TORNAR

Un dels quatre premis ADAC es lliuren a l'escriptor capelladí Joan Pinyol

'El català, cosa de pocs' va ser la carta premiada

cultura
Dilluns, 6 juny 2011. 09:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La cerimònia de lliurament dels Premis ADAC a la Normalització Lingüística i Cultural va tenir lloc a l'auditori Josep Irla, a la seu de la Generalitat, a Girona. Allà va ser on Joan Pinyol, l'escriptor capelladí, va rebre el reconeixement a la millor carta sobre la llengua catalana, que es va publicar al diari El Punt el desembre del 2010. La carta, titulada El català, cosa de pocs, va portar l'anoienc a Girona, on va agrair el premi i va llegir una carta que li va escriure Pere Calders.

Els guardonats pels premis ADAC

Joan Pinyol en l'agraïment dels premis

En aquesta edició el president de l'Ateneu d'Acció Cultural de Girona va iniciar l'acte amb un parlament inaugural, que va donar pas a la conferència sobre els usos de la llengua catalana, a càrrec de l'’ensenyant i psicòleg Quim Gibert.

Els reconeixements que es van concedir van ser 4. En primer lloc, es va lliurar el Premi Personal a la Normalització Lingüística i Cultural al crític de cuina i historiador Jaume Fàbrega i Colom. En segon lloc, el Premi Entitat a la Plataforma per la Llengua; en tercer, el reconeixement al millor article sobre la llengua catalana publicat a El Punt durant l'’any passat, escrit pel filòleg Joan Abril i Español. L'article porta per títol “¿El català mola entre els joves?” i va ser publicat el passat 2 de setembre. Per últim es va lliurar el reconeixement a la millor carta sobre la llengua catalana publicada a El Punt també durant l’'any passat. Aquest premi es va concedir a l'’escriptor capelladí i catedràtic d'’Ensenyament Secundari, Joan Pinyol, per la carta titulada “El català, cosa de pocs”, que va aparèixer el passat 24 de desembre.

Igual que els altres premiats, Pinyol va agrair el reconeixement i va aprofitar el parlament per a llegir un fragment d’'una de les cartes que, en la seva adolescència, va rebre de l'’escriptor Pere Calders respecte del treball que cal fer a tots, cadascú des del lloc que li pertoqui, en la defensa de la nostra llengua. Tal i com va dir el premiat, la llengua catalana està 'avui “més amenaçada que mai per sentències judicials i pressions polítiques per part dels nacionalistes espanyols que atempten contra la nostra mil·lenària manera de comunicar-nos i de viure'”.

En aquest quart de segle de reconeixements oficials per part de l’'ADAC dirigits tant a persones com a entitats i empreses han estat distingits Francesc Ferrer i Gironès, La Bressola, Josep Maria Espinàs, l'’Associació Cultural del País Valencià, Joaquim Maria Puyal, TV3, Josep Benet, Avel·lí Artís Gener (Tisner), Joan Coromines, Eliseu Climent, la revista Serra d'’or, Lluís Llach, Miquel Martí Pol, Maria del Mar Bonet, Antoni Bassas, Dolors Bramon i el diari Avui, entre d’altres.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.