TORNAR
PUBLICITAT

L'Antic Gremi de Traginers d'Igualada inicia dijous els actes del bicentenari

Amb la proclamació d’Igualada com a Capital dels Tres Tombs de Catalunya

cultura
Dilluns, 10 gener 2022. 11:12. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dijous 13 de gener s'obre el programa d'actes de la festa gremials de l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada, que enguany celebra el bicentenari. El programa s'obrirà amb el tradicional repic de campanes i el llançament dels morterets i al vespre, al Teatre Municipal l'Ateneu, Igualada agafarà el relleu de Polinyà com a Capital dels Tres Tombs de Catalunya i es proclamaran els banderers, que seran –de forma excepcional per la situació anòmala que ha causat la pandèmia–, l'Ajuntament d'Igualada com a portador de la bandera petita "en representació de la ciutat", i la Generalitat de Catalunya com a portadora de la bandera gran, "en representació del poble de Catalunya".

En el transcurs de l'acte també es presentaran oficialment les festes de l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada, una celebració que enguany arriba als dos-cents anys d'història i que està reconeguda amb la Creu de Sant Jordi i proclamada com d'Interès Nacional. L'acte central de les festes arribarà el diumenge 23 de gener, amb els típics Tres Tombs, la benedicció de les cavalleries i animals domèstics i el dinar de germanor. El programa inclou dues exposicions, una sobre el bicentenari, a la Sala Municipal, i l'altre sobre programes i cartells antics, a l'Arxiu Comarcal; presentacions de llibres, concerts i concursos, entre ells, el d'aparadors, que es recupera després de quinze anys. Com és habitual, en aquest acte s'oferirà una conferència, que enguany anirà a càrrec de la directora de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, Marta Vives. Per tal de poder assistir a l'acte i controlar l'aforament serà necessari reservar l'entrada prèviament. A partir del 10 de gener podeu fer la reserva a través d'aquest enllaç.

Des de l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada han assenyalat que "després de les festes nadalenques ens disposem a iniciar les festes d'enguany, que en aquesta ocasió seran més especials que de costum a causa de celebrar el seu bicentenari. Des de l'entitat s'ha treballat amb intensitat un cop més per garantir la continuïtat de la celebració, estretament lligada a la ciutat."

Des de la Federació Catalana dels Tres Tombs apunten que "després de les dues últimes edicions molt limitades per la pandèmia, amb cavalcades cancel·lades o actes només simbòlics i en part traslladats a les xarxes, la gran festa dels traginers espera recuperar la força i el múscul d'anys anteriors. La Federació Catalana dels Tres Tombs preveu passades a prop de vuitanta municipis arreu de Catalunya, un número molt similar al d'anys anteriors a la pandèmia. Igualada, que commemora enguany els dos-cents anys d'història de la seva festa, la més antiga del país, serà l'encarregada d'inaugurar oficialment la temporada el dijous 13 de gener."

Més actes

El dissabte 15 de gener, a les 7 del vespre, s'inaugurarà l'exposició "Bicentenari" a la Sala Municipal d'Exposicions. L'exposició fa un tomb per la història de l'entitat, des dels seus orígens a l'actualitat, amb fotografies, elements i documents rellevants i suport audiovisual. Es podrà visitar fins al 30 de gener.

El dilluns 17 de gener a 2/4 d'11 del matí s'onejaran les banderes gremials des del balcó de l'Ajuntament d'Igualada, i seguidament acompanyats dels trabucaires "Els Voladors" i la Banda de Música d'Igualada, la comitiva es dirigirà a la basílica de Santa Maria per celebrar el solemne ofici en honor a Sant Antoni Abat presidit per Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic, i concelebrat pels rectors de la ciutat i superiors de les comunitats religioses. Hi haurà la típica benedicció de panets. Hi participarà amb els seus cants un cor mixt format per membres del Cor Exaudio i per membres del Cor d'Homes, sota la direcció de Carles Prat i acompanyats per l'organista Pol Requesens. En finalitzar es cantaran els goigs de Sant Antoni. En acabar l'ofici, es retornaran les banderes al balcó de l'Ajuntament, en què el Ball de Bastons d'Igualada farà ofrena amb els seus balls. En el cas que les mesures del Procicat ho determinessin, l'organització es reserva el dret de requerir reserva prèvia per poder assistir a l'acte.

A 2/4 de 7 del vespre es realitzarà la presentació de la restauració de la bandera gran original del 1856, que restarà exposada en una vitrina al vestíbul de l'Ajuntament junt amb la bandera petita original. A les 7 de la tarda, s'inaugurarà l'exposició "Els programes i cartells dels Tres Tombs d'Igualada" a la sala d'exposicions de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, i seguidament es farà la presentació del llibre "Dos-cents" d'Oriol Solà i Prat. El llibre proposa una repassada a fons als fets més rellevants que ha viscut l'entitat durant els darrers vint-i-cinc anys.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.