TORNAR

Aquest mes el llibreter recomana 'Vaclav i Lena' i 'Sense Espanya'

La llibreria Aqualata ens oprta ficció i no ficció pel mes de juny

cultura
Dilluns, 13 juny 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Vaclav i Lena, Haley Tanner, edicions 62 (català) / Lumen (castellà), 2011
Brooklyn. En el petit univers del emigrats del barri. El Vaclav té deu anys i gràcies a la seva mare, domina l’anglès. La Lena te nou anys i és maldestra amb una llengua que no li permet expressar tot el seu dolor. El Vaclav és un mag amateur i està convençut que canviarà el món. La Lena és la seva jove ajudant i només se sent segura en la intimitat dels seus petits jocs de màgia. Semblen fets l’un per l’altre.

Però un dia la Lena desapareix i no serà fins molts anys després, quan ja són adolescents, que es retrobaran. La Lena ja és una dóna amb una nova vida, però encara te molts coses a dir. I en Vaclav, que se sent com una petita partícula de pols, decidirà recórrer a un dels seus antics trucs de màgia per ajudar a una dóna que va ser, es i serà l’amor de la seva vida.

D’aquesta manera inicien els dos un camí per les paraules i els sentiments que els farà conèixer i reconèixer les petites veritats que ens construirem per viure i les grans mentides que ens creiem per poder continuar vivint. Una novel•la íntima de personatges, sobre les emocions i sobre el fet de dir el nom de les coses i dels sentiments. I com amb aquest gest, aquests prenen forma i vida.

Haley Tanner (Nova York, 1982) és una jove autora que debuta amb aquesta novel•la aconseguint un bon ressò per part de la crítica i el públic.

Sense Espanya, Modest Guinjoan i Xavier Cuadras Morató, Editorial Pòrtic, 2011

La qüestió de la independència de Catalunya es troba a primera línia del debat polític popular. La sentència del Tribunal espanyol sobre l’Estatut aprovat en referèndum s’ha interpretat de manera gairebé unànime com el tancament d’una època.

Per primer cop es planteja seriosament la decisió de separar-se d’Espanya, un projecte de dimensions colossals que obre molts interrogants. D’una banda s’aconseguiria l’eliminació del dèficit fiscal, però de l’altra, la possibilitat d’un boicot comercial espanyol sobre les empreses catalanes genera inquietud entre els empresaris i treballadors catalans.

Modest Guinjoan i Xavier Cuadras han fet un exercici d’economia aplicada, rigorós i divulgatiu, que porta llum a aquests i altres interrogants que obre la situació actual. Com diu Antoni Serra i Ramoneda en el pròleg, els autors, han tingut coratge, però alhora un domini dels estris que formen part del bagatge d’economistes; en tot moment mantenen l’objectivitat evitant que les seves preferències personals sobre les relacions amb l’Estat espanyol influeixin sobre els seus càlculs.

Com diuen els autors a les conclusions 'tot i que la independència de Catalunya és un projecte estrictament polític que depèn de la voluntat dels ciutadans, sembla difícil pronunciar-s’hi en contra amb arguments basats únicament en la seva inviabilitat des del punt de vista econòmic'.


1 Comentaris

M

Mª Angels

Odena

13 de juny 2011.18:07h

Respondre

Gràcies per les recomanacions.
No coneixia aquesta secció i crec que es molt interesant.
Ara ja la seguiré.

Mª Angels

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.