La periodista i escriptora Sílivia Soler serà la protagonista de la pròxima cita del cicle Converses, que organitzen l’AnoiaDiari, l’Enllaç dels Anoiencs i Canal Taronja Anoia, amb la col·laboració d’Ara Llibres. Es farà dimarts 15 d’abril, a 2/4 de 8 de la tarda, al Teatre Municipal Ateneu d’Igualada, en el marc de la programació cultural de la diada de Sant Jordi. L’acte, gratuït i obert a tothom, serà conduït per la gestora cultural igualadina i directora de la Setmana del Llibre en Català, Cristina Domènech.
Cristina Domènech i Sílvia Soler conversaran sobre l’ofici d’escriure i sobre els llibres de l’autora. A les portes de la diada de Sant Jordi, acaba d’arribar a les llibreries el darrer llibre de Sílvia Soler, Cor fort.
«Fer el cor fort» és una expressió que les dones han sentit i han fet servir des de fa moltes generacions. L’han rebut com una consigna i, de manera explícita o no, l’han transmès a les filles. «Fer el cor fort» és el que s’espera d’una dona, una actitud davant de la vida que barreja resignació i valentia. Cor fort arrenca als anys cinquanta al petit poble coster de Sorrals, que alguns lectors reconeixeran d’anteriors novel·les de Sílvia Soler. Allí hi trobem la Teresa, la tercera filla dels Fluvià dels pollastres que, amb dinou anys, es queda embarassada sense voler-ho i decideix ser mare soltera, desafiant les normes socials de l’època. A partir d’aquell moment, la seguim mentre aixeca una família i es converteix en la matriarca, el referent per a les generacions posteriors.
Sílvia Soler estira el fil de la vida de la Teresa Fluvià i anem veient-la tenint cura dels seus quatre fills, ara amb alegries, ara amb angoixes i tristeses.
La seva història explica la de moltes dones; dones a qui s’ha demanat fer el cor fort, ser valentes per sobre de tot, renunciar a una vida per construir-ne una altra centrada en la família. Una generació de dones que ja en tenen ben bé prou.
La història de Cor fort s’estén per tres generacions de dones: comença el 1950 en un hivern a Sorrals i ens porta fins el segle XXI. Amb la seva prosa càlida i intimista, Sílvia Soler ens transporta a l’època del sorteig del ram, dels balls a l’envelat, de la descoberta de llibres com La plaça del Diamant o Donetes per part de les seves protagonistes. La història d’aquesta saga familiar encapçalada per la Teresa ens parla de la vida petita, de les lluites del dia a dia que acaben reflectint, al llarg dels anys, una societat que va canviant.
En un volum que combina tendresa i aspror, Sílvia Soler ens regala els ingredients que caracteritzen la seva ploma: la mirada atenta a la realitat, una atmosfera familiar i una llengua precisa.
“Fluvià és el cognom de la meva mare, el que figura al meu carnet d’identitat i l’únic que sento meu. De tota la gentada que forma part de la meva família, de totes les persones que puc considerar «la meva gent», ja sigui per sang o per amor o per totes dues coses, només la meva mare i jo ens diem Fluvià”, aexplica Sílvia Soler.
El cicle Converses compta amb el patrocini i la col·laboració de MIPS, COMERCIAL GODÓ, PEL I PLOMA, PRINTHING, LABIN, DABSA, BERNADET LOGISTICS, CURTIDOS BADIA, RECSTORES, ABC LEATHER, CONSORCI SOCIOSANITARI D’IGUALADA, CALAF GRUP, ELM SERVEIS INDUSTRIALS ELECTRICITAT, RÀDIO IGUALADA, LA SALA, EVENTS, ÀREA I GRÀFIQUES VILANOVA i el suport del TEATRE MUNICIPAL ATENEU D’IGUALADA i l’AJUNTAMENT D’IGUALADA.