TORNAR

Un any del polèmic tancament de l'Escola de Dansa: "a un centre privat, el cost és d'un 70% més"

L’Agrupació Folklòrica, també fora de la Casa de la Cultura, explica que ”no és fàcil ballar sobre ciment”

cultura
Dissabte, 11 setembre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Fa un mes es va anunciar que el Servei Educatiu de l'Anoia s'instal·larà a la que era la Casa de la Cultura, al carrer Sant Carles d'Igualada. Un immoble que havia acollit, fins al gener de 2020, l'Escola de Dansa del Consell Comarcal i altres entitats relacionades amb els balls. 

Fa un any s'anunciava que es tancava l'Escola de Dansa del Consell Comarcal. Una decisió no exempta de polèmica i motivada, segons la direcció de l'ens, pel mal estat de la Casa de la Cultura, que fins aquell gener havia acollit aquests ensenyaments. L'Escola de Dansa va estar un interval de pocs mesos a Mont-Àgora, abans que es decidís clausurar-la. Així, la cinquantena llarga d'alumnes d'aquesta institució van haver de deixar aquests ensenyaments o recórrer a centres privats. El Consell Comarcal, com a contrapartida, va oferir unes beques per a ensenyaments artístics. El tancament de la Casa de Cultura, però, també va obligar a entitats com Bitrac Dansa i l'Agrupació Folklòrica a cercar nous espais en un any marcat per la pandèmia, que ho ha dificultat tot més. Tant les famílies com personal de l'Escola de Dansa, i també aquests altres col·lectius, mostren el seu estupor perquè ara la Generalitat -en aquest cas, però, el Departament d'Ensenyament- rehabiliti aquell immoble. Els pares i mares consideren que s'ha desincentivat als infants i ara els ensenyaments privats són molt més cars: "un 70% més".

"Hem cercat solucions"

El Consell va oferir com a contrapartida les beques per ensenyaments artístics extraescolars. A Igualada "s'han cercat solucions" per a les entitats que van perdre aquell espai. El regidor de Promoció Cultural, Pere Camps, comenta que "hem habilitat un espai al carrer Lecco per a l'Agrupació Folklòrica. Volem que totes les entitats tinguin el seu racó per assajar i des que es va tancar l'edifici del carrer Sant Carles els hem cercat llocs d'assaig, primordialment als centres cívics". 

"És molt diferent al que hi havia"

Una de les mares, Hilda, explica que "un cop van tancar el centre, la nena va deixar de ballar. És així. A l'Escola de Dansa ella se sentia còmoda i en un altre context, no ha volgut continuar. Eren les persones que hi havia". No ha optat per les beques, ja que "ja tenim bonificacions de família nombrosa. No es tracta d'això". Opina que "està molt bé que el Centre de Recursos Pedagògics i altres serveis marxin del Garcia Fossas, perquè no era normal que estiguessin allà, però també la comarca ha perdut l'única escola de dansa pública amb ensenyaments oficials". Recorda que "el personal estava molt per a les alumnes, estava especialitzat i hi havia formats per als infants amb dificultats i aproximar-los a la dansa". Conclou que "per art de màgia, ara a l'edifici hi poden anar serveis de la Generalitat. És molt frustrant i sap molt greu".

Les famílies "ens hem hagut de buscar la vida" expliquen uns altres pares. Des del Consell se'ns va dir que "els preus dels centres privats eren molt similars als que s'havien pagat històricament a l'escola de dansa, la realitat ha estat molt diferent, ja que en el nostre cas el cost mensual s'ha incrementat més d'un 70%". "De les famoses beques que es va inventar el Consell no se n'ha pogut beneficiar cap família, ja que les bases marcaven un topall de renda molt baix que ha fet que no ens poguéssim acollir" lamenten. "Això no vol dir que no trobem bé la creació d'unes beques per fomentar la cultura, però han estat un rotund fracàs" afegeixen.

Comenten també que "hi havia una voluntat clara de l'Escola no continués endavant, i encara a hores d'ara ens preguntem el perquè. Vam fer diverses propostes per tal de reduir el cost que havia de suportar el Consell, l'Ajuntament de Santa Margarida de Montbui estava disposat a mantenir el conveni de cessió d'espais, i malgrat això la decisió ja estava presa. I ara veiem amb estupefacció com Ajuntament d'Igualada i Consell Comarcal s'han posat ràpidament d'acord per crear un espai nou".

Pel que fa a les docents, Glòria Ros considera que "van fer tancar una escola pública, ja corria com a rumor, perquè entenien l'Escola de Dansa com una despesa. L'any passat venien l'edifici com un pes mort i que ara sí que hi pugui anar una altra activitat és una presa de pèl". En el seu cas "ja no he seguit fent de professora. És molt decebedor tot. Ha anat tot enfocat als diners".

Una altra treballadora, Teresa, es troba a l'atur. Lamenta que "en aquell moment hi va haver molt poca voluntat de negociar. Era una escola que tenia 65 anys d'història. Ja havíem reivindicat que calien reformes a l'edifici i no es van fer. Ara, un cop han tancat i unes estem sense feina i els infants sense escola, és quan es fan. Crec que amb voluntat, aquest espai podia ser polivalent i acollir el CRP els matins i els ensenyaments de dansa a la tarda". Reivindica la funció social que tenia el centre: "un 50% de les famílies que teníem eren nombroses i moltes d'aquestes ja no s'han reenganxat a centres privats". Centres que "demanen 200 euros al mes". Sí que agraeixen a l'Ajuntament de Montbui "pel temps que ens van acollir".

Les entitats, confoses

Quan es va saber que l'edifici tancaria, el president de Bitrac Dansa, Pere Bravo, es va reunir amb l'Ajuntament igualadí. El consistori "va lamentar la situació i ens va adreçar al Consell Comarcal com a gestor de l'espai. Després de contactar amb el Consell ens van advertir que l'alcalde tenia coneixement del problema en tractar-se d'un 'tema de ciutat', i que per aquest motiu el Departament de Cultura de l'Ajuntament ens donaria una solució. En reunir-nos amb el regidor Pere Camps ens va adreçar a la responsable municipal de recursos dels centres cívics de la ciutat i ens va prometre que quan estigués l'edifici en condicions hi tornaríem".

No ha estat així. Bitrac -com l'Agrupació Folklòrica- té encara part de l'attrezzo a la Casa de Cultura. Però l'activitat ha hagut de ressituar-se. Han anat a parar al Casal Cívic Montserrat. "N'estem molt agraïts, però ens és insuficient, ja que mentre que el grup infantil i de mitjans assaja fins a 2/4 de 9, la colla de grans requereix un altre horari perquè a causa de la jornada laboral de cadascun dels seus membres, no és possible començar els assajos de manera que puguin finalitzar abans de les 10, que és l'horari de tancament del centre".

Que els serveis educatius s'hagin traslladat a la casa de Cultura "ens provoca perplexitat, tenint en compte que aquesta Casa ja es troba equipada per a poder exercir aquesta activitat, i entenent que l'Ajuntament d'Igualada ha de disposar de més edificis on ubicar uns despatxos que no requereixen característiques especials". Bitrac Dansa entén que "l'Ajuntament ha d'atendre moltes peticions i oferir gran diversitat de serveis, però també considera que com a entitat cultural que representa a Igualada, l'Ajuntament hauria d'evitar caure en la desídia". No exceptuen de les seves crítiques el Consell Comarcal, "se n'ha rentat les mans".



La pandèmia els ha impedit "poder dur a terme tota la planificació prevista. Cal tenir en compte que la dansa és un element vertebrador, comunitari i igualitari on el fet de respirar, saltar, ballar i comunicar-se entre els dansaires és el pilar de la nostra expressió. Malauradament la situació epidemiològica actual ens priva de poder fer-ho". Bitrac no ha presentat cap proposta per a la Capital de la Cultura Catalana: "ens sembla una incongruència rebre segons quines proposicions per part de l'Ajuntament tenint en compte que no ens faciliten un lloc en condicions per assajar-hi".

"Ens hem hagut de buscar la vida", assegura Ismael Miquel. L'Agrupació Folklòrica afirma que "els diferents grups d'edat de l'entitat han hagut d'assajar a diversos llocs. Hem tingut poques facilitats. I ara, un cop veiem la maniobra política de posar serveis a la Casa de la Cultura, ens indigna. Era un equipament cultural i ara seran oficines. A Igualada hi ha una ECMMI per a la música, la Gaspar Camps per a les arts i per a la dansa hi havia la Casa de la Cultura, fins ara...".

En aquest any i mig han assajat en espais polivalents "però en cap cas són ideals per a la dansa. Els esbarts dansaires ens hem de buscar la vida. I no pots ballar sobre ciment". La solució del CRP "ha servit perquè es facin la fotografia, però s'han tret de sobre l'edifici i la feina és per al Departament d'Ensenyament. I seguim sense resoldre mancances culturals".


2 Comentaris

M

Marisol

Igualada

14 de setembre 2021.23:15h

Respondre

Perplexitat és el que vaig sentir en el seu moment i la situació m’ho referma. I després ens queixem que augmenten els problemes de salut mental entre nen@s, adolescents i joves!! Com a... Llegir més professional de la salut (i també mare de tres fill@s) voldria fer incís en la gran importància que té l’activitat de la dansa en el benestar físic però sobretot emocional de la nostra generació de joves. Una activitat tan inclusiva (tothom sense distinció ho pot practicar si li agrada i s’hi esforça) és difícil de trobar en el temps d’esbarjo dels nostres fill@s, i sens dubte (i hi ha estudis científics al respecte) potencien molt l’autoestima, fet que garanteix una bona cura de la pròpia salut al llarg de la vida. Ja no parlaré d’altres beneficis afegits com l’efecte inestimable de distracció mental que ens ajuda a defugir tot el ”soroll pessimista” del moment que ens ha tocat viure.
No defalleixo en pensar que la sra Glòria i el seu gran equip de professionals de cap a peus tinguin ocasió de reorientar de nou la seva activitat cap a la dansa a l’Anoia per ajudar i fer feliços/felices a tantes i tantes persones i, de retruc i no pas menys important, les seves famílies!! Una solució (vingui d’on vingui) sorgirà, n’estic segura.

I

ITV

11 de setembre 2021.13:03h

Respondre

Benvinguts a la Igualada sociovergent de la privatització de serveis

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.