//Plugins sense CDN ?>
El Consell Comarcal de l’Anoia ha signat un conveni de col·laboració amb ajuntaments que tenen un castell o torre al seu terme municipal per a desenvolupar conjuntament el projecte turístic “Anoia, terra de castells”, una iniciativa per a la promoció del territori a través de la posada en valor del patrimoni arquitectònic que suposen aquestes fortaleses. Una de les claus de la potenciació del projecte serà la creació d'una app app dels castells de l’Anoia i de les tres grans rutes històriques.
Els municipis que fins a dia d’avui s’han sumat al projecte “Anoia, terra de castells” són: Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Castellolí, Piera, Santa Maria de Miralles, Òdena, Veciana, La Torre de Claramunt, La Pobla de Claramunt, Castellfollit de Riubregós, Jorba, La Llacuna i Rubió. Formar part del projecte, suposa per als ajuntaments crear i desenvolupar conjuntament un producte turístic propi del territori. Així, els municipis signats disposaran de la posada en valor i promoció dels castells de l’Anoia tant a la web com a les xarxes socials. El projecte també contempla la realització de diferents accions d’informació i difusió per tal d’augmentar el número de visitants amb la conseqüent dinamització econòmica del municipi que això suposa.
Els municipis integrants del projecte disposaran de facilitats per realitzar accions conjuntes entre diversos municipis i el propi Consell Comarcal. A més, s’optimitzaran recursos econòmics, ja que el finançament del cost del projecte es reparteix entre els municipis interessats i el Consell Comarcal de l’Anoia. Un dels projectes estrella per a l’any 2015 serà la creació d’una app dels castells de l’Anoia i de les tres grans rutes històriques que acompanyaran a tots les turistes durant la seva visita.
Fins a data d’avui, ja s’ha editat una guia amb una selecció de 25 torres i castells. La publicació es pot trobar a tots els punts d’informació turística de la comarca i a les oficines del Consell Comarcal. Bona part d’aquestes torres i castells daten d’entre mitjans del segle X i mitjans del segle XI. En aquells moments els comtes de Barcelona, Osona-Manresa i Berga-Cerdanya van ocupar i repoblar el territori, desplaçant els antics possessors musulmans. Quan la zona va deixar va de ser primera línia de frontera, els castells van passar a ser el centre administratiu dels nous senyorius feudals. Entre d’altres, van destacar famílies com els Claramunt, Montbui, Tous o Òdena. A partir del segle XIV, la família dels Cardona es va fer amb els principals senyorius de la comarca, de manera que les torres i castells van passar a ser el lloc de residència dels seus administradors. Amb el pas dels segles i l’augment del pes de les ciutats, els antics centres de poder es van anar abandonant, o bé van ser reconvertits en masos o cases. Actualment, tots ells són una magnífica targeta de presentació per a la comarca de l’Anoia.