//Plugins sense CDN ?>
La tercera edició dels Premis Zyryab que es lliuren a la ciutat de Balaguer va tenir a dos anoiencs per guanyadors. D'una banda, el músic Carles Prat, en el concurs de composició musical; de l'altra, l'escriptor Oriol Solà i Prat, en la vessant de narrativa breu. Les obres premiades seran publicades en un recull biennal en edició conjunta dels dos concursos.
La peça de Carles Prat, jove compositor de 28 anys, que s'ha endut el tercer premi dels Zyryab de composició, és una obra per a formació de cambra (flauta, clarinet, violí, viola, cello) per a alumnes de segon cicle de grau mitjà. Prat explica que es tracta d'una obra “amb un enfocament pedagògic bastant important. Es conforma de dues parts: a la primera s'hi poden distingir dues textures molt definides, l'homofonia o coral i el contrapunt. Amb això es pretén que l'alumne aprengui quin són els diferents mecanismes per interpretar adequadament aquests pilars de la música de cambra. La segona part busca que l'alumne s'acostumi a estar pendent de les anotacions que estan escrites a la partitura. Per això treballa sobre moltes i variades anotacions d'articulació i de dinàmiques que, en un futur, es trobarà habitualment i haurà de tenir assumides". El compositor afegeix que, tot i ser una obra fàcil d'escoltar i agraïda d'interpretar, no per això és poc exigent. Carles Prat, que compagina la seva vessant compositiva amb la seva professió de cantant, serà un dels solistes que el pròxim 16 de desembre interpretaran a Santa Maria d'Igualada, deu anys després de l'estrena, l'oratori "Mil Anys" de Valentí Miserachs i llibret d'Antoni Dalmau.
Solà va proposar un relat centrat en el segle XV
Oriol Solà i Prat ha estat guardonat en la primera edició del “Premi Zyryab de narrativa breu Ciutat de Balaguer”, un certamen literari convocat amb l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni històric i cultural balaguerí. Així, les obres havien d’estar ambientades en els diferents espais patrimonials de la capital de la Noguera. En el relat titulat 'Preparant l'escac al rei', Solà va optar per reproduir una hipotètica conversa de l'any 1400 entre el rei Ferran d'Antequera i un dels espies que, suposadament, havia enviat per vigilar la ciutat abans de decidir atacar-la. El relat també serà narrat oralment durant la Nit de Llegendes 2015, que se celebrarà a finals de juny. Després de la publicació de 'Tota una vida de regal' i de 'Llunàtics, descabalats o caparruts?', Solà té ara entre mans una novel·la centrada en el món dels retalls i amb la ciutat noruega d'Oslo com a context, que espera tenir acabada a principis de l'any vinent.