TORNAR

Cultura en Família proposa un taller per aprendre a retocar fotografies de manera manual

El taller es basa en les tècniques manuals que feia servir el fotògraf i pioner del cinema català, Ramon de Baños (1890-1980)

cultura
Dissabte, 9 maig 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest diumenge, 10 de maig, a les 12 del migdia, el Museu de la Pell d’Igualada acull un taller plàstic per aprendre a acolorir i retocar fotografies amb la tècnica manual que feia servir el fotògraf Ramon de Baños (1890-1980). El taller, inclòs dins del programa Cultura en Família, és gratuït i està pensat per a un públic familiar, a partir de 6 anys.

El taller es duu a terme coincidint amb l’exposició La bellesa de la màquina. Fotografia industrial de Ramon de Baños (1890-1980), que es pot veure al mateix museu fins el 31 de maig. Aquest artista va ser un pioner del cinema que també es va dedicar a la fotografia. L’any 1947 va treballar per a l’empresa Catalana de Gas y Electricidad S.A. fent un conjunt de fotografies amb finalitat propagandística per mostrar el patrimoni arquitectònic i industrial de la companyia, la seva modernitat i la seva extraordinària activitat empresarial. Ramon de Baños va desenvolupar un estil propi que li permetia embellir i sublimar la maquinària i el paisatge industrial. Es tracta d’obres ben enquadrades i estructurades, amb una disposició acurada dels objectes representats. Les imatges que presenta no són representacions d’una realitat verídica, sinó que, eludint la presència humana, mostren la magnificència arquitectònica de les fàbriques i la bellesa de la màquina. Les fotografies eren retocades a mà perfilant els elements de la imatge amb finíssims pinzells, l’aerògraf, les pintures, el llapis i les eines de tall esmolat. Aquesta feina acurada li permetia definir superfícies i plans de llum, netejant irregularitats i imperfeccions, aconseguint el to líric tan personal de les seves composicions.

A propòsit d’aquesta manera de treballar, el taller d’aquest diumenge mirarà de mostrar les possibilitats de retocar imatges, acolorir-les i perfilar-les amb tècniques totalment manuals, ben diferent de les eines informàtiques amb  què fins i tots els més menuts juguen per transformar les instantànies captades amb càmeres digitals i mòbils.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.