TORNAR

Antoni Dalmau presenta el seu últim llibre, premi Gumersind Bisbal i Gutsems

Unes 150 persones van assistir a la presentació, a La Pobla de Claramunt

cultura
Dilluns, 15 setembre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'escriptor igualadí Antoni Dalmau va presentar aquest diumenge el seu últim llibre, Premi Gumersind Bisbal i Gutsems 2013, La Guerra Civil i el primer franquisme a l'Anoia. Els protagonistes. L'obra, editada per l'Ajuntament de La Pobla de Claramunt, ofereix nous materials de la guerra civil espanyola i els inicis del franquisme a la comarca. L'acte, amb uns 150 assistents, va comptar amb les paraules del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, l'alcalde de La Pobla, Santi Broch i les del membre del jurat i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, Pere Pascual.

Antoni Dalmau en la presentació. Foto: Anoiadiari

Antoni Dalmau. Foto: Anoiadiari

Durant l'acte, que va tenir lloc a l'Ateneu Gumersind Bisbal Gutsems, de La Pobla de Claramunt, l'alcalde del municipi, Santi Broch, va explicar que l'edició del llibre de Dalmau és també un premi per als anoiencs, ja que l'obra "recupera la memòria històrica de la guerra civil i el franquisme, i posa èmfasi en el record de molts anoiencs". Després de Broch, la regidora de cultura de La Pobla, Esther Touriñán, va convocar el Premi Gumersind Bisbal del 2015, que es lliurarà el 13 de setembre de l'any vinent.

L'integrant del jurat, i catedràtic emèrit de la UB, Pere Pascual, va definir l'obra de Dalmau com "un llibre excel·lent, interessantíssim" i va convidar el públic a llegir-lo, per "l'exactitud del treball d'investigació que ha suposat". La Guerra Civil i el primer franquisme a l'Anoia. Els protagonistes és una obra que descriu els costos humans, i què va significar, la guerra civil a la comarca de l'Anoia. Per últim, Pascual va concretar que el reconeixement i la recuperació de la memòria històrica que ha fet Dalmau no s'ha fet a la resta d'Espanya.

Per la seva banda, Antoni Dalmau, opinador d'aquest mitjà, va agrair totes les persones que l'han ajudat a "estirar del fil de la història" amb tot tipus de documentació, i va destacar, entre d'altres, Marta Vives, de l'arxiu comarcal de l'Anoia, i el veí de La Pobla, Isidre Surroca. Dalmau va aprofitar el seu discurs d'agraïment per encoratjar els joves historiadors a "obrir més camins sobre els refugiats o l'exili de molts anoiencs, ja que són una pàgina oblidada i una assignatura pendent de la nostra història".

Per cloure l'acte, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va reconèixer la vitalitat que demostra La Pobla de Claramunt a l'hora d'haver convocat i seguir convocant el Premi. "És un reconeixement a la cultura, a la investigació i, en definitiva, a la nostra pròpia història".


2 Comentaris

F

Fileprim

Igualada

16 de setembre 2014.11:15h

Respondre

Filemona i els seus altres nicks, personatge Troll des d’un temps ençà.

F

Filemona

08700

15 de setembre 2014.12:30h

Respondre

El nou alcaldable Independent de ERC, ja comença a remenar la cua.
El Sr Marc Castell, ho te cru.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.