//Plugins sense CDN ?>
Aquest dissabte 17 de setembre se celebra a Igualada la setena edició de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, un esdeveniment que, com assenyalen els organitzadors, el Col·lectiu Eixarcolant, "ofereix als visitants l'oportunitat de descobrir de forma vivencial els usos d'un gran nombre d'espècies i varietats que si bé són desconegudes per la majoria, poden tenir un gran nombre d'aplicacions en el dia a dia, per exemple en l'àmbit culinari. Alhora, la Jornada posarà de manifest com mitjançant la recuperació d'aquestes espècies i varietats i dels seus usos és possible avançar vers una agricultura més sostenible, una alimentació de qualitat, i un entorn rural dinàmic que contribueixi a la preservació dels valors naturals i culturals." L'entitat ha presentat el programa, que compta amb més de cent activitats i la participació d'una setantena d'expositors. La jornada compta amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Igualada, el Consell Comarcal de l'Anoia i la Generalitat de Catalunya.
Un tast de iogurts silvestres o de pestos, una xerrada sobre els bolets oblidats a la cuina o l'agricultura regenerativa, una demostració de com fer culs de cadira amb boga, un taller de fer empelts, un taller familiar d'estampació botànica, un de cuina per fer crepes d'aglà, una passejada etnobotànica per aprendre a identificar les plantes a partir del dibuix, un àpat exclusivament fet amb productes silvestres i locals... són algunes de les més de cent propostes, agrupades en quinze blocs, que apareixen al programa de propostes programades en el marc de la setena Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades. Els interessats podran escollir entre tasts, xerrades, tallers, activitats infantils, sortides etnobotàniques, etc., així com d'una fira de productes silvestres i varietats tradicionals amb més d'una setantena d'expositors.
La jornada es desenvoluparà al llarg de tot el dissabte 17 de setembre al pati i a la pista de les Escolàpies, a la plaça del Gasogen, al Teatre de l'Ateneu, a l'Espai Cívic Centre, i a les places i carrers adjacents.
A les cartes dels restaurants
A més de les activitats de la jornada, al llarg de tota la setmana es podran tastar les diferents propostes que han elaborat amb aquestes plantes oblidades diferents restaurants de la ciutat i que posarà el focus en la importància d'emprar productes de proximitat i alhora en mostrar el valor real que tenen aquestes plantes silvestres comestibles.
Des de l'organització remarquen que la jornada és possible gràcies a la participació de més de 190 voluntaris i voluntàries vinguts d'arreu del país. Segons Marc Talavera, president del Col·lectiu Eixarcolant "aquestes dades indiquen la gran consolidació dins del sector i el gran atractiu de la Jornada de portes enfora, i posen de manifest la necessitat de preservar-la per tal que esdevingui any rere any un motor de canvi del model productiu i de consum".
Informació i inscripcions
Moltes de les activitats són de participació lliure, si bé algunes requereixen inscripció prèvia. Tota la informació es troba disponible a la pàgina web d'Eixarcolant, on es poden realitzar les inscripcions per aquelles activitats que així ho requereixin.