//Plugins sense CDN ?>
A l'Alta Anoia
Són diverses les poblacions de l'Alta Anoia que han programat actes especials:
· Calaf: Descobreix els orígens de Calaf
Dissabte 25, a les 11.00 h i les 12.30 h des de l'Oficina de Turisme (plaça dels Arbres)
Organitza: Ajuntament de Calaf
Tel.: 93 868 08 33 (Oficina de Turisme) i 93 869 85 12 (Ajuntament de Calaf)
Visita guiada pel centre històric de Calaf per conèixer el castell, les muralles i portals, les esglésies i la plaça porticada (declarada Bé Cultural d’Interès Nacional). Us explicaran els orígens històrics de la vila i del seu famós mercat. Descobrireu perquè sense Calaf no hi hauria hagut “pessetes”.
· Calonge de Segarra: Un recorregut pel patrimoni medieval
Diumenge 26, a les 10.30 h i a les 12.30 h a la plaça de l'Església de Santa fe
Organitza: Ajuntament de Calonge de Segarra
Tel.: 93 868 04 09
Amb motiu del mil·lenari del castell de Calonge, s’ofereix un petit itinerari pel patrimoni arquitectònic, artístic i històric de l’edat mitjana a Calonge de Segarra. Concretament, es visitarà l’església romànica de Santa Fe, la qual encara conserva alguns trets
originals del romànic tardà; seguidament, les restes del castell de Calonge, i finalment el collet de la Forca, un turó que amaga una curiosa llegenda de bandolers. Les tres visites guiades formaran part d’una ruta a peu d’una durada aproximada d’1h.
· Rubió: Visita de l’església de Santa Maria i el retaule gòtics
Diumenge 26, de 10 a 13 h
Organitza: Ajuntament de Rubió
Tel.: 93 809 41 81
· Sant Pere Sallavinera: Visita guiada al castell de Boixadors
Dissabte 25, d11a 14 i de 16 a 19 h.
Organitza: Ajuntament de Sant Pere Sallavinera i Consorci per a la Promoció Turística de l’Alta Anoia
Tel.: 93 869 88 30 – 625 042 629 – 93 868 03 66
Durant tot el dia es faran visites guiades al castell d’origen medieval (documentat des de l’any 1085), on es fan obres de restauració. Es podran visitar les restes del castell i l’església romànica. Està situat al turó de Boixadors a 848 metres d’alçada, i per la seva altitud, és visible des de gairebé tota l’Alta Anoia. Està envoltat d’una gran massa forestal, i és en un lloc ideal per gaudir dels colors del paisatge.
· Castellfollit de Riubregós: Visita guiada al Priorat de Santa Maria
Dissabte 25, de 10 h a 13 h
Organitza: Ajuntament de Castellfollit de Riubregós
Tel.: 93 869 30 31
És un Priorat benedictí fundat en el segle XI. Es conserva intacte bona part del temple romànic originari amb una nau coberta amb volta de canó, transsepte amb cimbori i capçalera triabsidada orientada cap a l’est. L’absidiola nord fou substituïda per una capella gòtica. A l’interior del temple es conserven alguns relleus romànics i part d’un monument funerari que reposava sobre lleons d’influència italianitzant.
Igualada
A la capital de l'Anoia, el dissabte 25 es podran visitar el Museu del Traginer i el Museu de la Pell d’Igualada. La cita s’iniciarà a 2/4 d’11 al Museu del Traginer i servirà per conèixer les col·leccions de selles, guarniments, carros i carruatges així com els objectes relacionats amb antics oficis entorn al traginer, recollits per Antoni Ros amb la voluntat de difondre la tradició traginera a l’Anoia i a Igualada. Seguidament, a les 12 del migdia al Museu de la Pell s’iniciarà la visita a Cal Boyer i Cal Granotes, els edificis industrials del Museu. La visita servirà per conèixer les seus del Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia com a edificis industrials: Cal Boyer, fàbrica tèxtil cotonera del segle XIX i Cal Granotes, antiga adoberia del segle XVIII en ple barri adober, a frec del Rec.
El diumenge 26 es convida tothom a redescobrir un dels vestigis més importants de l’Anoia romana. Sota el títol Seguint els passos dels romans fins a la Vil·la Romana de l’Espelt es proposa una caminada des d’Igualada fins a aquest jaciment arqueològic. Aquesta vil·la, una casa rural destinada a l’explotació de cereals, vinya i olivera, estigué en plena activitat entre els segles I aC al III dC. La visita gratuïta, guiada per un dels experts que l’excavà, permet conèixer aquest tipus d’hisendes i endinsar-nos en la vida quotidiana dels seus antics habitants. El lloc de sortida serà davant de l’Hotel Amèrica, i l'hora a les 9.00 h del matí.
Montbui
El dissabte 25, entre les quatre i les vuit de la tarda es faran visites guiades i teatralitzades als Molins Fariners de la Font Trobada. Es farà també una recreació del procés de molta de blat per transformar-lo en farina. El punt de trobada serà el CCC La Vinícola i el telèfon de contacte per assistir a aquesta activitat és el 691 57 89 13.
També el dissabte 25, entre les vuit del vespre i les 10 de la nit, es realitzarà una novedosa activitat, el “Tast de Dracs” a la Plaça Major del Nucli Antic. L’activitat anirà a càrrec del Grup de Dracs i Diables de Montbui, i en ella es vol que diferents nens i adults puguin experimentar les sensacions que viu un portardor de drac de correfoc. Per a això comptaran els tres dracs que té el grup montbuienc: el petit, molt lleuger i pensat per a nens; el mitjà, un drac nou i amb pes ploma i el gran, que només porten els més agosarats. També amenitzaran el “tast” els tabals i grallers del grup, acompanyats dels diables.
El diumenge 26, entre les 10 del matí i les dues del migdia hi haurà una jornada de portes obertes al conjunt monumental de La Tossa de Montbui. L’acte comptarà amb l’organització de la Fundació La Tossa, i tindrà com a punt de trobada l’explanada del castell. Es podrà fer una visita guiada tant a l’església pre-romànica de Santa Maria i també la defensa del segle X. També cal destacar les espectaculars vistes des del cim de La Tossa. Per a informació es pot trucar al 636 55 26 33.
També el diumenge 26, però en aquest cas entre les 10 del matí i les 12 del migdia es realitzaran visites guiades a l’Ateneu Cultural i Recreatiu (edifici noucentista recentment remodelat) i també a l’Esglèsia Parroquial de Santa Margarida de Montbui –es tracta d’un edifici del segle XVII amb interessants mostres de gòtic final i barroc inicial, que compta amb una important tela del segle XVI, i on destaca la làpida sepulcral dels comtes de Plasència.
Tous
A Tous, el 26 de setembre, l'Associació d'Amics de Tous, juntament amb l'Ajuntament del municipi i Caixa Catalunya s'organitzarà una visita guiada per la Masia mil·lenària d'Aubareda de les 11:00 A a les 13:00 h. La celebració s'acompanyarà amb una mostra de dibuix per a infants i joves i un pica-pica per a tothom.
Capellades
Al Museu Paperer de la ciutat s'oferirà aquest cap de setmana, de dos quarts d'onze del matí a dos quarts de tres de la tarda, un taller de paper fet a mà per despertar la creativitat a partir de l'experimentació pràctica de manera gratuïta. Un cop finalitzada l'experiència, els participants podran endur-se el paper a casa.
La Pobla de Claramunt
El Castell de Claramunt participarà, un any més, a les Jornades Europees del Patrimoni. Els dies 24, 25 i 26 de setembre la visita guiada a aquesta fortalesa, datada el segle X, serà gratuïta. A la Pobla aquesta activitat s’organitza des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament. L’horari d’obertura del castell serà de les 10 del matí a les 2 del migdia i de les 4 a les 7 de la tarda.