TORNAR

Els castells com a patrimoni cultural i immaterial de la humanitat

Catalunya presenta la candidatura a la Unesco

cultura
Dissabte, 29 agost 2009. 19:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Unesco podria declarar els castells patrimoni cultural i immaterial de la humanitat el setembre del 2010. Aquest divendres, una delegació catalana ha presentat a París la documentació necessària perquè es reconegui els castellers 'com a exemple de participació, integració, pluralitat, treball en equip, esforç, passió i esperit de superació'.

La documentació presentada - foto: ACN

La delegació que ha presentat la candidatura - foto: ACN

Una actuació dels Moixiganguers, aquesta Festa Major

El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, ha entregat a l'Unesco deu fotografies i un DVD de deu minuts amb actuacions castelleres, un CD amb cinc cançons –els tocs de matinada, entrant a plaça, castells, pilar caminant i vermut–, un exemplar de la revista Castells i dos llibres, en català, castellà, anglès i francès. 'Es tracta de demostrar que no només tenim una pràctica tradicional que ens avala al darrera, sinó que aquesta és una pràctica absolutament viva i que respon i exemplifica tot un conjunt de valors de primer ordre, especialment en el segle XXI', ha explicat (àudio).

El cant de la Sibil·la mallorquí, el flamenc o la festa dels patis de Còrdova també han presentat candidatura a patrimoni cultural i immaterial de la humanitat. 'Tenim el suport del govern espanyol, si no no hi podríem ser perquè l'Unesco la formen els estats', ha aclarit Fontdevila. El consell de Patrimoni del ministeri espanyol de Cultura va aprovar aquest juny que Catalunya pogués presentar els castells i la representació del govern espanyol davant la Unesco gestiona la candidatura.

'No som kamikazes ni masoquistes'

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella, ha celebrat també a París que 'en molts pocs decennis, els castellers hauran passat de moure's en un àmbit comarcal a aspirar a tenir un reconeixement universal'. Botella ha volgut destacar que 'la sinistralitat dels castells està per sota de la mitjana de moltes altres activitats físiques molt menys espectaculars'. 'No som kamikazes ni masoquistes, fem les coses amb seny, no cauen ni el 4% dels castells i avui, amb tots els recursos tècnics i de protecció', com els cascos per a la canalla, 'podem dir que hem fet els deures', ha defensat Botella (àudio).

Aquest 31 d'agost acaba el termini per presentar candidatures i en els propers tres mesos la Unesco podria demanar més informació. Les candidatures descartades es donaran a conèixer al maig del 2010 i les que es declarin patrimoni cultural i immaterial de la humanitat al setembre. La documentació presentada aquest divendres a la Unesco subratlla que els castells són una de les manifestacions culturals més genuïnes i singulars d'Europa, amb més de 200 anys d'antiguitat, i que actualment la practiquen més de 8.000 castellers agrupats en 56 colles.


1 Comentaris

P

Pau

30 d'agost 2009.08:21h

Respondre

A veure si es fa justícia i ho aconseguim!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.