TORNAR

Avui comencen les jornades sobre la Cotonera

El Teatre Municipal l'Ateneu serà aquest vespre l'escenari del primer acte

cultura
Divendres, 10 octubre 2014. 10:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La presentació del llibre de Pere Pascual, 'La Igualadina. Símbol de la Revolució Industrial a Catalunya' i del llibre visual de Ramon Enrich 'La ciutat i la fàbrica. La Igualadina Cotonera', seran alguns dels moments més rellevants de l'acte d'avui, junt als testimonis dels antics treballadors

Avui, a les 7 de la tarda, el Teatre Municipal l'Ateneu acollirà la primera de les jornades sobre 'El valor patrimonial de la Igualadina Cotonera'. Serà la presentació del llibre 'La Igualadina. Símbol de la Revolució Industrial a Catalunya' del catedràtic d'Història Econòmica Pere Pascual i Domènech. És la primera de les dues jornades que organitzen L’Ajuntament d’Igualada i l’Institut Municipal de Cultura (IMC), amb la col·laboració del Museu de la Pell, la Biblioteca Central i el Programa de Millora del Barri de Sant Agustí, amb el títol El valor patrimonial de la Igualadina Cotonera. L'objectiu és recuperar la memòria d’aquesta l’antiga fàbrica tèxtil del segle XIX, emblema del gran passat del tèxtil de la capital de l’Anoia i que actualment s’està rehabilitant de manera progressiva i reobrint mica en mica a la ciutadania.

Després de la presentació del llibre de Pascual, es presentarà el llibre visual 'La ciutat i la fàbrica. La igualadina Cotonera', obra del pintor i dissenyador igualadí Ramon Enrich. I seguidament, a 2/4 de 8, es projectarà el documental Història i Memòria oral de la Igualadina Cotonera, que recull els testimonis de la família Godó, vinculats a l’empresa fins l’any 1967, i també els testimonis, avui, dels darrers treballadors de la factoria. Ja per acabar l'acte, a 2/4 de 9, aquests darrers treballadors i els descendents de la família Godó seran els encarregats de tancar l’acte.

17 d’octubre: Primera jornada d’història industrial

El divendres vinent, dia 17, serà el Museu de la Pell l’escenari que acollirà la Primera jornada d’història industrial, amb diferents conferències que traslladaran els assistents 150 anys enrere. A 1/4 d'11 del matí, Eusebi Casanelles, que va ser director del mNACTEC entre 1982 i 2013 introduirà la conferència que tot seguit pronunciarà Lorna Davidson, directora del New Lanark Trust d’Escòcia, explicant una experiència exemplar de conservació del patrimoni industrial. La població de New Lanark, a 40 quilòmetres de Glasgow, va néixer el 1786 al voltant d’una potent indústria del cotó. Després d’una època de decadència a mitjan segle XX, el 1968 es va crear una comissió de conservació que ha vetllat aquest patrimoni i ha aconseguit que avui New Lanark sigui un referent turístic, fidel al passat i reconegut per la UNESCO, formant part també de la Ruta Europea del Patrimoni Industrial (ERIH).

A 3/4 de 12, el catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Jordi Maluquer, pronunciarà la ponència La innovació tecnològica, protagonista de la industrialització de Catalunya. A 2/4 d'1, Àlex Sánchez, professor titular de la UB, prendrà el relleu amb Les manufactures d’indianes i, a 1/4 de 2, es podrà escoltar Gràcia Dorel-Ferré, de la Universitéde Reims, reflexionant sobre La utopia de la fàbrica. A la tarda, el catedràtic de la UB Carles Sudrià pronunciarà la conferència Les manufactures i el putting-out. Per a posar la cloenda a la jornada, Pere Pascual guiarà una visita a l’edifici de la Cotonera.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.