//Plugins sense CDN ?>
La setmana passada arrencava la verema al celler Pla de Morei amb les varietats més primerenques i s’espera que a l’octubre s’acabi la collita amb la varietat cabernet. Mercè Sangüesa, viticultora i mare del projecte Pla de Morei explica com encaren la situació des d'un celler jove que just aquest 2020 distribueix la seva segona anyada.
La pluviometria d’aquest any ha estat excessiva per a la vinya. Malgrat que l’aqüífer Carme-Capellades estigui ple, com bé mostra la bassa capelladina, per a la vinya ha suposat lluitar contra l’aparició de fongs, una batalla que per als viticultors ecològics, els quals només poden defensar-se amb sofre o coure ha suposat veure com proliferava el míldiu. Així ho explicava Mercè Sangüesa, viticultora i mare del projecte Pla de Morei, un celler jove que amb dos anys de vida acumula l’experiència d’una collita seca, la del 2019, l’actual amb excés de pluja, el procés d’expansió del celler que començava a ser conegut i la irrupció de la Covid-19.
Per a l’Anoia, explica Sangüesa, l’any passat “va ser molt sec, va ploure molt poc i el raïm era molt petit, amb molta concentració d’aroma, però al ser petit també es va fer poca producció -detalla-. Als viticultors ens va bé molta producció, però alhora hem de collir molt quilo”.
Els processos dels cultius ecològics per evitar plaques i fongs vinculats a l’excés d’humitat és difícil, “tot i haver vigilat molt, aquest any algunes varietats ha agafat el míldiu” -explica la viticultura-. Per a la vinya, “a mitjans de primavera ha de ploure, però no tant com ha estat de l’abril al juny”.
Amb tot, des de Pla de Morei consideren que per a la collita ha estat un any bo, “hem de ser optimistes. La setmana passada vam començar la verema de les varietats més primerenques, com el chardonnay i el pinot, per fer escumós. Són varietats que no necessiten molt grau alcohòlic. I acabarem a l’octubre, amb el cabernet, després d’haver collit altres varietats per a produir vins tranquils, blancs i negres”.
La venda de majoristes i al detall en temps de la Covid
L’impacte del confinament i les restriccions de mobilitat han afectat de forma directa a la restauració i de retruc a molts altres actors econòmics, com ho és la venda i distribució de vins: “de març a juny no vam poder sortir a vendre. Som un celler petit i jove que just presenta la seva segona anyada, les vendes ens van caure un 95% -ha assenyalat Sangüesa-. Però tot i així ens hem reinventat, hem obert L’hora del vi al celler els divendres i dissabtes. De les 18h a les 22h oferim vins amb acompanyament de menjars, tapes i producte de proximitat. Pensem que ha estat un èxit, ho fem a l’hora de la posta de sol i a l’exterior. Ens ha conegut molta gent d’aquí, de proximitat. A veure si aquest setembre la situació millora i dóna la volta".