//Plugins sense CDN ?>
La Capella de Música de la Tossa festeja les seves dues dècades de trajectòria amb un concert especial aquest cap de setmana. El Teatre Municipal acollirà un espectacle visual acompanyat d'una part musical, 'Cançons a la natura'.
"Un cop més, com si fos un ritual sagrat, ens reunim empesos per la màgia de la música i del cant coral. Busquem sempre, com un ideal difícil d'assolir, no sols la millor interpretació possible, sinó també el goig de compartir amb els qui ens escolten el misteri indefinible de la veu cantada, que ens transporta a moments de felicitat compartida per tots, vosaltres i nosaltres". Amb aquestes paraules, l'escriptor Antoni Dalmau condensa la trajectòria de la Capella de Música de la Tossa, que aquest dissabte 16 porta al Teatre Municipal l'Ateneu l'espectacle 'Cançons a la natura'.
Aviat farà vint anys que va néixer la Capella de Música de la Tossa, una formació de veus d'home que tradicionalment ha fet del cant gregorià un dels pilars del seu treball. Per això, ben aviat, concretament el 2004, van enregistrar amb la comunitat cistercenca de Poblet el recull de cants gregorians 'Exsultemus Domino'. Mai no han abandonat aquest camí, per bé que s'han obert també a altres vies musicals, com el cant polifònic i popular, o la participació en obres de gran format en col·laboració amb altres cors, orquestres i solistes vocals.
També han explorat projectes especials, com l'espectacle 'De Ignoto Cantu', que desgrana una recreació lliure i figurada de l'experiència vital del monjo Guido d'Arezzo al segle XI, en els inicis de la notació musical. Aquest dissabte mostraran el resultat del treball al voltant de dos mons que, encara que poden semblar molt diferents, en realitat són molt propers: l'evocació de la natura i els seus prodigis i el goig inefable de la música que els canta. "Potser perquè som conscients de l'extrema fragilitat del meravellós planeta blau en què vivim, a tots ens sembla imprescindible, ara més que mai, recuperar amb urgència una antiga connexió amigable entre la humanitat i la natura que la sustenta, una relació que en el passat era molt més estreta i que la vida urbana i la supremacia tecnològica han anat refredant fins a límits absurds".
"Per fortuna, el cant coral ens ofereix un repertori extensíssim en què lletristes i músics han volgut posar l'accent en algunes de les meravelles, literalment infinites, que trobem a la natura que ens envolta. Unir-les en un mateix recorregut, en un mateix esperit ―com si volguéssim proclamar un manifest a favor de la nostra vella mare terra―, és la voluntat del concert d'aquest vespre, que dediquem íntegrament a les cançons a la natura". L'espectacle es desplegarà en quatre grups de cançons, que s'obren amb la peça contemporània 'Mentre Dansin Arbres' d'Oriol Roca i Dalmau. Se seguirà amb una suite sobre els arbres d'Etiènne Daniel. Clourà el concert l'estrena de 'La natura som nosaltres', una altra peça de l'igualadí Oriol Roca i Dalmau que resumeix perfectament l'esperit que volia animar la proposta d'aquest vespre: "respectem per sempre més la natura que ens envolta".