vista de l’entorn natural que l’envolta. El monument forma part del patrimoni de la Generalitat. És un dels deu millors castells de Catalunya i el millor de l’Anoia.

Santa Margarida de Montbui

Jornada de portes obertes a la Tossa de Montbui

Dia: 25 de 10.30 a 14 h. Punt de trobada: la Tossa de Montbui (refugi de l’Ermità s/n)

Visita guiada pel conjunt preromànic del segle X i XI amb explicació de les llegendes pròpies del lloc.

Descobrim el rec de Montbui

Dia: 25 d’11 a 12 h. Punt de trobada: pl. Major de Santa Margarida de Montbui

Recorregut pel rec de Montbui des del seu punt final, a la Casa Gran fins al seu naixement descobrint-ne els orígens, la història i algunes de les seves peculiaritats.

Jornada de portes obertes a l’Ateneu Cultural i Recreatiu

Dia: 25 de 12a 15 h. Punt de trobada: Ateneu Cultural i Recreatiu (Anselm Clavé, 1-3 08710 Santa Margarida de Montbui)

Jornada de portes obertes a un dels edificis emblemàtics de Montbui, d’estil noucentista i recentment remodelat. Descoberta del secret que amaga aquest edifici gairebé centenari.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.