TORNAR

L'Aurora programa una peça que recorda una pionera del feminisme

Una metàfora de l’encorsetament real i figurat de la dona

cultura
Divendres, 6 octubre 2017. 14:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Al pot petit hi ha la bona confitura. Aquest és el cas del musical de petit format que passa pel Teatre de l'Aurora aquest dissabte 7 i diumenge 8 d'octubre: 'Barbes de balena'. Una perspectiva de la vida de la doctora Dolors Aleu  (1857-1913).

Un dels èxits de la temporada recala aquest cap de setmana al Teatre de l'Aurora. Parlem de 'Barbes de Balena (o de què estan fetes les cotilles)', un musical de petit format aplaudit per crítica i públic. 'Barbes de balena' reuneix a un grup de creadores al servei d'una proposta fresca que reivindica les nostres avantpassades i la seva memòria històrica. I ho fa des del bon humor, l'originalitat i la senzillesa, amb un excel·lent treball en escena que uneix teatre, música i dansa amb un encaix delicat, que l'han convertit en el musical d'èxit de la temporada passada.

L'espectacle fa un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera, la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a l'Estat espanyol. La seva carrera va estar plena d'obstacles, que va anar superant, per exercir una professió, aleshores, vetada a les dones. A partir d'aquesta figura històrica, l'espectacle fa memòria de les nostres àvies, besàvies... i reflexiona sobre les dones d'avui en dia. Aquesta cotilla es manté i estreny encara a les dones d'avui? És la pregunta que traspua el musical.

Un grup d'actrius en estat de gràciaAnna Maria Ricart (premi Max 2015 a la millor adaptació teatral per 'Fuenteovejuna') ha escrit la peça, dirigida per Mònica Bofill. Compta amb la interpretació d'Ariadna Cabiró, Núria Cuyàs, Laura López i Anna Romaní. Es dóna la circumstància que Dolors Aleu i Riera és la rebesàvia de Núria Cuyàs, una de les integrants del projecte. Aleu va obrir camí, no només amb el seu exemple, sinó també amb la seva tasca acadèmica. La seva tesi doctoral, De la necesidad de encaminar por nueva senda la educación higiénico-moral de la mujer és una defensa aferrissada de la necessitat de l'educació de les dones per aconseguir una societat millor. Aleu i Riera també reivindicava, en aquesta tesi, la desaparició de la cotilla que duien les dones pels perjudicis que causava en la seva salut. L'espectacle, però, també parla de totes les avantpassades i ho fa amb un muntatge fresc amb quatre artistes que canten, interpreten i ballen brillantment damunt l'escenari.

Les entrades per a les funcions, a les 9 el dissabte i a les 7 el diumenge, valen 15 i 12 euros (amb els descomptes habituals) i es poden adquirir per Internet i a la taquilla del Teatre de l'Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. Més informació a www.teatreaurora.cat.  


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.