TORNAR

La Biblioteca Central projecta el documental 1711. El setge de Cardona

Aquest és un acte dins de la programació commemorativa del Tricentenari

cultura
Dijous, 13 març 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les activitats commemoratives del Tricentenari de la fi de la Guerra de Successió continuen a Igualada després de la inauguració, divendres passat, a càrrec de Quim Torra, director del Born Centre Cultural de Barcelona. El proper dimarts, 18 de març, a les 18h, la Biblioteca Central acollirà la projecció del documental 1711. El setge de Cardona. L’acte comptarà amb la presència del seu director, Jordi Ferrerons, i dels seus guionistes i realitzadors, Dani Sala i Núria Sala.

Castell de Cardona

En aquesta filmació, coproduïda per Televisió de Catalunya i que compta amb una banda sonora a càrrec de l’igualadí Jordi Savall, es donen a conèixer les claus d'un esdeveniment que va fer trontollar la credibilitat de l'exèrcit francès i va retardar tres anys la caiguda de Barcelona. Cardona era l'última plaça que s'interposava entre l'exèrcit borbònic i la capital catalana. 1711. El setge de Cardona explica la història inèdita d'una defensa heroica que demostra que el triomf és el resultat de la suma de petits detalls. Durant trenta-quatre dies d’agonia, el castell de Cardona va resistir un setge de més d’onze mil soldats de l'exèrcit més ben preparat del moment. Aquesta duríssima batalla és, segurament, l'episodi més desconegut i més fascinant de la Guerra de Successió Espanyola.

El documental té quatre grans protagonistes: Manuel Desvalls, governador del castell de Cardona; l'enginyer militar Jean-Baptiste Joblot, estratega dels borbònics; el coronel Comte de Gehlen, comandant de les tropes austriacistes, i Pere Ventallol, el rector de Bergús, el diari del qual permet conèixer els fets vistos des del prisma de la població civil. A partir dels testimonis escrits que van deixar tots quatre, 1711. El setge de Cardona relata en primera persona, i amb gran precisió, els fets que es van viure a la ciutat fa tres-cents anys.

Jordi Savall, que al llarg de la seva carrera ha investigat a fons la música dels segles XVII i XVIII a Europa, recupera per a aquest muntatge músiques, partitures i autors del període de la Guerra de Successió per part dels dos bàndols contendents. La major part d'aquestes peces es van enregistrar a l'interior de la mateixa col·legiata romànica de Sant Vicenç, dins del recinte del castell de Cardona.

Jordi Ferrerons, de la seva banda, va treballar a TV3 durant més de vint anys i va ser director del 3/24, sotsdirector d’Informatius, cap de Programes Documentals, director del programa En Directe, corresponsal durant sis anys a París, cap d’Internacional i redactor, reporter i enviat especial dins l’àmbit de la informació internacional. Entre el 2005 i el 2007 va ser cap de redacció de Cuatro i CNN+ i responsable dels continguts també a CNN+. Treballa al Grup Lavínia des del gener de 2008 com a director general de Lavínia Productora, la divisió de continguts del grup.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.