TORNAR

Una companyia d'exalumnes de l'INS Joan Mercader estrena l'obra teatral 'Estralls'

Els joves donen continuïtat a l’activitat extraescolar que van engegar a l’institut

cultura
Dijous, 23 febrer 2017. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Un grup de joves exalumnes de l'INS Joan Mercader assaja a les instal·lacions del centre les peces de la companyia de teatre Escomesa, que es va començar a gestar quan cursaven els estudis al centre. Ja han representat 'Estralls', una peça sobre els efectes de la guerra, a Òdena; el mes de maig, actuaran amb la mateixa obra a Igualada. 

La companyia Escomesa va estrenar l'obra de teatre 'Estralls', del dramaturg Jordi Casanovas, al Centre Unió Agrícola d'Òdena. L'agrupació Escomesa està formada per exalumnes de l'Institut Joan Mercader que havien format part de l'activitat extraescolar de teatre. Va ser gràcies a aquesta activitat i al guiatge de la directora Tàtels Pérez que els alumnes van descobrir aquesta disciplina artística.

Els membres d'Escomesa, exalumnes del centre INS Joan MercaderA dia d'avui, continuen assajant a l'institut, encara que ja no en siguin alumnes, i, des del principi, tenien clar que la directora havia de ser la Tàtels. Al mes de setembre ja es van presentar a la Mostra Butaka Jove d'Olesa, en un 'showcase' en què les vibracions van ser molt positives. I, efectivament, el dia de l'estrena Estralls va ser un èxit tant de públic –la sala era plena– com d'actuació –l'obra va agradar i va commoure.

'Estralls' és una obra escrita pel dramaturg Jordi Casanovas, conegut sobretot per la 'Trilogia sobre la identitat catalana' (Una història catalana, Pàtria i Vilafranca). És un text que relata la cruesa de la guerra. Al principi, l'espectador pot sentir-se desorientat perquè no se segueix un fil argumental cronològic, però a mesura que van encaixant les peces viu l'experiència de nou personatges desgraciats que es troben la guerra al damunt i la gestionen com poden. Es tracta d'una obra difícil, pel tema que tracta –la destrucció, la deshumanització i l'anorreament inherents a qualsevol conflicte bèl"lic– i per la fragmentació de la trama, però va ser portada a escena amb solvència. S'hi notava la mà experta de la directora Tàtels Pérez, que ha participat en diversos projectes teatrals ('Llibert', premi Butaca, entre altres) i que any rere any ha aconseguit unes actuacions de gran nivell de l'alumnat de l'Institut Joan Mercader.

"Vam decidir escollir aquesta obra perquè els conflictes bèl·lics són un tema massa oblidat a la nostra societat i volíem reprendre'l amb força, fugint d'estereotips, sense victimismes; mostrar la força que té la guerra per convertir en no-res allò que toca. Hi vam apostar, també, per aportar el nostre granet de sorra a fer obrir els ulls a qui els tingui tancats i veure que acollir qui fuig de conflictes com el de Síria, el Sàhara Occidental, o tants altres és necessari. Perquè nosaltres també volem acollir" expliquen.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.