TORNAR
PUBLICITAT

La Biblioteca viu un acte 'Sàpiens' de reivindicació de la memòria històrica

"Els morts clandestins"

cultura
Dijous, 18 desembre 2008. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
“La trista realitat que tenim en aquest país és que encara avui surten restes de cossos en superfícies que van ser escenari de la guerra civil”. Així de contundent es va expressar aquest dimarts a la nit la historiadora Queralt Solé en la presentació a la Biblioteca del llibre Els morts clandestins. Les fosses comunes de la guerra civil a Catalunya (1936-1939). L’acte estava organitzat per la prestigiosa revista d’història Sàpiens i va comptar amb la presència del seu director, Jordi Creus, i de l’escriptor Joan Pinyol, nét d’un soldat republicà enterrat al Valle de los Caídos.

En aquest llibre Queralt Solé ha dut a terme un exhaustiu estudi de totes les fosses escampades pel territori català per intentar cobrir el “gran buit” existent i dóna a conèixer el llistat de totes les persones enterrades a les fosses que van ser portades al Valle de los Caídos. “Moltes de les fosses catalanes són de soldats de tots dos bàndols, a diferència d’altres indrets de l’estat espanyol”, va explicar. Però malgrat els esforços i les investigacions “és impossible saber totes les que hi ha, perquè en trobem arreu del territori i fins i tot a vint quilòmetres de la frontera francesa”. I és que Catalunya va ser l’escenari de les darreres i més cruentes batalles de la guerra civil i la retirada, que van provocar una gran mortalitat. Després de la localització de moltes d’aquestes fosses el següent pas seria dignificar-les, per la historiadora.

El treball de Solé el va donar a conèixer la revista Sàpiens i va ser així com Joan Pinyol va descobrir el destí funest del seu avi, soldat republicà que va morir a Lleida després de caure presoner. L’avi de Pinyol va ser enterrat en una fossa comuna al cementiri de Lleida i, als anys seixanta, sense que la família en sabés res, va ser traslladat al Valle de los Caídos al costat de milers de soldats que estaven enterrats a fosses d’arreu del país. Ara la seva família vol lluitar per exhumar les restes de l’avi i tornar-lo al seu poble, Capellades. “La Queralt Solé, des de l’evidència que darrera cada xifra hi ha una història humana, ha permès que moltes famílies puguem conèixer el destí dels nostres sers estimats”, va explicar l’escriptor. Per ell “hauria de ser un deure urgent de les autoritats actuals tornar la dignitat perduda a totes aquestes persones”.


1 Comentaris

J

Joan Pinyol

Capellades

18 de desembre 2008.17:20h

Respondre

Des d’aquí vull agrair la participació de la Queralt Solé i del Jordi Creus en aquest acte. I també tots els que hi van assistir per donar-nos suport amb el seu interès i la seva presència.... Llegir més

Realment va anar molt bé!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.