//Plugins sense CDN ?>
Víctor Català va escriure Drames rurals quan tenia 33 anys, a les golfes de la casa pairal de la seva família de propietaris rurals, a l’Escala. Amb aquest primer recull de narracions, Víctor Català sacsejà la literatura bucòlica de l’època, amb un estil més truculent, que hom ha anomenat 'naturalisme rural' o 'ruralisme'. Aquesta commoció s’agreujà quan es descobrí que Víctor Català era el pseudònim de Caterina Albert i Paradís, una terratinent amb caràcter però amb una exquisida sensibilitat per la literatura.
És, precisament, en aquest espai de les golfes de la casa pairal on se situa l’acció de l’espectacle: Caterina Albert i Víctor Català conversen. En aquest diàleg 'impossible', una vol trobar la inspiració, i l’altra vol saber qui és en realitat. A Drames rurals, de la mà d’aquestes dues figures, ens endinsem en un món de paradoxes literàries i biogràfiques: Una dona que escriu darrere el pseudònim d’un home? Una terratinent que relata la vida i misèria del món rural?. Txell Roda, directora de l’obra, ens explica que 'a Drames rurals hem jugat, hem desdoblat l’escriptora en dos figures: la Víctor i la Caterina; hem creat un joc escènic on situem aquests dos personatges dialogant sobre el procés de creació. L’una, representa el món de les idees, el món creatiu, imaginari, l’altra, el món material. Davant una escriptora que busca la inspiració, hem jugat amb aquesta dualitat idea/matèria'.
Tot i que l’espectacle parteix d’alguns relats originals, de pròlegs i d’epistolaris de l’autora, Drames rurals és 'una visió molt lliure' segons Txell Roda, que afegeix que 'l’obra d’aquesta escriptora forma part de la Literatura Universal, forma part de la Humanitat. En el seu moment, va revolucionar el món! Ara, a nosaltres, ens toca rescabalar les paraules de l’oblit, que ha de transcendir. Nosaltres el que fem és recuperar-la, reescriure-la i tornar-la a presentar. La literatura de Caterina Albert o Víctor Català és molt rica i interessant, és el bressol de l’obra de les nostres escriptores'.
La paraula, el text i el ric llenguatge de Víctor Català -que es mira el món rural com una observadora, com una antropòloga, com una naturalista-, són les protagonistes de Drames rurals, on també destaquen una excel·lent dramatúrgia, signada per Jonay R. Férez, i una acurada interpretació, a càrrec de Tresa Sirvent i Eva Perez. Segons Txell Roda 'el treball d’en Jonay i el de la Tresa Sirvent i Eva Pérez és essencial. Ens hem inspirat en una única persona, però hem creat dos personatges, molt potents, i molt ben interpretats a l’escenari. N’hem fet una creació molt lliure, no arqueològica. No presentem la dona terratinent sinó la dona que lluita per la recerca de la inspiració. És un plaer veure i sentir les dues actrius interpretant aquests dos personatges a l’escenari'.
Teatre de Poenent, membre de la Coordinadora de Teatres Independents de Catalunya, com el Teatre de l’Aurora, és una sala especialitzada en la creació d’espectacles basats en obres literàries de reconeguts autors i autores, com Narcís Oller o Montserrat Roig, entre d’altres. 'Ens hem especialitzat, sobretot, en dramatitzar textos poètics i narratius. Aquest any, per exemple, hem creat dos espectacles a partir de Laura a la ciutat dels sants, de Miquel Llor; i del El árbol de la ciencia, de Pío Baroja” explica Txell Roda, tot assenyalant que 'tenim la necessitat de reescriure, de reinterpretar els clàssics. Quan anem a veure un Shakespeare, anem a veure com l’han reescrit, com l’han reinterpretat, no anem a veure com ho va escriure l’autor fa gairebé cinc-cents anys'.
Funcions
Les representacions de Drames rurals es faran el divendres 9 i el dissabte 10 de març a les 22 h. i el diumenge 11 de març a les 19h. Les entrades (14 € i 10,5 € amb els descomptes habituals) es poden adquirir a la taquilla del Teatre de l’Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. També es poden reservar prèviament trucant al 93 805 00 75 o bé a través del correu electrònic, escrivint a reserves@teatreaurora.cat. Més informació a www.teatreaurora.cat.
Activitat paral·lela
Dins el programa d’actes de celebració del Dia Internacional de les dones, el Teatre de l’Aurora, Llegim? Llibreria i Dones d’Igualada han organitza una tertúlia amb l’equip artístic de la companyia Teatre de Ponent, que tindrà lloc en finalitzar la funció del dissabte 10 de març.