//Plugins sense CDN ?>
Un home del Renaixement en ple modernisme. Coincidint amb el centenari de la seva mort, la Biblioteca igualadina repassa amb una mostra l'extraordinària obra d'Alexandre de Riquer, autor calafí.
Alexandre de Riquer és sens dubte una figura tan poc coneguda com excepcional, una dels autors més importants de la història de la comarca. Enguany, es commemora el centenari de la seva mort, i lla Biblioteca Central d'Igualada el recorda amb una exposició. La mostra es pot visitar al vestíbul de la Biblioteca fins al 9 de desembre, en l'horari d'obertura d'aquest equipament.
Va néixer el 3 de maig de 1856 a Calaf. Se'l recorda com un creador modernista arquetípic, un artista total que va cultivar en paral·lel i de forma qualitativa l'art i la literatura. Al costat de la pintura, el dibuix i el gravat, Riquer va conrear les arts aplicades. Dissenyador de cartells i exlibris, també va fer de decorador. Com a escriptor, Riquer va escriure poemes, narracions, biografies i textos crítics sobre art i artistes. Home curiós i sensible, va ser un gran bibliòfil i col·leccionista. L'amor pels llibres el va dur a crear els seus llibres i il·lustrar-los ell mateix.
Alexandre de Riquer va ser també animador i promotor d'iniciatives culturals, polemista i pedagog. La seva casa-taller, al carrer de la Freneria 5, al cor del barri gòtic barceloní, va ser un centre d'art, música, literatura i d'expressió d'un pensament lliure. Van freqüentar la seva casa-taller: Apel·les Mestres, Enric Morera, Àngel Guimerà, Josep Triadó, Joaquim Renart, Jacint Verdaguer, Aurora Bertrana i Eugeni d'Ors, entre d'altres. Alexandre de Riquer va desenvolupar la seva creativitat en el tombant dels segles XIX i XX, un moment històric en què van esclatar les sensibilitats artístiques i culturals que van conformar el Modernisme.
Aquest darrer any, s'han reeditat algunes de les seves obres més emblemàtiques, com l'obra de prosa 'Quan jo era noi' (L'Albí, 2019), 'Poema del bosc' (Adesiara, 2019) i 'Petons' (Trípode, 2020). Totes es troben a la Col·lecció Local de la Biblioteca, on també es conserven edicions antigues dels seus llibres, com 'Crisantemes', publicada per l'autor l'any 1899.