TORNAR

Ensorren Cal Ramonet, un dels molins paperers més emblemàtics del país

L'AEHP demana que tots els molins es declarin bé d'interès local

cultura
Divendres, 18 setembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'empresa propietària del molí paperer de Cal Ramonet ha començat l'enderroc d'aquesta emblemàtic indústria. L'edifici començava a esfondrar-se i amb tots els papers en regla han procedit a tirar-lo a terra. La crida que aquesta setmana feia l'Associació d'Estudis Històrics Paperers de Catalunya (AEHP), sobre la necessitat de protegir el patrimoni industrial del país, pren avui encara més força ja que insten als municipis catalans que acullin edificis industrials, que es mobilitzin per defensar-los i evitar el seu deteriorament o enderroc.

Cal Ramonet, abans que comencés a malmetre's - foto MMP Capellades

El conservador del Museu-Molí Paperer de Capellades, Ton Lloret, ha explicat a anoiadiari que el mateix dia que començava l'enderroc, des de l'Associació entraven una petició a l'ajuntament capelladí perquè com a mínim, protegeixin els molins paperers que queden al municipi. 'Està a les mans dels ajuntaments declarar aquests edificis béns culturals d'interès local, una protecció que no en garanteix cap recuperació però que si més no evitarà que els enderroquin', ha afegit Lloret.

El conservador del museu ha recordat que alguns municipis catalans han protegit part d'aquest patrimoni industrial i els funciona, 'a Beseit, per exemple, els tenen ben conservats i en treuen un bon rendiment a nivell turístic'.

La directora del Museu Molí Paperer de Capellades, Victòria Rabal, ha destacat que l'enderroc de Cal Ramonet és una gran pèrdua, 'ja són tres els que s'han perdut els darrers anys, però aquest era especialment emblemàtic, també per la seva història, i representa una pèrdua important per l'Anoia i pel patrimoni industrial de tot Catalunya'.

Rabal ha afegit que espera que aquesta pèrdua no sigui 'inútil, en el sentit més dramàtic, ja que cal que es facin mobilitzacions perquè tots els municipis que tenen molins paperers i patrimoni industrial històric els protegeixin donant-los nous usos i conservant i protegint el paisatge industrial de casa nostra'.

Cal Ramonet

El molí paperer de Cal Ramonet es va construir el 1755, per Ramon Romaní i Tobella i Ramon Romaní i Soteras, pare i fill, com a molí paperer de nova planta. El seu funcionament com a fàbrica de paper de barba o de tina es va mantenir fins a finals del segle XIX, per continuar la fabricació amb màquina rodona, mantenint-ne la propietat els hereus descendents de la mateixa família Romaní, majoritàriament de nom Ramon –d'aquí, que es digui Cal Ramonet-, amb arrendaments diversos cap a finals del segle XIX.


4 Comentaris

m

marc

18 de setembre 2009.12:58h

Respondre

Catacrac, si l’antic propietari no l’hagués venut ...

d

daniel

igualada

18 de setembre 2009.09:00h

Respondre

P.D. : tireu-hi almenys, si no s’ha fet, un bon reportatge fotogràfic. documenteu el cadàver i guardeu-ne les llindes i l’arcada de la porta, les moles, el que es pugui recuperar... els... Llegir més magatzems i centre de dcumentació del museu paperer potser poden guardar-ho...i el propietari no en farà res. O s’hi guarnirà el jardí de casa? si és així, que el mantingui en bon estat...estem o no?

c

catacrac

Igualada

18 de setembre 2009.08:05h

Respondre

qui es el propietari? Ningu ho sap, ara?

d

daniel

igualada

18 de setembre 2009.08:00h

Respondre

Evidentment, un dia més, sento vergonya de ser d’on sóc.

Però ja ho diuen: cada poble té el que es mereix, aquest edifici no hauria d’haver arribat a aquest punt, MAI de la vida. Ara, per... Llegir més estar com estava, que caigui. I amb tots els papers en regla, almenys.

Vaticino que les coses seguiran com ara, mentre imperi en nosaltres el meravellós esclavatge del diner.

Rèquiem aeternam, doncs, per una meravella del nostre patrimoni cultural, i un dels edifics que millor complementarien -com Cal Munné, Rigat o el Molí Blanc- un discurs sobre la cabdal insdústria paperera capelladina del XVIII.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.