//Plugins sense CDN ?>
Amb tres representacions, divendres 3 i dissabte 4 a les 9 de la nit ambdós dies, i diumenge 5 de febrer a les 7, la sala alternativa acull una de les obres més aclamades al festival Temporada Alta: 'Cúbit'. La companyia La Ruta 40 torna a l'Aurora on van representar 'El llarg dinar de Nadal'.
Després de l'èxit assolit en la seva estrena a la passada edició del Festival Temporada Alta i abans de fer temporada al Teatre Lliure, arriba a Igualada la darrera obra del prestigiós dramaturg Josep Maria Miró, 'Cúbit'. Una producció de la Sala La Planeta i la companyia La Ruta 40, de qui va ser al Teatre de l'Aurora amb 'El llarg dinar de Nadal' (Premi Butaca 2015 al Millor espectacle de petit format). A 'Cúbit', dos germans d'uns 30 anys tornen a casa per passar-hi un parell de dies. Cap dels dos hi sol anar amb massa freqüència. En arribar-hi, sense saber que coincidiran amb l'altre germà, es troben amb una altra sorpresa: la seva mare hi té instal·lat un noi de la seva edat.
Aquest jove ajuda a la dona en la tasca d'escriptura d'un llibre commemoratiu de l'aniversari de la fundació que van posar en marxa els pares d'uns i altres fa 25 anys i que ha marcat la família. Això aixeca suspicàcies entre els dos germans, que viuen amb recel i perplexitat que la mare hagi escollit com ajudant el fill d'algú amb qui els pares van tenir tibantors -almenys aquest és el seu record i percepció-, un element crític en els orígens de la fundació de la qual no va arribar a formar mai part a causa de la seva mort prematura. I que, sobretot, l'hagi acollit a la casa familiar i que aquesta persona, a qui senten com un intrús, convisqui ara amb la seva
vida i records.
Les tensions en el sí d'una família, les relacions entre els seus membres i els seus silencis, deixen intuir què succeeix quan es revisa el passat. A 'Cúbit' s'indaga sobre la manera de construir un relat oficial i les diferències entre aquest relat i la història real Amb aquest brillant text, sobre la construcció i destrucció de la memòria, Josep Maria Miró dissecciona els mecanismes per oferir la nostra versió de la història, per deformar i obviar a conveniència els nostres records. Fins a quin punt és veraç un relat oficial? De quina manera i des de quin lloc construïm la memòria? La construcció de la memòria és un acte de destrucció? Són algunes de les preguntes que es planteja 'Cúbit'. "En totes les obres que escric em formulo preguntes i al mateix temps intento traslladar-les als espectadors. Són preguntes de temes que m'inquieten i de les quals no acostumo a tenir respostes. Aquest llibre que preparen els protagonistes de la nostra obra -en un espai on s'hi barreja l'àmbit íntim familiar i la dimensió pública d'aquesta Fundació creada pels pares- era un bon punt de partida per parlar d'un qüestió tan fràgil i dubtosa com la configuració dels relats oficials. Aquest encontre i la necessitat de plasmació d'un passat posarà en evidència les percepcions d'uns i altres i la necessitat d'arribar a pactes més o menys fidels a la realitat i generadors d'una determinada convivència". explica Josep Maria Miró, autor i director de l'obra.
Josep Maria Miró és un dels dramaturgs catalans amb més èxit internacional del moment. Ha rebut més d'una desena de prestigiosos guardons pels seus textos teatrals, entre els quals destaquen el Premi Frederic Roda, el Premi Born -en dues ocasions, el 2009 i el 2011, el Jaume Vidal i Alcover, el Ramon Vinyes, Fundació Teatre Principal, el Marqués de Bradomín o finalista internacional de l'Stückmarkt 2009, que organitza el Berliner Festspiele entre autors de tota Europa. Els seus textos, entre els quals cal destacar 'El principi d'Arquímedes' (2011), s'han traduït a més d'una quinzena de llengües i, a banda de Catalunya, se n'han fet produccions i lectures dramatitzades a nombrosos països estrangers com ara Espanya, Argentina, Mèxic, Regne Unit, França, Itàlia, Estats Units, Xipre, Romania, Grècia, Alemanya, Rússia, Croàcia, Brasil, Uruguai o Puerto Rico.
'Cúbit' és el vuitè espectacle de La Ruta 40, una companyia de teatre fundada l'any 2011 a Barcelona pels actors Alberto Díaz, Albert Prat i Sergi Torrecilla, i centra els seus treballs en el teatre de text, amb una mirada contemporània. A Cúbit l'actriu, l'actriu Anna Azcona completa el repertori. La companyia ha portat a l'escenari diverses produccions d'èxit, com 'La col·lecció', de Harold Pinter (2015); 'El balneari', de Marc Artigau (2013) o, especialment, 'El llarg dinar de Nadal', de Thornton Wilder (2014/2016), Premi Butaca 2015 al Millor espectacle de petit format i finalista del Premi de Teatre BBVA 2016.