TORNAR

Aquest diumenge, tradicionals Tres Tombs a Igualada

La festa arriba enguany a la seva 192a edició

cultura
Divendres, 17 gener 2014. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest diumenge, les Festes de l'antic gremi dels Traginers d'Igualada arriben a la seva fi amb els tradicionals Tres Tombs, que enguany arriben a la seva 192a edició.La festa igualadina és declarada d’interès turístic nacional, al costat d’altres com la Patum de Berga, Corpus de Sitges o la Passió d’Esparreguera.

Els Tres Tombs. Arxiu

Des de les 9 del matí fins a 2/4 d’11del matí, es durà a terme un esmorzar pels participants forans als Tres Tombs, a l’esplanada del torrent de Can Masarnau (zona Fàtima - Parc de Valladaura).

A les 12 del migdia, des de la plaça Castells, s'iniciaran les tres voltes com mana la tradició, obrint la comitiva les banderes gremials, amb Isidre Quintana i Solà, portador de la bandera gran i Anícia Tardà i Solà, portadora de la bandera petita; i les pubilles càrrec que enguany ostenten les germanes Marta, Laura i Maria Marimon i Castelltort.. En el darrer tomb, i des de l’empostissat situat a la Rambla de Sant Isidre, es durà a terme la benedicció de totes les cavalleries i animals domèstics presents.

En acabar els Tres Tombs, els traginers participants acabaran la festa amb el dinar de germanor.

Una festa més enllà dels Tres Tombs

A banda dels Tres Tombs, la festivitat de l'antic Gremi dels Traginers s'inicia ja divendres, dia de Sant Antoni, amb la recollida de les banderes i acompanyats per la Banda de Música d’Igualada i pels Trabucaires igualadins Els Voladors. Posteriorment a la Basílica de Santa Maria té lloc la celebració de l'Ofici Solemne concelebrat pels rectors de Santa Maria, Soledat i Sagrada Família, amb la típica benedicció de panets. En acabar l'Schola Cantorum és l'encarregada de cantar els goigs de Sant Antoni.

En sortir s'acompanya a les banderes als respectius domicilis, on com a comiat la colla del Ball de bastons d’Igualada hi fa una actuació.

A 2/4 de 9 del vespre té lloc el concert de cant coral a l’auditori del Museu de la Pell d’Igualada, a càrrec de la Coral de Santa Maria en motiu del seu 75è aniversari.

L'endemà dissabte té lloc la petita cercavila. A les 6 de la tarda comença la tradicional cercavila pels carrers de la ciutat. I a l’arribada a casa de cada banderer, aquests obsequien a tots els presents amb coca i barreja.

L'orígen dels Tres Tombs

Segons s'explica a www.festacatalunya.cat, sembla que l’origen dels Tres Tombs es remunta a un culte al Sol perquè guardi la salut del bestiar. Estava ben arrelada en època romana en les festes que es celebraven sis dies abans dels idus de juliol. Els tres volts tenien un sentit remeier, el cavall i cavaller que dona tres voltes, durant tot l’any no moren de mort violenta ni sofreixen cap accident. El cristianisme va assimilar la festa com a pròpia i la va incorporar al calendari festiu. A Catalunya els Tres Tombs tenen un punt de referència al Santuari de Sant Ramon del Portell i a la llegenda d’aquest Sant Nonat, el qual fou enterrat en aquest indret, quan la mula cega que transportava el seu cos difunt va parar-se en aquest lloc després de donar tres voltes a una primitiva capella.



2 Comentaris

d

david

igualada

20 de gener 2014.14:14h

Respondre

tot hi que ja han passat els tres tombs pots trobar tota la informació de l’antic gremi de traginers i tot el programa d’actes 2014 ( que encara n’hi ha fins el juny) a la pagina web... Llegir més www.gremitraginersigualada.com

G

Gloria Brugués

19 de gener 2014.11:29h

Respondre

Crec que seria interessat que en alguna pàgina web que informi sobre aquest esdeveniment detallés el recorregut per poder triar el lloc on poder anar a veure la desfilada. No ho he trobat enlloc.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.