TORNAR

La Cotonera comença a obrir les portes a la ciutat

Aquest any 2014 s’executarà la segona fase de treballs

cultura
Divendres, 28 febrer 2014. 14:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Ajuntament d’Igualada ha presentat aquest divendres, 28 de febrer, la finalització  dels primers treballs de rehabilitació de l’antiga factoria tèxtil de la Igualadina  Cotonera. Les obres, que han tingut una durada aproximada de dotze mesos, han  estat possibles gràcies a una subvenció de mig milió d’euros concedida pel Ministerio  de Educación, Cultura y Deporte.

Imatge antiga de la Cotonera

Pere Puig, Marc Castells i Josep Miserachs

L'interior s'ha netejat i consolidat l'estructura

Façana rehabilitada de la Igualadina Cotonera

Portes obertes a la Cotonera, aquest divendres

El que s'ha fet és completar les primeres tasques de consolidació i protecció patrimonial d’aquest antic complex fabril, amb l’objectiu de frenar-ne la degradació i poder lo reobrir a la ciutat. S’han arranjat la teulada superior de la nau i les canals d’evacuació d’aigües pluvials per a eliminar les filtracions, s’han apuntalat sostres i estructures interiors, s’han consolidat i restaurat les seves façanes, s’han assegurat cornises, finestres i altres elements exteriors perillosos, i s’han fet accessibles el pati, els accessos i la planta baixa. També s’ha posat remei a mancances històriques, com eren les connexions a la xarxa de clavegueram i al sistema de subministrament elèctric.

El complex, que data de l’any 1.841, és la fàbrica d’estil manxesterià més antiga que es conserva a Catalunya i va ser declarada Bé d’Interès Local l’any 1.997 i Bé Cultural d’Interès Nacional el 2.006. Consta d’una gran nau central rectangular de cinc plantes, amb planta baixa, tres pisos i golfes, i amb grans finestres que permetien aprofitar al màxim de la llum natural per a la seva activitat industrial.

En l’acte de presentació dels treballs i de reobertura de l’edifici, Marc Castells, alcalde d’Igualada, ha mostrat la seva satisfacció perquè “aquest any 2014 recuperem, per la ciutat i per als ciutadans, un emblema del nostre gran passat industrial i tèxtil, que romania tancat des que va cessar la seva activitat l’any 1.967”. Castells ha explicat que aquest 2014 es duria a terme una nova actuació finançada a través de la Diputació de Barcelona, que serviria per arreglar les escales d'accés a les plantes superiors, la porta d'entrada i el caminet de llambordins que va des d'aquesta porta fins a l'edifici.

Pere Puig, l’arquitecte director de l’obra, ha manifestat també la rellevància del que avui es presentava afirmant que “la Cotonera va ser i és, avui més que mai, un referent al nostre país pel que va significar en el seu dia econòmicament per la ciutat i per la importància de l’estil arquitectònic i el moment històric que representa”. En aquest sentit ha recorat que la Cotonera és el vapor d'estil manxesterià més antic del país, més que el conegut Vapor de Sants.

El tinent d’alcalde de Promoció Cultural, Josep Miserachs, afegeix que “la Cotonera s’anirà reobrint gradualment a la ciutat, amb actes culturals i didàctics d’un aforament controlat i que, sobretot, siguin fidels a allò que significa aquest edifici”. En aquest sentit, Marc Castells ha apuntat que un dels actes que podria acollirt properament la Cotoner és una desfilada de moda de les firmes igualadines: ''El passat tèxtil de l'edifici converteix l'espai en un indret idoni per a dur-hi a terme un esdeveniment d'aquestes característiques''.

La primera ocasió per a visitar-lo és el certament fotogràfic FineArt Igualada, que obre portes entre el 28 de febrer i el 16 de març, i que ha dut una de les seves exposicions a la planta baixa.3 Comentaris

M

Maria

Igualada

3 de març 2014.16:57h

Respondre

Dues questions, primera: Josep segons tinc entés el ministeri estava invitat i fins i tot varen comfirmar la presència de dues persones que finalment no van venir.
segona: Albert, la subvenció es... Llegir més va concedir quand a Madrid encara manaven els socialistes

a

albert

anoia

28 de febrer 2014.19:25h

Respondre

Pro el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, no esta en mans del ”innombrable” Ministre Wert ?
No es possible, i deu haver,algun error.

j

josep

igda

28 de febrer 2014.18:31h

Respondre

Crec entendre , que lo que sa fet fins ara es a dir el mig milió d’euros concedits pel Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, han permès completar les primeres tasques de consolidació i... Llegir més protecció , i seguidament ”LO QUE ES FERA” segons el Alcalde, es a dir una nova actuació finançada a través de la Diputació de Barcelona , es lo que es fera, repeteixo, aquest any 2014.
Si es axis, trobo, a faltar alguna representació del ministeri i sobren al meu entendre a tots els de la foto , dons de moment , NO HAN POSAT NI UN DURO.
Quan estiguin arreglades les escales d’accés a les plantes superiors, la porta d’entrada i el caminet de llambordins que va des d’aquesta porta fins a l’edifici, crec jo que es quan, el Sr Castells, i dames personalitats, se haurien de fer la FOTO.
Per cert, algú sap, a quan ascendeix, la futura subvenció de la Diputació de Barcelona.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.