TORNAR

La Diada del Ball de St. Miquel i els Diables serà dissabte 28 de setembre i comptarà amb el Ball de diables de la Llacuna i el Ball de diable de l'Arboç

cultura
Dimecres, 25 setembre 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

El proper dissabte 28 de setembre tindrà lloc la diada de Sant Miquel, organitzada pel Ball de Sant Miquel i els Diables, d'Igualada. Serà la novena edició i, amb l'objectiu de donar a conèixer els balls de diables tradicionals del país, també hi participaràn com a balls convidats el Ball de diables de la Llacuna i el Ball de diable de l'Arboç. L'acte consistirà en un correfoc i un sopar popular amb música del grup Filibusters.

El correfoc començarà a ¼ de 9 del vespre a la Plaça Plaça Sant Miquel i continuarà pel carrer Sant Roc, carrer Sant Sebastià, Plaça de la Creu, Carrer Nou, Plaça del Pilar i carrer del Born per acabar amb les enceses de lluïment i l'encesa conjunta dels tres balls a la Plaça de l'Ajuntament. A partir de les 10 del vespre hi haurà un sopar popular amb música del grup Filibusters al Pati del Museu de la Pell d'Igualada. Els tiquets pel sopar s'han de comprar anticipadament al local del Barri de Xauxa, al Casal Popular d'Igualada, El Foment o al Cafè de l'Ateneu Igualadí. El sopar serà gentilesa del restaurant MenjaB. La diada es fa també amb el suport de Fruites Mendez, IGEASA i Acústic Anoia.

En el marc de la Diada de Sant Miquel, l'entitat igualadina ha aprofitat l'ocasió per presentar en societat la cervesa artesana "Miquelet", produïda conjuntament amb la cervesera local Els Minairons. Aquesta cervesa, sense filtrar ni pasteuritzar, està elaborada amb pale ale, llúpol, flocs de civada i malta de blat fumat, ingredients que li aporten el toc característic i evocador d'un ball de diables. L'acte de presentació va ser el passat dijous 19 de setembre a la Benzinera on també se'n va poder fer un tast. 

Els protagonistes de la diada

L'any 2011, el Ball de Sant Miquel i els diables va recuperar el ball històric de diables de la ciutat d'Igualada, amb la voluntat de recuperar aquest model de diables concret i característic, a partir de la documentació trobada a l'arxiu Joan Amades, on s'escenifica la lluita dels diables contra els exèrcits del cel i s'acaba amb el recitat de versos satírics sobre temes d'actualitat. Després de mantenir-se durant tot el segle XVI i bona part del XVII, els retrobem en un programa de Festa major de l'any 1851, quan s'anomenarà Ball de Diables. El Ball apareix a la Festa Major d'Igualada amb molta continuïtat entre 1851 i 1930 i esdevé un dels principals referents històrics catalans del què es coneix com a "model de diables penedesencs" amb parlaments vuitcentistes. Les darreres aparicions del Ball de Diables igualadí van ser segurament per la Festa Major de 1933 (encara consten al programa).

La primera referència del Ball de diables de l'Arboç és l'any 1846. És possible que anteriorment ja hi hagués diables a l'Arboç, però les llacunes documentals no permeten afirmar-ho amb seguretat. L'element més característic d'aquest ball de diables és la seva carretillada. Utilitzen el model penedesenc. D'altra banda, l'actual Ball de Diables de la Llacuna es recupera l'any 2002 quan membres de les dues colles de diables que existien als anys 90 impulsen el canvi cap a una vessant tradicional: s'adopta el model penedesenc, una fórmula performativa que manté el rigor històric d'aquesta fórmula festiva. 

Actualment, el ball de St. Miquel i els Diables compta amb uns trenta-cinc membres i forma part de la Federació del Seguici Tradicional Històric d'Igualada (FESTHI) i de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya (CBDTC).

Foto portada: DanielGCrespo
Foto notícia: Josep Balsells

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.