//Plugins sense CDN ?>
El Teatre Municipal Ateneu, obert al públic, serà l'escenari de l'acte de lliurament de la 26a edició dels Premis Ciutat d'Igualada, als quals opten 111 participants. Enguany, el Premi d'Honor Ciutat d'Igualada es concedeix a Maria Àngels Gual Aribau, fundadora i primera directora de l'Escola Municipal d'Art Gaspar Camps.
A part del Premi d'Honor, del qual ja s'ha fet públic el seu destinatari, es donaran a conèixer el veredicte dels premis Art Digital Jaume Graells; Composició Musical Paquita Madriguera; Compromís Social i Cívic mossèn Còdol; Disseny Gaspar Camps (premi disseny en complements de moda i joieria i moda); Fotografia Procopi Llucià; Poesia Joan Llacuna, investigació Jaume Caresmar i el Premi d'Honor Ciutat d'Igualada a la trajectòria en l'àmbit cultural.
111 participants
En aquesta edició hi participen 111 finalistes. La participació més alta ha estat al premi de poesia amb un 58% del total, seguit de Fotografia 28% i Art digital 11%.
Implicació d'entitats, empreses i ciutadans
Els Premis Ciutat d'Igualada es concedeixen, en aquest format, des del 1996, quan es van agrupar els diversos premis de l'àmbit cultural que es convocaven a la capital de l'Anoia. Juntament amb l'Ajuntament d'Igualada, compten amb la implicació de diverses persones, entitats i empreses que formen part dels jurats o de les organitzacions dels premis, com CEINA, La Renda Urbana i la Fundació Sant Crist d'Igualada, amb el patrocini econòmic del premi d'Art Digital Jaume Graells i el premi al Compromís Social mossèn Josep Còdol, respectivament. Cal destacar també el suport organitzatiu de l'Agrupació Fotogràfica d'Igualada, de l'Ateneu Igualadí, de l'entitat disseny=igualada, i del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada en el premi d'investigació Jaume Caresmar i el premi dr. Joan Mercader. També fan suport als premis els diferents equipaments municipals com l'Escola Municipal d'Art Gaspar Camps, l'associació Disseny Market i l'Escola Conservatori Municipal de Música d'Igualada. "Una convocatòria transversal que serveix per potenciar i reconèixer la creativitat, la recerca i les propostes de caràcter social", han destacat des de l'Ajuntament d'Igualada.
Homenatge pòstum
Com és habitual en l'acte anual de lliurament dels premis, es farà un record a diverses persones destacades en l'àmbit cultural que han mort el darrer any. Enguany es recordarà Milós Gras, una escultora i ceramista igualadina de prestigi internacional, que va exposar la seva obra arreu del món; Hermini Pla, escultor de peces de xocolata, va ser el creador i dibuixant del logo de l'Igualada Hoquei Club, agitador cultural i enamorat de la seva ciutat, va realitzar la coca més llarga del món, va fer baixar el llaminer del sostre de la pastisseria per convertir-lo en una bonica escultura que va situar al carrer sant Magí perquè tots els igualadins la poguessin gaudir. També es tindrà un especial record per la Victòria Gual, filòloga i professora, va traduir al català de l'anglès obres tan destacables com "Contes de Canterbury", de Geoffrey Chaucer (Quaderns Crema, 1998), "Viatges de Gulliver", de Jonathan Swift (Adesiara, 2015) entre d'altres, i finalment, Pius Morera Prat, que des de molt jove es va sentir atret per la literatura i la poesia. El 1965 rebia el premi Amadeu Oller de poesia amb "Un mocador d'herbes per a jòquers". El més rellevant de l'activitat cultural i política del Pius a Igualada és que va ser cofundador del grup Lacetania, fundat el 1960 i guiats per mossèn Antoni Pous, conjuntament amb altres joves. Posteriorment, es va dedicar en cos i anima a la poesia, i va posar en marxa la iniciativa de fer un programa de ràdio "Aparador de Poesia", a Sant Vicenç de Montalt, destinat a divulgar la poesia, donant a conèixer l'obra de molts poetes del moment, amb un total de 370 programes.
Actuacions musicals
Durant l'acte hi haurà l'actuació de Lia Sampai (Barcelona, 1995) acompanyada del guitarrista i arranjador Adrià Pagès presentaran el seu treball "Amagatalls de llum", des de la senzillesa i la complicitat construeixen relats que abracen el món personal i el social, tot davallant en els racons més íntims i fràgils. La presentació de l'acte anirà càrrec de Montse Sanou, i Xavi Dàvila.
Entrades i mesures COVID
L'acte és gratuït i obert al públic, però cal obtenir entrada en aquest enllaç. L'aforament estarà condicionat a les mesures d'aforament de prevenció de la COVID-19, que actualment és del 100% amb mascareta. També es pot seguir l'acte en directe pel canal de YouTube de l'Ajuntament d'Igualada.