TORNAR

La comarca celebra les Jornades Europees del Patrimoni amb diverses activitats

28, 29 i 30 de setembre

cultura
Divendres, 28 setembre 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest cap de setmana 28, 29 i 30 de setembre, municipis de tot el territori català celebren les Jornades Europees del Patrimoni. A la comarca, la majoria de pobles mostraran el millor del seu patrimoni a través de portes obertes, visites guiades i activitats de tota mena.

Bruc, el

Diumenge 30

10h a 14h. Visita 'Del Romànic al Modernisme'. Visita de l'església de Santa Maria que conserva l'absis romànic i pintures gòtiques, úniques d'aquest estil i època a la comarca de l'Anoia. Des del nucli de la parròquia, travessant el Pont del torrent de l'Illa es coneixeran les cases d'estiueig modernistes del carrer del Bruc del mig fins arribar a Can Casas, avui seu de l'ajuntament. En aquest edifici es farà la visita al Museu dedicat al parc natural de Montserrat, la història de l'escalada a Montserrat i el fet històric de les batalles del Bruc de l'any 1808. El recorregut finalitzarà a l'entorn del monument del Timbaler de l'escultor Frederic Marés, erigit el 1963. El punt de trobada és l'Església parroquial de Santa Maria.

Calaf

Dissabte 29

De 12.00 h a 14.00 h tindrà lloc la 'Visita guiada a Calaf i el seu castell': passejant pel mercat i pel casc antic del municipi s’arribarà fins al castell, datat del segle XI, i recentment restaurat. La visita farà un breu repàs a la història del poble centrant-se en aquest interessant edifici i la seva evolució particular.

A les 17.00 h es portarà a terme la visita 'Descobreix els orígens de Calaf' que, tal com el seu nom indica, portarà els participants a conèixer el castell, les muralles i portals, les esglésies i la plaça porticada declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. També s’explicarà els orígens de la vila i del seu famós mercat, així com per què sense Calaf no hi hauria hagut “pessetes”.

Totes dues visites, gratuïtes, tindran el punt de sortida des de l’Oficina de Turisme de Calaf, situada a la plaça dels Arbres.

Capellades

Dissabte 29

De 10.30 a 14.30 h taller de paper fet a mà on cada participant podrà realitzar un full amb les seves pròpies mans i emportar-se'l a casa. LLoc: Museu-Molí Paperer de Capellades.

Igualada

Diumenge 30

Aquest any l’Ajuntament d’Igualada dedica les Jornades del Patrimoni a Catalunya a la Vil·la Romana de l’Espelt. Per oferir una visió general del que va significar aquest lloc en el context de l’Anoia romana, diumenge la jornada s’iniciarà al Museu de la Pell d’Igualada, on acompanyats per l’arqueòleg Jordi Enrich es podran contemplar nombrosos objectes i restes trobades durant les diferents campanyes d’excavacions.

Aquesta activitat començarà a les 9h del matí i es preveu sortir caminant cap a l’Espelt poc abans de les 10h. La visita a la Vil·la Romana permetrà conèixer un dels vestigis més importants de l’Anoia romana. Es preveu que la visita s’estengui de les 11h a les 12:30h. Com en totes les edicions de les Jornades Europees del Patrimoni, la convocatòria és oberta i gratuïta. El punt de trobada és a les 9h en punt al Museu.

Llacuna, la

Diumenge 30

Jornada de portes obertes a l'exposició 'La Llacuna recupera' i visita guiada al nucli antic de La Llacuna, a les 10h. Sortida de la Plaça Major.

Piera

Diumenge 30

Visita 'Gaudint del nostre entorn. De la vinya al cava'. De 10 a 14h passejada per les terres pierenques, voltant la vinya, zones conreades i masies. Tot seguit es farà una visita guiada a la Cava Pagès Entrena per conèixer tot el procés d'elaboració del cava i amb degustació del producte ja acabat. Punt de trobada: Font del Prat (davant del camp municipal d'esports).

Pobla de Claramunt, la

Del 28 al 30 de setemebre

Visita guiada al castell de Claramunt a les 10, 13.30, 16 i 18.30 h.

Pujalt

Dissabte 29

De les 17h a les 20h. Visita guiada 'Memorial de l'Exèrcit Popular', a Pujalt, per les instal·lacions museïtzades del que va ser el Camp d'Entrenament del XVIII Cos de l'Exèrcit Popular de la República a Pujalt. Recorrent el bosc, s'anirà descobrint tot un món ple d'emocions intenses, cartes als pares, germans o promeses, únic i escadusser contacte, moltes vegades, amb allò que havia estat la vida de molts joves, el neguit, la por a allò desconegut, la guerra, l'èpica de lluitar per uns ideals, la llibertat, la República... tants sentiments, tantes emocions. Punt de trobada: Església de St. Andreu.

Sant Martí de Tous

Dissabte 29

A les 17h. Gimcana 'Les escultures de Tous'. Consistirà en descobrir les escultures i la seva història, a través de proves que hauran de superar els participants a l'activitat. Després de la gimcana se servirà un berenar català (pa amb xocolata, pa amb oli i sucre i pa amb vi i sucre) per a tots els participants. Activitat adreçada a tots els públics, especialment a infants i joves. Punt de trobada: Ajuntament

Diumenge 30

A les 12h. 'Passeig pel Tous medieval'. Recorregut pels carrers de Tous per visitar l'església i els voltants del Castell de Tous, amb explicació d'històries i llegendes. El recorregut transcorre pels carrerons del nucli antic, plens d'història i encant. Activitat per a tots els públics. Lloc de sortida: plaça de l'Església

Sant Pere Sallavinera

Diumenge 30

De 10 a 14 h i de 16 a 18 h. Visita guiada al castell de Boixadors. Durant tot el dia es faran visites guiades de 45 minuts al castell, d'origen medieval, documentat des de l'any 1085. Es troba situat al turó de Boixadors, a 848 m d'alçada. Es podrà visitar el conjunt format pel castell i l'església romànica, que mereixen una gran atenció. El castell, per la seva altitud, és visible des de gairebé tots els punts de l'Alta Anoia i està envoltat d'una gran massa forestal, la qual cosa el converteix en un lloc ideal per gaudir dels colors del paisatge.

Santa Margarida de Montbui

Divendres 28

Toc de campanes, que al nucli antic de Montbui encara perdura i que aprofitant aquesta celebració es vol recordar. Es farà a partir de les vuit del vespre a l’Església de Santa Margarida del Nucli històric montbuienc. L’activitat és organitzada per la Fundació La Tossa

Diumenge 30

Entre les 10 i les 12 del matí es farà una Caminada al Fort d’Isabel (restes de la Torre del Pi, a la muntaya del Pi). Es tracta d’una sortida per veure les restes del Fort d’Isabel II, construït el 1837 en el marc de la primera guerra carlina. Aquesta activitat és organitzada per la Fundació La Tossa de Montbui, en el marc d’aquestes jornades. Cal recordar que el Fort d’Isabel II és una antiga torre que el pas dels anys ha malmès el seu estat de conservació. Conegut per molts veïns de Montbui com el Castell del Pi, actualment només es conserven les seves restes. La construcció es troba a tocar de la muntanya del Pi, amb una privilegiada ubicació i vista de la conurbació.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.