//Plugins sense CDN ?>
Aquests dies, quan s’estan acabant d’ultimar els detalls, la sala gran del Casal de Calaf presenta un estat impressionant. S’ha substituït el suro de les parets per fusta, s’ha renovat tot el pati de butaques i s’ha col·locat paviment de tipus Sintasol. A la vegada, s’ha emmarcat l’escenari dins d’una arcada de fusta i s’ha adquirit un nou teló i cortines per a les sortides, i s’ha remodelat la instal·lació d’aire condicionat perquè arribi correctament a tota la sala. Tot plegat, segons ens explica un dels presidents de l’entitat, Ferran Villalba, per adequar-se a la normativa anti-incendis i aconseguir la llicència d’activitats, que poques sales de teatre tenen: ‘La zona del bar i la de magatzems ja la compleixen, gràcies a la remodelació que vam fer fa dos anys, però ens faltava adequar tota la sala, la part més costosa, així com també l'escenari i altres petits detalls que quedaran acabats amb aquestes obres’, explica Villalba.
Un esforç col·lectiu
A causa de la situació econòmica, el tema de les subvencions està una mica encallat. Per aquest motiu des del Casal van aprofitar una línia de crèdit sense interessos que oferien l’Institut Català de Finances i els departaments de Governació i Cultura. Es tracta d’un préstec per valor de 300.000 euros, diners que hauran de cobrir aquestes despeses i, si es pot, l’actualització de l’equipament de so. Ferran Villalba destaca també la col·laboració d’empreses locals —que han subministrat amb bones condicions els materials—, així com la tasca desinteressada de persones vinculades al Casal, que han dedicat moltíssimes hores de manera totalment desinteressada a fer totes les feines que han pogut.
El Casal de Calaf es va inaugurar l’any 1976, i des d’aleshores s’hi han anat fent reformes. Actualment la sala gran té un aforament per a 650 persones —s’han perdut algunes butaques però s’ha guanyat en comoditat i amplitud. Molta dedicació per millorar cada vegada les instal·lacions, un esforç que Ferran Villalba qualifica de ‘gratificant’, sobretot perquè darrerament ‘hi ha un equip de jovent al darrere, amb ganes de fer coses i tirar endavant, i això il·lusiona molt’.
El retaule del flautista
La ‘nova’ sala del Casal acollirà, aquest dissabte i diumenge, una nova proposta de l’ATC: ‘El retaule del flautista’. Explica la directora, Neus Quer, que l’obra va ser escrita cap als anys seixanta, ‘però tracta temes d’allò més actuals: és una crítica còmica sobre el poder i les institucions públiques, i també sobre el comportament dels qui governen’. Per això, tot i que la versió que s’estrenarà dissabte s’ambienta en l’actualitat i no en l’edat mitjana, no s’han hagut de fer gaires adaptacions: ‘Hem conservat el text en la seva totalitat, així com la música i les lletres, només hem actualitzat alguns petits detalls’, explica Quer.
Més de trenta actors
Una de les dificultats que s’ha hagut d’afrontar és el fet de treballar amb 32 actors. La directora explica que això és molt complicat, i que es necessita anar tibant i insistint molt perquè la cosa vagi endavant. Un altre repte ha estat la part musical, que també és present en l’obra.
Després de mesos d’assaig i a les portes de l’estrena, la directora convida tothom a venir al Casal i gaudir amb ‘El retaule del flautista’, ja que ‘és una obra àgil, dinàmica i pensada perquè no hi hagi lloc per a l’avorriment’. A més, recorda que per la infraestructura de l’obra seria molt difícil de repetir, per la qual cosa les representacions d’aquest dissabte i diumenge seran les úniques.