D'un cop d'ull
Des d'aquest passat 11 de juliol, festivitat de sant Benet -patró dels arxivers-, hi ha a disposició de tot el públic l'arxiu digitalitzat de l'Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic (ABEV). El projecte de digitalització es va iniciar el 2022 i, actualment, conté més de 360.000 documents escanejats.
Aquesta iniciativa permetrà que la consulta de la documentació sigui accessible a través d'internet des de tot el món. A més, la digitalització comporta salvaguardar i preservar els originals i així s'eviten els danys que es causen al manipular-los. S'ha intentat que hi hagi fons documentats de tots els arxiprestats de la diòcesi i que fossin fons dipositats a l'ABEV ja que són els arxius més consultats.
Els arxius parroquials (llibres sagramentals, visites pastorals, manuals notarials de testaments i matrimonis, etc.) accessibles en línia són de: Camprodon, Castellterçol, l'Estany, Malla, Muntanyola, Òdena, Prats de Lluçanès, Rajadell, Sant Martí d'Albars, Sant Martí de Merlès, Sant Quirze Safaja, Santa Creu de Jutglar, Setcases i Seva. Durant el 2024, es preveu ampliar-ho a les parròquies de La Pobla de Claramunt, Balenyà, Calonge de Segarra i Moià.
El projecte de digitalització s'està portant a terme amb recursos propis del Bisbat de Vic, subvencions de les administracions públiques, mitjançant convenis amb ajuntaments, i donacions de particulars. Per a poder continuar avançant en aquest procés, s'ha habilitat el BIZUM 09883 per qui vulgui fer alguna aportació econòmica.
Nova web
Des de l'11 de juliol, l'ABEV compta amb una nova web
www.abev.net amb la finalitat de fer més accessibles i posar a l'abast de tot el públic els seus continguts. D'aquesta manera, es dota a l'ABEV d'un dels mitjans de gestió propis del segle XXI i es dona a conèixer aquest tresor cultural únic a Catalunya i, en bona part, força desconegut.
Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic
L'Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic és un centre arxivístic molt important pel seu conjunt documental i bibliogràfic tant pel seu volum com pel seu abast cronològic. Conté la documentació generada al llarg de dotze segles per les institucions eclesiàstiques del Bisbat de Vic, i d'altres fons no eclesiàstics de gran significació que ha anat reunint i custodiant al llarg del temps.