//Plugins sense CDN ?>
Roses, llibres, senyeres, parelles, infants, famílies,... tothom va sortir al carrer aquest dilluns per celebrar la diada de Sant Jordi. A Igualada la plaça de Cal Font va centrar l’activitat durant tot el dia on es van instal·lar les més de 60 parades de roses i llibres. Al matí molts escolars van passejar per Cal Font, i a la tarda, quan hi va haver la màxima afluència de gent, va ser el torn dels més grans.
Segons els llibreters, al igual que a la resta del país, el títol més venut ha estat 'L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra' (La Campana) del suec Jonas Jonasson'. Es tracta d'un obra que narra la història d'un ancià que s'escapa d'un geriàtric i, amb les seves aventures, fa un viatge delirant per la història del segle XX.
Altres títols molt demandants han estat 'Memòries III: de la bonança a un repte nou (1993-2011)' (Proa) de Jordi Pujol; 'Memòria d'uns ulls pintats' (Empúries) debut literari del cantautor Lluís Llach; 'Jo confesso', de Jaume Cabré, i 'La dona veloç', (Planeta) d'Imma Monsó, premi Ramon Llull 2012. També destacar 'Fago' (La Campana), de Carles Porta; i l’última obra de Carlos Ruís Zafón: ‘El presoner del cel’.
Pel que fa els escriptors de la comarca, segons la llibreria Llegim...? els dos títols més venuts han estat els de Joan Pinyol, amb la seva obra ‘Planeta Lluç’, i Juan Bautista Duran amb ‘Les tres pipas de Francisco Valdés’.
Isabel, de la llibreria Llegim...? valora la jornada de ‘molt bona’ per que ‘la gent s’ha tirat al carrer i durant tot el dia hi ha hagut molt de moviment’. Isabel apunta que un dels èxits d’aquesta diada ha estat que aquest any ‘Sant Jordi ha caigut en dilluns i a més, en dia laborable’ després que l'any passat va caure en diumenge.
Les roses
La rosa vermella ha estat un any més la més apreciada i demandada pels catalans. A la parades però hi havia un ampli ventall de roses, des de roses soles, rams de dues o tres flors, fins a roses acompanyades despigues i ornaments diversos.
Mireu la diada de Sant Jordi en imatges
A Brussel·les per Sant Jordi: llibres, roses i cava
Sant Jordi és una festa catalana que avui no només se celebra a Catalunya, sinó que ha traspassat fronteres fins al punt que la diada arriba a molts punts del planeta gràcies, en part, als casals catalans. És el cas de Brussel·les on des de fa una pila d'anys el 23 d'abril se celebra Sant Jordi.
AIxí ho explica en l'Antoni Torras, un igualadí que viu a Brussel·les des de fa 11 anys i que des de 2006 treballa a la Delegació de la Generalitat davant la UE, on du a terme seguiment tècnic de legislació i programes d'interès per a Catalunya.
Aquest igualadí ha explicat a anoiadiari·cat que 'La diada de Sant Jordi és una de les fites anuals més importants del Casal Català de Brussel·les, des de fa molts anys. Fins i tot l'inclement clima brussel·lenc ens hi sol donar treva. Per celebrar la diada aquest dilluns es va muntar una paradeta, a tocar de la Comissió Europea, gràcies a una comanda extraordinària de novetats en català que cada any fa la llibreria de lletres hispanes de referència a la ciutat: Punt i Coma. A més, a tothom qui comprava un llibre, el Casal li regalava una rosa i el convidava a una copa de cava'.
'Al vespre, es va realitzar una xerrada amb l’escriptor Matthew Tree sobre el seu llibre ‘Barcelona, Catalonia. A View from the Inside’ (‘Aquest país explicat als estrangers’). Entre el públic assitent hi havia belgues, estrangers, convidats per catalans o encuriosits per aquest poble sudeuropeu relativament poc conegut'.
Antoni Torras comenta que enguany la festa encara és més grossa per que s'han organitzat actes fins dijous: 'aquest dimarts es farà un homenatge particular a Mossèn Antoni Maria Alcover, impulsor del Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB), nascut ara fa 150 anys. Els assistents (o qui ho vulgui des de tot el món, i a través de la xarxa) podran llegir una definició del DCVB de la paraula que vulguin.
Dimecres 25, l'entitat europeista Horitzó Europa, amb presència a Brussel·les, organitza un sopar amb Joan Prat, delegat del Govern davant la Unió Europea sobre integració europea i política mediterrània.
I finalment, el dijous 26 es presentarà el llibre que des del Casal vam reeditar i traduir a finals de l'any passat, ‘Notes sur la Catalogne/Apunts sobre Catalunya’, que va escriure l'any 1931 el famós escriptor belga Max Deauville. Entre altres temes, el llibre recull les impressions que va tenir Deauville durant el seu viatge per terres catalanes’.