//Plugins sense CDN ?>
És una de les obres més conegudes del seu autor, el dramaturg Oscar Wilde. I aquest dissabte, amb un repartiment de grans noms de l'escena catalana, es representa al Teatre Municipal l'Ateneu d'Igualada.
Un joc de paraules -en anglès 'The importance of being Earnest (seriós)' en relació al protagonista, Ernest- que ha donat molt de joc en el món teatral, valgui la redundància. 'La importància de ser Frank', l'obra més exitosa d'Òscar Wilde arriba a Igualada en format de comèdia musical, el proper dissabte, 23 de febrer, a les 9, al Teatre Municipal l'Ateneu d'Igualada. L'obra està dirigida per David Selvas i és una coproducció entre
La Brutal i el Teatre Nacional de Catalunya.
La peça ve de tenir un gran èxit al TNC i al teatre Poliorama i ara fa una gira per una vintena de ciutats de Catalunya. Selvas concep l'espectacle com una festa a la vida i un cant a la intel·ligència, l'amor i la llibertat. Aquest divertiment de diàlegs esmolats i interpretacions magnífiques, incorpora música pop, rock i indie en directe, interpretada pels mateixos actors. Els intèrprets, que fan unes actuacions brillants, són Laura Conejero, Miki Esparbé, Mia Esteve, Paula Jornet, Paula Malia, Norbert Martínez i David Verdaguer. La traducció d'aquesta versió és de Cristina Genebat, que defuig el classicisme i la situa a mitjans del segle passat amb un tractament de comèdia musical gairebé de pel·lícula. El muntatge compta amb cançons originals de Paula Jornet, molt encomanadisses, i amb coreografia de Pere Faura.
Les entrades es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística d'Igualada, al c/Garcia Fossas 2, de dimecres a divendres de 2/4 de 7 a 2/4 de 9, el dissabte d'11 a 2 i de 6 a 9 i el diumenge d'11 a 2. També al web www.ticketea.com i, des d'una hora abans de la funció, a la taquilla del Passatge Vives. Les localitats tenen un preu de 20, 18 i 15 euros, amb descomptes per a diversos col·lectius. Els joves de fins a 25 anys podran comprar les entrades a 5 euros, acreditant la seva edat amb el DNI, en una proposta que s'emmarca en la campanya 'Fins als 25 a cinc'.
És prou coneguda la trajectòria de l'irlandès Wilde, que va passar dels cercles socials més selectes de Londres a la presó i a l'ostracisme pel fet de ser homosexual, com narraria a 'De profundis'. Malgrat les seves dots com a poeta i contista i l'originalitat de la seva novel·la, 'El retrat de Dorian Gray' va destacar especialment en el teatre. Hi aborda temes que tracten la rigidesa de la societat victoriana des d'un punt de vista moral i
cercant l'humor. Ho fa amb diàlegs, àgils, brillantor de vocabulari i enginy. És molt conegut pel drama bíblic 'Salomé' però, sobretot, per la comèdia burgesa, amb títols com 'El ventall de Lady Windermere', 'Un marit ideal' o l'obra que es veurà aquest dissabte a Igualada.
'La importància de ser Frank' és una paròdia extrema d'aquesta tendència que va fer del seu autor un dels homes més irreverents, anticonvencionals, sarcàstics i temuts de l'univers literari del seu temps. La seva va ser una literatura intempestiva, iconoclasta, lúdica. El director, David Selvas, escriu que "com diu Paco Nieva, 'La importància de ser Frank' és un perfecte somni de teatre, una comèdia despietada i excèntrica, perfecta, bella i onírica com la vida d'una rosa en les estranyes parets d'un jardí vertical; una rosa delicada que ens recorda allò efímer i revelador que té la bellesa i la vida. Wilde va escriure un giny perfecte ple de saviesa dramatúrgica i d'intel·ligència vital. Amb les seves rèpliques desacomplexades fa que la veritat exploti a la cara dels espectadors que se senten constantment interpel·lats. Wilde obra una gran quantitat de territoris per on es passegen els seus personatges: l'amor, el desig, els orígens, el compromís, la hipocresia, la identitat i, sobretot, la llibertat, la seva tan estimada llibertat, per poder ser qui era i que el va portar a la presó poc després d'escriure 'La importància de ser Frank'. Aquest sentiment de llibertat és present en tota la funció".
L'espectacle, nominat als Premis Max de Teatre 2019, ha estat guardonat amb tres premis Teatre Barcelona 2018 com a Millor Espectacle, Millor Actriu de Repartiment per Laura Conejero i Premi Revelació per Paula Jornet, i també amb tres Premis Butaca 2018 a Millor Actriu de Repartiment, Composició Musical per Paula Jornet i Vestuari per Maria Armengol.
joel grau llucià
Manresa
20 de febrer 2019.10:36h
Bé, i que al repartiment hi ha el CAPELLADÍ Norbert Martínez... però potser no cal destacar-ho. Molt bé