//Plugins sense CDN ?>
La Biblioteca Central d'Igualada i Òmnium Anoia recordaran la figura del rector de Vallfogona amb diverses activitats que volen servir per apropar la figura desconeguda i mítica d'aquest personatge històric que va viure a cavall dels segles XVI i XVII. D'una banda, el dijous 28 de setembre, i formant part del programa del 12è Mercat de Lletres, l'Albert Estengre ens descobrirà l'enigmàtica figura d'aquest enginyós mossèn amb l'espectacle «El misteri de Vallfogona: el cas del Rector», que tindrà lloc a les 7 de la tarda i és obert a tothom.
Una setmana més tard, el dimarts 3 d'octubre, també a les 7, Òmnium Cultural Anoia retrà un petit homenatge a aquesta figura amb «Suc de garrofes i oli de saüc». Es tracta d'una aproximació al rector de Vallfogona, amb recital de Josep Pedrals, poeta i comissari de l'any Rector de Vallfogona.
El seu nom real era Francesc Vicent Garcia i Ferrandis. Va néixer a Saragossa el 1579 i va morir a Vallfogona de Riucorb el 1623. Va fer una carrera relativament exitosa dins la jerarquia eclesiàstica i segurament ho hauria estat força més si no hagués mort als 44 anys. Garcia va ser el primer poeta en llengua catalana que escrivia a la manera dels poetes barrocs. La seva obra, d'una qualitat excepcional, va ser reconeguda arreu del Principat, ja en vida seva, i després es va convertir en el gran referent de la poesia en llengua catalana fins a la Renaixença. Aquest personatge va acabar esdevenint tot un mite, i a l'imaginari col·lectiu català el trobem com el paradigma del clergue enginyós, murri i sorneguer.
La Biblioteca ha adquirit recentment les darreres edicions relacionades amb aquest personatge. D'una banda, la biografia «Francesc Vicent Garcia, poeta barroc: vida i misteris del Rector de Vallfogona», d'Enric Querol Coll, publicada per Rafael Dalmau Editors. I també el volum «Poesia completa», a cura d'Albert Rossich, publicada per l'editorial Barcino. Al seu fons antic s'hi conversen també autèntiques joies, com una edició de l'any 1887 titulada «Poesías jocosas del célebre Dr. Francesc Vicenç García, Rector de Vallfogona», amb una nota d'edició que diu: «Última edició arreglada sobre la feta en lo any 1700 y adornada ab lo retrato del autor ...», per J. Pellicer Monseny.