//Plugins sense CDN ?>
Amb la seva família vinculada a Igualada i un institut que porta el seu nom, la capital de l'Anoia commemorarà amb especial èmfasi el centenari d'Antoni Badia i Margarit. Durant dos mesos, hi haurà una mostra en el seu honor a la Biblioteca.
Aquest dissabte, 30 de maig, es complia el centenari del naixement del filòleg i lingüista Antoni Maria Badia i Margarit (1920-2014). Amb motiu d'aquesta data assenyalada, la Biblioteca Central d'Igualada està treballant en la preparació d'una exposició dedicada a la seva obra i al seu ric llegat, que obriria portes a finals d'agost i que es podria visitar fins a l'octubre.
Badia i Margarit va deixar un llegat extens, que ha contribuït a l'enriquiment de la llengua i cultura catalanes. Per aquest motiu l'exposició vol servir per apropar-lo al públic en general i per mostrar l'extensa tasca científica que va dur a terme durant més de 70 anys, que ha deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans. Va ser catedràtic de gramàtica històrica de la llengua espanyola i de gramàtica històrica catalana a la Universitat de Barcelona (UB), d'on va ser rector durant vuit anys. Es va especialitzar en geografia lingüística i va engegar la confecció d'un altes lingüístic del domini català. També va treballar aspectes relacionats amb l'onomàstica. Són essencials els seus treballs de lingüística estructural i sobre la història de la lingüística, així com els estudis de les relacions del català amb les llengües veïnes.
El 2003, va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el 2011 la Medalla d'Or de la Generalitat. La Biblioteca compta amb un important fons de llibres de la seva biblioteca particular, sobretot de literatura i folklore, que ell mateix va donar al centre fa uns anys. La Generalitat de Catalunya, en l'acord de Govern del 5 de novembre de 2019, va incloure aquesta efemèride dins les commemoracions de l'any 2020. El desenvolupament i celebració de l'Any Badia i Margarit tenen així l'objectiu de posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria d'una personalitat que va posar la llengua com a eix principal de la seva vida.