//Plugins sense CDN ?>
La Rambla de Barcelona va acollir dissabte a primera hora del matí gairebé una trentena de joves que barrejant-se amb la gent que passejava pel carrer i d’una sola tirada, va enregistrar les imatges que acompanyaran el tema dels Terratombats en el disc que sortirà ben aviat.
Ricard Carles, membre del grup, valora molt positivament l’experiència. “Vam marxar molt d’hora, a les 7 del matí i tot i que havíem fet alguns assajos el dia abans, vam fer un parell de proves més a la mateixa Rambla. Creia que ens costaria molt més, perquè comptàvem amb la dificultat de la gent del carrer que ens aturava per preguntar què fèiem, però que hi hagués gent també va omplir més l’escena”.
Carles confessa que no les tenien totes quan pensaven amb la gravació, “però va anar tot rodat, a les 12 ja estàvem. De fet vam tenir temps de fer dues preses, i ara escollirem la millor. La pressa per acabar també ens la va donar la policia, que ens insistia una mica perquè acabéssim aviat; fèiem una mica de nosa…”
Però ell mateix explica que l’essència de l’enregistrament no és el videoclip: “és un videoclip perquè hi ha música i imatge, però els músics pràcticament no sortim, el veritable protagonista (i no us avançaré gran cosa, ja ho veureu) és un pobre Pare Noel que acaba una mica mal parat; és un muntatge reivindicatiu de defensa de la figura del tió i de desprestigi d’una tradició que no és nostra, però molta gent l’ha adoptat com si ho fos, perdent el valor de la tradicional soca i els cops de bastó”
A la defensa del tió
A banda de la reivindicació a través de la música i el vídeo (que els Terratombats faran arribar a tanta gent com sigui possible, a través d’Internet (youtube), el seu bloc i el bloc del Pare Noel), fa un parell d’anys va sorgir una iniciativa per reivindicar, cada any pels volts de Nadal, el Tió: es tracta de l’Escamot Tió, amb la seva vessant cultura i la reivindicativa.
Amb un suport desplegat arreu del territori català, a Girona, Vic i altres zones tenen grups similars amb els mateixos objectius, L’Escamot defensa la figura del Tió i procura que cada vegada hi hagi menys Pares Noels en circulació.
D’aquesta manera, una de les principals accions de l’Escamot, i que repetiran aquest any és la sensibilització de comerços i botigues , i arribar sobretot als infants a través de tallers.
La plataforma pretén potenciar les tradicions nadalenques catalanes com ara la figura dels Reis Mags, el tió o el caganer i no pas desprestigiar la figura del Pare Noel. La nostra filosofia no és... Llegir més contra ningú, sinó a favor de la defensa d’uns referents nadalencs que corren el risc de caure en l’oblit. El Pare Noel és venerat mundialment però la qüestió és si realment cal que ho sigui a casa nostra.
La voluntat és positiva i la intenció és que la quitxalla es faci seus referents tan propis, familiars i tradicionals com ho són els nostres i evitar que la proliferació comercial que se n’ha fet afecti negativament els nostres referents de tota la vida com ja ha passat amb a castanyada, que es tendeix a substituir massivament per una tradició forana que és el Halloween, i que no és ni millor ni pitjor, però que simplement no és la nostra.
Per defensar les nostres tradicions ens hem de carregar les tradicions d’altres pobles?
Segur que no hi cap altre via per fer-ho?Perque mira que n’hi han...i no cal arribar a despretigiar les... Llegir més cultures d’enlloc.
Potenciem les nostres tradicions, però crec que el RESPECTE és essencial.
Ho dic, perquè comparteixo vida i familia amb una altre cultura i em bull la sang.I sóc tant catalana com qualsevol altre.
Felicitats per la iniciativa ! Ara podrieu muntar una paradeta i a canvi de Pares Noels, regalar un tió. Es podria trobar un patrocinador ?
b
igualada
22 de novembre 2008.11:44h
Comparteixo la filosofia al 100%.Però crec que de les paraules a les accions hi han diferències, i pel que es llegeix :”és un pobre Pare Noel que acaba una mica mal parat”,”és un muntatge... Llegir més reivindicatiu de defensa de la figura del tió i de desprestigi d’una tradició que no és nostra”.
Recalcar que el Pare Noel, Santa Claus, etc, pot ser el més comercial que ens podem trobar, etc,però no oblidem que ha format part de la vida de moltes persones i encara avui de molta canalla que conviu amb més d’una tradició.
Només vull oferir una altre perspectiva.Si jo visqués a l’estranger (que ho he fet), no m’agradaria que al Tió o el Caganer els utilitzessin d’aquesta manera.
I no m’agradaria que el dia de demà el meu fill, veiés un Pare Noel a terra malparat ja que també forma part de la seva vida igual que el tió,el caganer, etc...
Només crec que s’ha d’anar amb una mica de cura amb les ”formes”.
Suposo que s’entén el que vull dir.