TORNAR

La Biblioteca conserva una col·lecció amb més de 3.000 cartells

Imatges de tot un segle

cultura
Dilluns, 20 juliol 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La vida a l’Anoia cinquanta anys enrere era ben diferent. I encara ho era més fa un segle. Només cal fer una ullada als cartells que van deixar constància del seu dia a dia social, cultural i polític. Aquest valuós llegat conforma, avui, una exposició de gairebé 3.500 cartells d’Igualada i la comarca, que van des del segle XIX fins als nostres dies.

Una iniciativa del Gremi de Flequers de l'Anoia, ja al segle XXI

Commemoració, el 1993, del centenari de l’arribada del tren a la comarca

Anunci d'un míting electoral de les eleccions democràtiques de l'any 1979

Cartell del Celler d’Art de la Pobla, un important epicentre artístic de l’època

Un dels cartells més antics de la mostra, del 1915 de l’Ateneu Igualadí

Observar aquestes singulars creacions en paper és com fullejar el diari gegantí del darrer segle de vida en comú. Reflecteixen la forma de ser canviant de generacions d’anoiencs: els seus gustos i aficions, les seves inquietuds, la seva manera de ser, en definitiva.

A més, també serveixen per descobrir l’evolució de les arts gràfiques, de la publicitat i de l’estètica. La cultura i l’oci són els principals eixos temàtics d’aquests documents, que comparteixen protagonisme amb els cartells de caire polític.

De fet, el cartellisme polític s’ha guanyat un espai propi en la història d’aquesta varietat artística que va començar a caminar a finals del segle XIX, quan el perfeccionament de les tècniques de litografia en color va permetre la reproducció en sèrie dels cartells.

La col•lecció de cartellisme de la Biblioteca es troba classificada en dos grans períodes històrics: els anteriors a 1970 i els posteriors a aquesta data, que conformen el gruix del fons.

Els més antics

Els cartells amb més antiguitat del fons corresponen sobretot a les activitats culturals i vinculades al lleure del moment. Reflecteixen, doncs, el gran interès i èxit que tenien els concerts, els aplecs i les exposicions.

Un dels més antics és un cartell de l’Ateneu Igualadí del 1915 anunciant el seu “grandiós i extens programa de pel•lícules de 3.000 metres” o l’actuació d’una de les millors parelles de ball del moment, formada per Bella Nena i Mexican.

Dels anys seixanta també són importants el grup de cartells de les exposicions que es feien al Celler d’Art de la Pobla de Claramunt, un important epicentre artístic de l’època.

Dels 70 fins als nostres dies

Des dels anys 70 fins a l’actualitat la producció de cartells ha anat creixent de forma esglaonada, arribant al seu màxim l’any 2006, amb 273 cartells conservats. Tots ells suposen una invitació a recórrer la història quotidiana de l’Anoia, que estava estretament vinculada al context històric i polític del moment.

Destaquen, en aquest sentit, els cartells de propaganda electoral amb els quals els partits polítics van encarar les primeres eleccions democràtiques, l’any 1979. O el cartell que anunciava, l’any 1986, el pas del cometa Halley. I el de la commemoració, el 1993, del centenari de l’arribada del tren a la comarca, el popular carrilet.

Cartells d’Igualada, la Pobla, Capellades, Carme, Jorba, Sant Pere Sallavinera, Calaf i molts altres pobles romanen, silenciosos, en aquesta singular col•lecció de la Biblioteca que es conserva en una gran calaixera… Observar-los és tota una lliçó artística i d’història.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.