TORNAR

La candidatura dels Reis d'Igualada a la Unesco tindrà un nou intent el 2020 per ser triada pel Ministeri

L’alta xifra de patrimoni estatal ja reconegut per l’organisme i la presència d’Alcoi, entre els hàndicaps

cultura
Dimarts, 22 gener 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Fa quatre anys, Igualada traslladava a la Generalitat la proposta de convertir la seva Festa de Reis en Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El Ministeri de Cultura espanyol, de moment, no ha avançat quina candidatura escollirà per presentar a la Unesco, ja que només en pot presentar una del territori cada dos anys.

La candidatura dels Reis d'Igualada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat tindrà l'any vinent l'opció de ser elevada a la Unesco. Segons fonts del Departament de Cultura de la Generalitat, l'any 2020, el Ministerio espanyol obrirà la possibilitat de presentar "noves candidatures i/o estudiar les que ja s'han presentat durant aquest darrers anys. I el Consejo de Patrimonio Histórico serà qui decidirà sobre quina d'elles es presenta en el futur (o l'ordre que caldrà seguir)".

L'arribada dels Reis, el 5 de generDe fet, la igualadina figura entre les propostes de candidatures de patrimoni cultural immaterial de la UNESCO que ja han estat tramitades per part de l'organisme instructor i enviades a l'òrgan competent de l'Administració General de l'Estat". Actualment, queda el varem i el tràmit per part del Ministerio de Cultura y Deportes. Ara bé, hi ha diverses consideracions que poden entorpir les opcions anoienques. 

En primer lloc, segons matisen des de la Generalitat, la Unesco avalua, com a màxim, "50 candidatures l'any (de tot el món) i l'Estat espanyol només n'hi pot presentar una cada dos anys". Igualada ha de competir amb propostes de diferents punts de l'Estat. També la d'Alcoi, que el febrer de l'any passat va rebre el suport unànime del Senat en una moció perquè s'inscrigués la seva Festa de Reis -també del segle XIX com Igualada i que segons el seu ajuntament té 153 anys- com a candidatura. 

L'altre obstacle és l'alt número de manifestacions culturals de l'Estat que ja han estat declarades Patrimoni de la Unesco en les diferents categories, només per darrere d'Itàlia i la Xina. Quelcom que pot endarrerir encara més l'acceptació d'una proposta, en el cas que Igualada superés el cribratge.

Quatre anys des del primer pas amb la Generalitat

En data 13 de gener de 2015, la proposta de candidatura va ser informada favorablement pel Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català. En data 5 de març de 2015, es va enviar al Ministerio de Educación, Cultura y Deporte (actualment Ministerio de Cultura y Deporte), juntament amb la resolució del conseller de Cultura, de 4 de febrer de 2015, en què es sol·licitava la seva presentació als òrgans competents de l'Administració General de l'Estat. L'any següent, el Departament de Cultura va sol·licitar, de nou, que la candidatura fos valorada pel Consejo de Patrimonio Histórico de març de 2016 i l'esmentat Ministerio va respondre que no podia incloure-la a l'ordre del dia, atès que hi havia un elevat nombre de candidatures en espera.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.