TORNAR

Dídac Pàmies explica el tresor descobert al subsòl de Sikarra

L'acte coincideix amb l'anunci de la Diputació de preservar la muralla dels Prats de Rei

cultura
Dimecres, 27 novembre 2013. 09:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'igualadí Dídac Pàmies va explicar dilluns passat a l'AUGA els primers resultats del tresor amagat al subsòl dels Prats de Rei. L'arqueòleg de l'empresa Antequem va ser el protagonista d'una sessió molt oportuna i casual, ja que va tenir lloc després que, dissabte al migdia, la Diputació de Barcelona fes públic que es faria càrrec de la museïtzació de la muralla ibèrica descoberta a la primavera i excavada aquest estiu.

Jordi Segura i Dídac Pàmies a l'AUGA. Foto: R.M

Sens dubte, una bona notícia després d'impulsar-se la campanya “Salvem Sikarra” per aturar l'amenaça de soterrament d'aquesta important troballa i impulsar-ne una preservació i divulgació que ara es faria realitat.

Així, Pàmies va resumir com les obres d'urbanització del nucli antic dels Prats de Rei han deixat al descobert una riquesa arqueològica única que es continua investigant. Un tresor que va des d’època ibèrica, al poblat de Sikarra, fins a l’època moderna i que, amb vint-i-set segles de pervivència ininterrompuda, esdevé un cas molt singular a Catalunya.

El jove llicenciat en Història per la UB va fer un repàs de com, mentre sistemàticament s'anava traient la terra dipositada pels segles, anaven apareixent els testimonis tardo-romans, republicans i imperials. La sorpresa, doncs, va ser quan sota d'aquests períodes hi va aparèixer la base d'una muralla ibèrica de dimensions i alçada considerables i, encara més sorprenent, en el fossat de la mateixa hi van sorgir restes abundoses de vaixella grega. L'existència de molta riquesa a la Sikarra del segle VII abans de Crist explicaria aquest refinament.

L'acte va ser presentat per Jordi Segura, membre de la junta d'AUGA i de l'Agrupació Cultural Sigarra, a més d'un dels conservadors del Museu de Prats de Rei. Segura ha participat activament en les actuals excavacions i, de fet, ja ho va fer també en les dels anys 1972-73.

Dilluns que ve, la història del Trio Néixer, a AUGA

El 1957, gairebé com un joc, cinc joves igualadins van començar a interpretar música amb harmònica, sota el nom de Conjunt Néixer. Eren Joan Roca (harmònica acords), Ramon Closa (harmònica solista) i Jaume March (harmònica baix), acompanyats de Jordi Savall (harmònica baix), més tard reconegut internacionalment, i Ramon Cos (cromàtica solista), malauradament traspassat. Durant cinc anys, fins el 1962, el quintet va fer diverses actuacions, a més d'aconseguir proclamar-se sots-campions del món dos cops. La formació actual, el Trio Néixer, explicarà els detalls d'aquesta història, a més de donar a conèixer un estil musical gairebé oblidat. L'acte tindrà lloc el dilluns 2 de desembre de 2013, a les 6 de la tarda al Teatre Municipal l’Ateneu d'Igualada


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.