//Plugins sense CDN ?>
Els Reis Mags d'Orient arribaran aquest divendres a Igualada per repartir il·lusió i regals entre petits i grans. Estaran acompanyats per un seguici d'un miler de patges que repartiran de manera personalitzada uns 1.900 paquets per les cases. Enguany se celebren 129 anys de la cavalcada i 80 anys de l'arribada del Patge Faruk a la ciutat. Per això, una de les novetats de la cavalcada serà l'estrena d'una nova carrossa per a l'emissari reial. La cavalcada d'Igualada és cada any focus de polèmica perquè tots els patges, inclòs el rei Baltasar, van pintats de negre. El portaveu de la Comissió dels Reis, Eduard Creus, explica que és un tema que debaten internament i, fruit del treball que han fet, enguany es veuran més patges blancs i rossos.
MAR MARTÍ / ACN
La Comissió dels Reis d'Igualada treballa des de fa mesos per organitzar la cavalcada, que tindrà lloc aquest divendres 5 de gener a partir de les sis de la tarda. La cavalcada dels Reis d'Igualada destaca de la resta de festes del país perquè la mateixa nit del dia 5 de gener, els patges reparteixen "personalment" els regals per totes les cases de la ciutat. Carregats amb una escala de mà, pugen a les cases pels balcons i entreguen els paquets als més menuts. Enguany està previst que es reparteixin uns 1.900 paquets.
Des de la comissió de Reis calculen que unes 40.000 persones veuran en directe l'arribada de Ses Majestats a la capital de l'Anoia, "molts dels quals vindran de fora de la comarca", segons explica Eduard Creus, de la Comissió dels Reis. Pel que fa als caramels, els patges i els tres Reis Mags en llançaran entre tres i quatre totes al llarg de tot el recorregut.
La cavalcada d'Igualada, la més antiga de Catalunya, se celebra des del 1895. Declarada Festa Popular d'Interès Cultural (2010) i Festa Patrimonial d'Interès Nacional (2017), actualment és candidata per esdevenir Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Debat sobre la polèmica pel 'blackface'
La cavalcada dels Reis d'Igualada és cada any focus de polèmica, ja que la majoria de patges que surten a la rua dels Reis Mags, inclòs el rei Baltasar, van amb la cara pintada de negre. Creus explica que aquest és un "debat obert" en el si de la comissió i assegura que fa anys que s'hi està treballant. Explica, per exemple, que aquest any durant la cavalcada es veuran més patges rossos i blancs perquè "no només hi hagi patges negres". Amb tot, Creus ha volgut remarcar que la festa d'Igualada "no és racista" sinó que és una tradició "que forma part del patrimoni de la ciutat".
Segon any consecutiu amb una zona tranquil·la
Aquest serà el segon any en què la cavalcada tindrà una zona tranquil·la habilitada per a aquelles persones que tinguin hipersensibilitat sensorial, TEA, algun tipus de diversitat funcional, persones grans o tots aquells que vulguin gaudir de la festa en un entorn tranquil. Es tracta d'una zona propera a l'inici de la cavalcada per facilita rel temps d'espera als usuaris i, en cas de necessitat, que puguin allunyar-se amb facilitat. Creus ha dit que aquesta zona va tenir "molt bona acollida" l'any passat i per això han decidit repetir l'experiència. En aquest punt la banda de música sonarà sense percussió i els músics tocaran més fluix, tampoc es llançaran caramels i la llum de l'estel serà més tènue.
El reconeixement de la Unesco, a l'espera
L'any 2013 l'Ajuntament d'Igualada va iniciar els tràmits per declarar la festa dels Reis Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. La Generalitat va declarar el desembre de 2017 la festa dels Reis d'Igualada com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Va ser l'any en què la festa celebrava el seu 120è aniversari. El 2010, però, la celebració ja va aconseguir el títol de Festa Popular d'Interès Nacional. Eduard Creus explica que fa temps que el dossier es troba als despatxos del Ministeri de Cultura però diu que encara estan "a la cua" perquè "revisin i considerin la proposta".